Studenti se seznámí s nutričními potřebami u osob z jednotlivých věkových skupin a následně aplikují získané
teoretické znalosti při zpracování vhodných výživových doporučení pro vybrané skupiny klientů. Naučí se
identifikovat a navrhnout vhodnou nutriční podporu při výživových problémech postihujících danou komunitu či
vybranou skupinu klientů. Studenti porozumí odlišnostem ve stravování u jednotlivých náboženství. Po
absolvování tohoto předmětu se budou orientovat ve výživových intervenčních programech a v problematice
humanitární potravinové pomoci. Prohloubí si znalost práce s odborným softwarem a nutričními databázemi.
Výživová doporučení pro dospělou populaci ČR.
Výživové nároky kojenců.
Specifika výživy batolat.
Výživa dětí předškolního věku.
Výživa dětí školního věku a adolescentů.
Výživové nároky těhotných a kojících žen. Podpora kojení.
Specifika výživy seniorů.
Vliv jednotlivých náboženství na stravovací zvyklosti.
Výživové intervenční programy.
Humanitární potravinová pomoc.
Poslední úprava: Topičová Vladěna (26.02.2015)
Podmínky zakončení předmětu
Prezentace aktuálního intervenčního programu v oblasti výživy.
Projekt 5-ti denního jídelního lístku Domova pro seniory
Vypracovat 10 zásad zdravé výživy batolat formou prezentace či letáku a na základě těchto zásad sestavit "dětskou potravinovou pyramidu"
Prezentace specifik stravování u jednotlivých náboženství.
splnění všech zadaných testů
Poslední úprava: Starnovská Tamara, PhDr. (21.02.2019)
Literatura
Základní studijní literatura
Společnost pro výživu. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Praha, 2012
DACH. Referenční hodnoty pro příjem živin. Výživaservis s.r.o., 1. vydání Praha, 2011
Piťha, J., Poledne, R., Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada Publishing a.s., 2009, ISBN 978-80-247-2488-1
Chrpová, D. S výživou zdravě po celý rok. Praha: Grada Publishing a.s., 2009, ISBN 978-80-247-2512-3
Frűhauf, P. Výživa novorozence, kojence a batolete. Pediatrie pro praxi. 2005, s. 38. ISSN 1213-0494
Frűhauf, P. Doporučení pro kojeneckou výživu 2011. Pediatrie pro praxi 2011; 12(5): 352-356. ISSN 1213-0494
Hrstková, H. a kol. Výživa kojenců a mladších batolat. Brno: IDV PZ, 2003. ISBN 80-7013-385-6
Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada Publishing a.s., 2005,
ISBN 978-80-247-6203-6
Nevoral, J. a kol. Výživa v dětském věku. Vyd. 1. Jinočany: H, 2003. ISBN 80-860-2293-5
Hronek, H. Výživa ženy v období těkotenství a kojení. Praha: Maxdorf, 2007, ISBN 80-7345-013-53
Jurašková B. Nutriční podpora v geriatrii. Lékařské listy 2006; 13: 10-13
Kalvach, Z., Zadák, Z., Jirák, R., et al. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada Publishing 2004, ISBN 80-247-0548-6.
Doporučená studijní literatura
Turek, B., Dostálová, J. Výživa ve stáří. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2002. 54 s. ISBN 80-85120-54-2
Kubešová, H., Výživa jako nástroj pro podporu zdraví a udržení kondice ve vyšším věku: zdravá výživa v otázkách a odpovědích. Vyd. 1. Podolí u Brna: Protis, 2008, 100 s. ISBN 978-80-903674-6-3
Stojanovičová, M., Matějová, H., Derflerová-Brázdová, Z.: Jak ovlivňují jednotlivá náboženství stravovací návyky . Výživa a potraviny. Společnost pro výživu. 2013, č. 1
Kříž, J. a kol. Zdravotní stav populace. Jak jsme na tom se zdravím? SZÚ, Praha, 2004
Vašíčková Z. Účinnost výživových intervenčních programů zaměřených na dětskou populaci. Vojen Zdrav Listy.
2003;72(4):153-7
MZČR : Zdraví 21 Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR, MZČR, Praha [online], 2010
V průběhu studia jsou studentům zadávány jednotlivé kontrolní úkoly, prostřednictvím nichž si studenti prakticky osvojí teoretické poznatky. Kontrola studia je provedena zhodnocením zadaných úkolů či projektů. Podmínkou udělení zápočtu (Z) je úspěšné splnění všech zadaných úkolů. Studenti obdrží soubor otázek ke všem probíraným tématům. Otázky jsou vedle doporučené literatury podkladem pro samostatnou práci, především pro vyhledávání relevantních informací.
