PředmětyPředměty(verze: 964)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
Kvalita a bezpečnost poživatin - OPBY4P031A
Anglický název: Good quality and safety
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
E-Kredity: 5
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/1, Zk [HT]
Rozsah za akademický rok: 0 [hodiny]
Počet míst: 40 / 40 (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Vyučující: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Prerekvizity : OPBY4P021A
Anotace
Tento předmět navazuje na předmět Výživa člověka. Přináší vhled do specifikace jednotlivých potravinářských komodit, do systému zabezpečujícího bezpečnost a nezávadnost potravin, do změn nutriční hodnoty stravy v důsledku skladování a technologických úprav.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (12.06.2022)
Cíl předmětu

Cílem předmětu je seznámit studenty se systémem jakosti a nezávadnosti poživatin. Předmět rovněž vytváří prostor pro praktickou aplikaci osvojených znalostí z oblasti výživy a zdravé životosprávy.

Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (12.06.2022)
Deskriptory

Předmět má 5 kreditů dle ECTS, celková časová zátěž studenta odpovídá 135 hodinám. Doba očekávané přípravy na 1 hodinu přednášky 2O minut, doba očekávané přípravy na 1 hodinu semináře 25 minut, samostudium literatury (za celý semestr) 20 hodin, práce se studijními materiály (za celý semestr) 17 hodin, plnění průběžných úkolů (za celý semestr) 19 hodin. Příprava na zkoušku a zkouška 30 hodin.

Poslední úprava: Hanušová Jaroslava, PhDr., Ph.D. (09.08.2022)
Podmínky zakončení předmětu

Požadavky ke zkoušce:

Zkouška se skládá ze dvou částí, a to z:

- vypracování všech úkolů zadaných k danému předmětu v Moodle a jejich odevzdání v předem daném termínu (nutné získat minimálně 60 b. z každého průběžného úkolu) 

a

- ústní zkoušky. Jedná se o souhrnnou zkoušku z předmětů Výživa člověka a  Kvalita a bezpečnost poživatin. Student má k úspěšnému absolvování ústní zkoušky max. 3 pokusy  (jeden řádný pokus a dva opravné). Student si tahá jedno číslo otázky. Pod každým číslem otázky je uvedena jedna podotázka z předmětu Výživa člověka a jedna podotázka z předmětu Kvalita a bezpečnost poživatin. Studen musí zdárně odpovědět na obě části zkoušky.

Pokud nebudou všechny zadané úkoly odevzdány v Moodle v uvedeném termínu nebo student z každého průběžného úkolu nezíská min. 60 b., nebude připuštěn k závěrečnému testu a nesplní tak všechny požadavky ke zkoušce, a tudíž si bude muset předmět opakovaně zapsat v dalším roce!!

Ze závažných důvodů si student může před daným termínem odevzdání úkolu do Moodle písemně (e-mailem) požádat o  posunutí termínu odevzdání na jiný. předem určený, termín.

Student má na úspěšné absolvování ústní zkoušky celkem tři pokusy (jeden řádný a dva opravné).

Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (09.08.2022)
Literatura

BABIČKA, L. (2012). Průvodce světem potravin: rady spotřebitelům, na co si dát pozor

při nakupování a manipulaci s potravinami. Praha: Ministerstvo zemědělství.

DOSTÁLOVÁ, J. & KADLEC, P. (2014). Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Ostrava: KEY Publishing.

HRNČÍŘOVÁ, D. & FLORIÁNKOVÁ, M. (2014). Výživa ve výchově ke zdraví: příručka pro učitele k e-learningovému kurzu. Praha: Ministerstvo zemědělství.

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ. (2018). Víš, co jíš. Dostupné z: http://www.viscojis.cz/

PÁNEK, J., POKORNÝ, J. & DOSTÁLOVÁ, J. (2007). Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT Praha.

Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k označování potravin podle předpisů EU. (2018). Praha: Ministerstvo zemědělství.

SUKOVÁ, I. (2014). Označování potravin průvodce pro spotřebitele. Praha: Ministerstvo zemědělství.

