|
|
|
||
Předmět se zabývá základními biochemickými ději v organismu v kontextu s racionální výživou.
Předmět je zaměřen na získání teoretických znalostí z oblasti biochemie včetně osvojení si principů biochemických
pochodů v organismu.
Poslední úprava: Kinkorová Ivana, Mgr., Ph.D. (29.01.2021)
|
|
||
1. část - BIOCHEMIE Obecné principy biochemie: složení živé/neživé hmoty, regulace, enzymy, signální molekuly, hormon, vitamíny Biochemie sacharidů: Rozdělení sacharidů; jejich odvozování pro aldózy a ketózy; typy zobrazování sacharidů (Fischerova projekce, Tollensova, Haworthova); významné zástupce monosacharidů, oligosacharidů, význam oligosacharidů pro buněčnou signalizaci a určení krevních skupin, významné zástupce polysacharidů jejich rozdělení; Biochemické přeměny sacharidů, fosforečné estery, degradace složitějších sacharidů na jednodušší, glykolýza = vznik pyruvátu, aerobní a anaerobní přeměny pyruvátu, vznik AcetylCoA, Laktátový cyklus, Pentózový cyklus Biochemie lipidů: Rozdělení lipidů, popsat obecnou strukturu triacylklicerolu, vysvětlit esterifikaci, význam a evoluci odvozených lipidů, způsob transportu lipidů v krvi; Obecně degradaci lipidů, odbourávání mastné kyseliny (beta-oxidaci), strukturu Koenzymu A, vznik acylCoAa, vznik acetylCoA, Biochemie proteinu a aminokyselin: Rozdělení aminokyselin na esenciální/neesenciální, kódované/nekódované, obecnou strukturu aminokyselin, triviální názvy a charakter kódovaných aminokyselin, popsat průběh proteosyntézy; Způsoby detoxikace amoniaku, ornitinový cyklus, enzymy Membránový potenciál a vznik vzruchu a nervosvalový systém: klidový membránový potenciál, akční potenciál, distribuce iontů, výpočet membránového potenciálu, popis nervosvalového spojení (od nervu ke svalu, od impulzu ke kontrakci), charakteristika svalové tkáně, strukturu kosterního svalu, složení svalu, princip svalové kontrakce; zdroje energie pro svalovou práci Metabolické přeměny: Krebsův cyklus a dýchací řetězec, makroergické látky 2. část - ZÁKLADY VÝŽIVY 1. Znalosti (student zná) Základní pojmy: Životní styl, rizikové faktory, civilizační choroby, racionální strava, energetický metabolismus, výživová pyramida, složky stravy, alternativní výživa; diagnostické metody v dietologii; specifika výživy u vybraných skupin populace
2. Dovednosti (student dovede) - definovat 2 základní pilíře životního stylu - vyjmenovat rizikové faktory životního stylu - vyjmenovat individuální faktory pro optimální složení stravy - pojmenovat jednotlivé složky stravy a jejich význam - popsat diagnostické postupy v dietologii (diagnostika stravovacích zvyklostí a diagnostika somatických parametrů a složení těla) - popsat základní principy vybraných alternativních výživových směrů - popsat rozdíly ve výživových doporučeních u specifických skupin populace (charakteristika skupiny populace, faktory pro optimalizaci stravy, výživová doporučení) Poslední úprava: Jaklová Dytrtová Jana, doc. RNDr. PhDr. Ing., Ph.D. (22.09.2023)
|
|
||
Požadavky na zkoušku: Podmínky uznávání ZK: Zkoušku lze uznat pouze v případě, že 1) datum jejího složení není starší než 3 roky, 2) výsledná známka není horší než 2 (pro ZK složenou na FTVS) nebo 1 (pro ZK složenou na jiné fakultě než je FTVS) 3) sylaby předmětů se neliší o více než 10% 4) uchazeč předloží kompletní žádost o uznání ZK včetně studijním oddělením potvrzeným výpisem studijních povinností a pro uchazeče z jiných fakult též vyučujícím (u kterého byla zkouška absolvována) potvrzeným sylabem předmětu včetně platného kontaktu na vyučujícího. 5) kompletní žádost je doručena na sekretariát katedry Biomedicínského základu v kinantropologii k paní Kopřivové (E324, 3. patro) do 31.10 každého daného roku Studenti se specifickými potřebami v učení (SPU): V případě, že jste studentem/studentkou se specifickými studijními potřebami, které Vám znemožňují aktivní účast ve výuce, nebo objektivním způsobem znevýhodňují psaní závěrečného testu, tak je třeba tuto skutečnost doložit věrohodným dokumentem, např. vyjádřením pedagogicko-psychologické poradny a to nejpozději do 31.10 emailem obsahujícím všechny potřebné dokumenty dokládající vaši SPU. Na pozdější žádosti, či žádosti nepodložené lékařským/psychologickým posudkem nebude brán zřetel. Příklad: V případě, že např. trpíte určitým stupněm dislexie a z toho důvodu potřebujete na psaní testu více času, což v případě digitálního společného testu není možné zajistit, tak si zkoušející vyhrazuje právo změnit formu testu např. na test v papírové formě. Poslední úprava: Jaklová Dytrtová Jana, doc. RNDr. PhDr. Ing., Ph.D. (22.09.2023)
|
|
||
https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a1653ade2b86440b0b2857585835e6f39%40thread.tacv2/conversations?groupId=2e1f8cb3-5c54-42a0-9052-6f126582b412&tenantId=e09276da-f934-4086-bf08-8816a20414a2
KOOLMAN, J., & RÖHM, K-H. Barevný atlas biochemie. Praha: Grada, 2012, 498 s. ISBN 978-802-4729-770. KLOUDA, P. Základy biochemie. Ostrava: Nakladatelství Pavel Klouda, 2005, 144 s. ISBN 80-863-6911-0. MURRAY, R. K. Harperova ilustrovaná biochemie. Praha: Galén, 2012, 730 s. ISBN 978-807-2629-077. KODÍČEK, M. Biochemické pojmy: výkladový slovník: elektronická interaktivní verze [online]. Verze 2.0, 2007. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2007, 1 CD-ROM [cit. 2015-04-16]. ISBN 978-80-7080-669-2. KODÍČEK, M., VALENTOVÁ, O., & HYNEK, R. Biochemie: chemický pohled na biologický svět. 2. přepracované vydání. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2018. ISBN 978-80-7592-013-3. KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2011, 140 s. ISBN 802-47-0736-5. KOMPRDA, T. Výživou ke zdraví. Velké Bílovice: TeMi, 2009, 112 s. ISBN 978-80-87156-41-4. KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015, 592 s. ISBN 978-80-247-4533-6. SVAČINA, Š., MŰLLEROVÁ, D., BRETŠNAJDROVÁ, A. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Praha: Triton, 2013, 341 s. ISBN 978-80-7387-699-9. Poslední úprava: Krupková Dominika, Mgr. (13.10.2022)
|
|
||
Požadavky na zkoušku: test Poslední úprava: Kinkorová Ivana, Mgr., Ph.D. (26.06.2019)
|
|
||
Témata přednášek: 1. Obecné principy, složení živé hmoty, enzymy 2. Sacharidy, makroergické substráty, metabolismus cukrů 3. Lipidy, metabolismus lipidů 4. Aminokyseliny, bílkoviny, Ornitinový cyklus 5. Nukleové kyseliny, proteosyntéza 6. Krebsův cyklus, buněčné dýchání 7. Membránový potenciál, akční potenciál, přenos vzruchu, svalová kontrakce 8. Význam výživy a základní terminologie 9. Sacharidy ve výživě člověka 10. Tuky ve výživě člověka 11. Bílkoviny ve výživě člověka 12. Mikronutrienty, pitný režim 13. Diagnostické metody v dietologii 14. Specifika výživy, alternativní způsoby výživy Poslední úprava: Krupková Dominika, Mgr. (13.10.2022)
|
|
||
Odkaz na Moodle https://dl1.cuni.cz/course/view.php?id=11114 Odkaz na online výuku v MS Teams https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3a1653ade2b86440b0b2857585835e6f39% 40thread.tacv2/1632393111058?context=%7b%22Tid%22%3a%22e09276da-f934-4086-bf08- 8816a20414a2%22%2c%22Oid%22%3a%22d7bbd48c-d894-4029-bf2d-ccaa8868c991%22%7d Odkaz na FB: https://www.facebook.com/groups/739012476451349 VÝUKA Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3a1653ade2b86440b0b2857585835e6f39% 40thread.tacv2/1632743946034?context=%7b%22Tid%22%3a%22e09276da-f934-4086-bf08- 8816a20414a2%22%2c%22Oid%22%3a%22ddd9642c-c01f-4a60-abea-4733f49c1051%22%7d Poslední úprava: Krupková Dominika, Mgr. (13.10.2022)
|