Výživová doporučení pro dospělou populaci ČR V rámci samostudia nastudovat pracovní dokument komise Evropských společenství ze dne 30. 5. 2007: "BÍLÁ KNIHA" Strategie pro Evropu týkající se zdravotních problémů souvisejících s výživou, nadváhou a obezitou" Téma je možné nastudovat z: Společnost pro výživu. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Praha, 2012 DACH. Referenční hodnoty pro příjem živin. Výživaservis s.r.o., 2. vydání Praha, 2015 Piťha, J., Poledne, R., Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada Publishing a.s., 2009, ISBN 978-80-247-2488-1 Chrpová, D. S výživou zdravě po celý rok. Praha: Grada Publishing a.s., 2009, ISBN 978-80-247-2512-3 Kříž, J. a kol. Zdravotní stav populace. Jak jsme na tom se zdravím? SZÚ, Praha, 2004 MZČR : Zdraví 21 Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR, MZČR, Praha [online], 2010 [cit. 2014-21-01] dostupné z: http://www.mzcr.cz/dokumenty/zdravi-pro-vsechny-v-stoleti_2461_1101_5.html "BÍLÁ KNIHA" Strategie pro Evropu týkající se zdravotních problémů souvisejících s výživou, nadváhou a obezitou [online], 2010 [cit. 2014-21-01], dostupné z: http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie
Výživové nároky kojenců Vytvořit konkrétní nutriční doporučení pro zdravého kojence plně kojeného a kojence živeného umělými mléčnými přípravky - množství tekutin, energie, základních živin, vlákniny, minerálních látek a vitamínů, vhodné druhy umělých mléčných přípravků, nemléčné přídavky- jejich 3- stupňové zavádění. Zaměřit se na rozdíly v nutričních doporučeních s ohledem na dosavadní způsob výživy. Zapracovat doporučení v zavádění lepku do kojenecké výživy a prevenci vzniku alergií. Při zpracování vycházet z Referenčních hodnot pro příjem živin - DACH (Česká spol. pro výživu převzala v r. 2015) a jejich pravidelných přepracování. Téma je možné nastudovat z: Frűhauf, P. Výživa novorozence, kojence a batolete. Pediatrie pro praxi. 2005, s. 38. ISSN 1213-0494 Frűhauf, P. Doporučení pro kojeneckou výživu 2011. Pediatrie pro praxi 2011; 12(5): 352-356. ISSN: 1213-0494 Hrstková, H. a kol. Výživa kojenců a mladších batolat. Brno: IDV PZ, 2003. ISBN 80-7013-385-6 DACH. Referenční hodnoty pro příjem živin. Výživaservis s.r.o., 2. vydání Praha, 2015 http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie
Specifika výživy batolat Vypracovat 10 zásad zdravé výživy batolat formou prezentace či letáku a na základě těchto zásad sestavit "dětskou potravinovou pyramidu".
Téma je možné nastudovat z:
Frűhauf, P. Výživa novorozence, kojence a batolete. Pediatrie pro praxi. 2005, s. 38. ISSN 1213-0494 Hrstková, H. a kol. Výživa kojenců a mladších batolat. Brno: IDV PZ, 2003. ISBN 80-7013-385-6 Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada Publishing a.s., 2005, ISBN 978-80-247-6203-6 Nevoral, J. a kol. Výživa v dětském věku. Vyd. 1. Jinočany: H, 2003. ISBN 80-860-2293-5 DACH. Referenční hodnoty pro příjem živin. Výživaservis s.r.o., 2. vydání Praha, 2015 http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie
Výživa dětí předškolního věku Nastudovat edukační materiál: Desatero "NE" - jak neprovádět nutriční výchovu - Zdravotní ústav Seznámit se s programem Pyramidáček : edukační program určený mateřským školám. Projekt zaměřený na systematickou výuku základů správné výživy. Podporován Ministerstvem zdravotnictví ČR.