Poslední úprava: Hanušová Jaroslava, PhDr., Ph.D. (12.09.2019)
Požadavky ke zkoušce

Požadavky ke zkoušce:

Zkouška se skládá ze dvou částí, a to z:

- vypracování všech úkolů zadaných k danému předmětu v Moodle a jejich odevzdání v předem daném termínu (nutné získat minimálně 60 b. z každého průběžného úkolu) 

a

- ústní zkoušky. Jedná se o souhrnnou zkoušku z předmětů Výživa člověka a  Kvalita a bezpečnost poživatin. Student má k úspěšnému absolvování ústní zkoušky max. 3 pokusy  (jeden řádný pokus a dva opravné). Student si tahá jedno číslo otázky. Pod každým číslem otázky je uvedena jedna podotázka z předmětu Výživa člověka a jedna podotázka z předmětu Kvalita a bezpečnost poživatin. Studen musí zdárně odpovědět na obě části zkoušky.

Pokud nebudou všechny zadané úkoly odevzdány v Moodle v uvedeném termínu nebo student z každého průběžného úkolu nezíská min. 60 b., nebude připuštěn k závěrečnému testu a nesplní tak všechny požadavky ke zkoušce, a tudíž si bude muset předmět opakovaně zapsat v dalším roce!!

Ze závažných důvodů si student může před daným termínem odevzdání úkolu do Moodle písemně (e-mailem) požádat o  posunutí termínu odevzdání na jiný. předem určený, termín.

Student má na úspěšné absolvování ústní zkoušky celkem tři pokusy (jeden řádný a dva opravné).

Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (09.08.2022)
Sylabus

1.Repetitorium z Výživy člověka (Výživy I)

2. Systém zajišťování bezpečnosti potravin v ČR a EU.

3. Kvalita potravin v ČR.

4. Základy zbožíznalství.

5. Doplňky stravy a jejich využití.

6. Změna výživové hodnoty potravin během kulinárního zpracování.

7. Změna výživové hodnoty potravin během skladování.

8. Platná legislativa v oblasti hromadného stravování.

9. Projekty podpory zdravého stravování na školách.

10. Výuka zdravé výživy nejen teoreticky, ale i prakticky (projekt studentů).

11. Senzorické posouzení vybraných potravinářských výrobků.

Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (09.08.2022)
Výsledky učení

Studující vysvětlí, které státní orgány ČR se podílejí na kontrole bezpečnosti a nezávadnosti poživatin.  Vyjmenuje jednotlivá kompetentní ministerstva a vysvětlí jejich funkci při kontrole bezpečnosti a nezávadnosti poživatin.

Studující vysvětlí rizika jednotlivých kulinární úprav stravy pro zdraví člověka (zdravotní rizika, hygienická rizika). Uvede příklady změn nutriční hodnoty stravy (pozitivní i negativní), které mohou být způsobeny kulinární úpravou.

Studující vyjmenuje způsoby skladování poživatin, uvede příklady jednotlivých poživatin, které se za daných podmínek skladují a uvede příklady rizik spojených s nevhodným způsoben skladování jednotlivých poživatin.

Studující diskutuje výhody a nevýhody jednotlivých způsobů konzervace poživatin (konzervace usmrcováním, vyloučením mikroorganismů nebo změnou prostředí). Uvede příklady poživatin, u kterých se jednotlivé konzervační postupy využívají.

Studující diskutuje přínosy a negativa látek přidávaných do poživatin. Vyjmenuje jednotlivé kategorie látek a popíše jejich funkci.

Studující identifikuje rozdíly ve značení balených, zabalených a nebalených poživatin. Vyjmenuje základní údaje na obale, které u těchto poživatin musí být uvedeny.

Studující vyjmenuje rozdíly v zacházení s poživatinami s uvedeným datem použitelnosti a minimální trvanlivosti na obale (skladování, manipulace po uplynutí dané doby, prodej, konzumace, povinnosti a odpovědnost prodejce).

Studující definuje jednotlivé potravinářské komodity (maso, mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby, ovoce, zelenina, luštěniny, obiloviny, olejniny, káva, čaj, cukroviny, nápoje), identifikuje jejich nejvýznamnější živiny a vysvětlí jejich význam pro výživu člověka, charakterizuje j jejich způsoby skladování a diskutuje vady, které mohou vznikat při nesprávném skladování či přepravě.

Studující identifikuje pozitiva a negativa doplňků stravy.

Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (09.09.2024)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK