Studenti se seznámí s nutričními potřebami u osob z jednotlivých věkových skupin a následně aplikují získané
teoretické znalosti při zpracování vhodných výživových doporučení pro vybrané skupiny klientů. Naučí se
identifikovat a navrhnout vhodnou nutriční podporu při výživových problémech postihujících danou komunitu či
vybranou skupinu klientů. Studenti porozumí odlišnostem ve stravování u jednotlivých náboženství. Po absolvování
tohoto předmětu se budou orientovat ve výživových intervenčních programech a v problematice humanitární
potravinové pomoci. Prohloubí si znalost práce s odborným softwarem a nutričními databázemi.
Poslední úprava: Kolářová Jana (17.02.2022)
Literatura
Povinná:
Kolektiv autorů. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.
Piťha, Jan, Poledne, Rudolf. Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada, 2009, 143 s. ISBN 978-80-247-2488-1.
Chrpová, Diana. S výživou zdravě po celý rok. Praha: Grada, 2010, 133 s. ISBN 978-80-247-2512-3.
Hrstková, Hana. Výživa kojenců a mladších batolat. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2003, 77 s. ISBN 80-7013-385-6.
Kudlová, Eva, Mydlilová, Anna. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada, 2005, 148 s. ISBN 80-247-1039-0.
Nevoral, Jiří. Výživa v dětském věku. Jinočany: H & H, 2003, 434 s. ISBN 80-86022-93-5.
Hronek, Miloslav. Výživa ženy v období těhotenství a kojení. Praha: Maxdorf, 2007, 316 s. ISBN 80-7345-013-5.
Kalvach, Zdeněk a kol. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada, 2004, 861 s. ISBN 80-247-0548-6.
Aktuální legislativní zdroje; jídelní lístky z různých typů stravování v komunitě;
weby: Bezpečnost potravin, ÚZIS, Společnost pro výživu