Téma je možné nastudovat z: Nevoral, J. a kol. Výživa v dětském věku. Vyd. 1. Jinočany: H, 2003. ISBN 80-860-2293-5 DACH. Referenční hodnoty pro příjem živin. Výživaservis s.r.o., 2. vydání Praha, 2015 Program Pyramidáček [online]. 2006 [cit. 2014-21-01] dostupné z: http://www.pyramidacek.cz/
Projekt Cepík http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie
Výživa dětí školního věku a adolescentů
Projekt 5- denního jídelního lístku - ve spolupráci s rodiči, školou a dítětem vyhodnotit 5 celodenních jídelních lístků (min. 10 nutričních složek) a porovnat výsledky s DACH- Referenční hodnoty pro příjem živin. V rámci tohoto projektu si studenti aktivně procvičí práci se "spotřebním košem" a nutričními databázemi např. NutriDan, Nutriservis atd.
Projekt Happysnack Téma je možné nastudovat z: Nevoral, J. a kol. Výživa v dětském věku. Vyd. 1. Jinočany: H, 2003. ISBN 80-860-2293-5 DACH. Referenční hodnoty pro příjem živin. Výživaservis s.r.o., 2. vydání Praha, 2015 Spotřební koš [online]. 2002- 2014 [cit. 2014-21-01] dostupné z: http://www.jidelny.cz/ http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie
Výživové nároky těhotných a kojících žen. Podpora kojení Zhodnotit zadaný vzorový jídelní lístek těhotné a kojící ženy. Téma je možné nastudovat z: Hronek, H. Výživa ženy v období těkotenství a kojení. Praha: Maxdorf, 2007, ISBN 80-7345-013-53 DACH. Referenční hodnoty pro příjem živin. Výživaservis s.r.o., 2. vydání Praha, 2015 <http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie> Laktační liga[online] dostupné z: <http://www>. kojeni. cz/liga.phpa Národní laktační centrum
Specifika výživy seniorů Stanovit nutriční potřeby u konkrétního seniora s ohledem na změny související se stářím, s ohledem na interakce léků s potravinami a na aktuální výživový stav klienta. Téma je možné nastudovat z: Jurašková B. Nutriční podpora v geriatrii. Lékařské listy 2006; 13: 10-13 Kalvach, Z., Zadák, Z., Jirák, R., et al. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada Publishing, 2004, ISBN 80-247-0548-6 Turek, B., Dostálová, J. Výživa ve stáří. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2002. 54 s. ISBN 80-85120-54-2 Kubešová, H., Výživa jako nástroj pro podporu zdraví a udržení kondice ve vyšším věku: zdravá výživa v otázkách a odpovědích. Vyd. 1. Podolí u Brna: Protis, 2008, 100 s. ISBN 978-80-903674-6-3. http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie
Vliv jednotlivých náboženství na stravovací zvyklosti Vypracovat referát o stravovacích zvyklostech nejrozšířenějších náboženství světa (křesťanství, islám, hinduismus, buddhismus a judaismus). Téma je možné nastudovat z: Stojanovičová, M., Matějová, H., Derflerová-Brázdová, Z.: Jak ovlivňují jednotlivá náboženství stravovací návyky <http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/jak-ovlivnuji-jednotliva-nabozenstvi-stravovaci-navyky.html>. Výživa a potraviny. Společnost pro výživu. 2013, č. 1
Výživové intervenční programy. Humanitární potravinová pomoc Vyhledat aktuální výživový intervenční program a dostupné možnosti potravinové pomoci. Seznámit se s jejich cíly. Téma je možné nastudovat z: FIALOVÁ, Jana. Preventivní intervenční programy v oblasti zdravé výživy dětí - projekty Světové zdravotnické organizace v boji proti dětské obezitě. Česko-slovenská pediatrie, Praha: Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2009, roč. 64, č. 12, s. 660-663. ISSN 0069-2328. Nutrition friendly school initiative, Kobe, 2005[online] dostupné z: http://apps.szu.cz/svi/hygiena/archiv/h2008-4-07-full.pdf Operační strategie humanitární pomoci ČR na rok 2013[online], 2013 [cit. 2014-21-01] dostupné z: http://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/rozvojova_spoluprace/humanitarni_pomoc/prirucka_WFP_pro_nevladni_organizace/operacni_strategie_humanitarni_pomoci_cr_3.html Světový potravinový program (WFP) [online], 2005 [cit. 2014-21-01], dostupné z: http://www.osn.cz/system-osn/programy-a-dalsi-organy-osn/?i=105 Potravinová banka [online], 2010 [cit. 2014-21-01], dostupné z: <http://www.potravinovabanka.cz/>