Základní kurz kontrolních metod, které jsou aplikovány dle platné legislativy při hodnocení kvality potravin. Předmět je zaměřen zejména na instrumentální analytické a mikrobiologické metody.
Poslední úprava: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Basic course of control methods that are applied in the food quality control according to current legislation. The subject is focused mainly on instrumental analytical and microbiological methods.
Poslední úprava: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Literatura -
Povinná:
Belitz, Hans-Dieter, Schieberle, Peter, Grosch, Werner. Food chemistry. Berlin: Springer-Verlag, 2009, 1070 s. ISBN 978-3-540-69933-0.
Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.09.2024)
Obligatory:
Belitz, Hans-Dieter, Schieberle, Peter, Grosch, Werner. Food chemistry. Berlin: Springer-Verlag, 2009, 1070 s. ISBN 978-3-540-69933-0.
Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.09.2024)
Metody výuky -
Přednášky a praktická cvičení
Poslední úprava: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Lectures and practical laboratory training.
Poslední úprava: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Požadavky ke zkoušce -
Vypracování protokolů z absolvovaných úloh praktických cvičení. Písemná zkouška (viz sylabus).
Poslední úprava: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Submission of reports from experiments completed in the practicals. Written examination (see the syllabus).
Poslední úprava: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Sylabus -
Kontrola jakosti potravin v intencích platné legislativy. Odběr a metody úpravy vzorků potravin před analýzou. Stanovení vody a sušiny. Stanovení minerálních látek. Stanovení bílkovin a aminokyselin. Stanovení sacharidů, stanovení tuků, kalorická hodnota. Aditiva v potravinách a metody jejich stanovení. Vitamíny v potravinách ? jejich význam a stanovení. Kontaminující látky v potravinách (PCB, těžké kovy, mykotoxiny) ? metody jejich detekce a stanovení. Identifikace geneticky modifikovaných potravin. Mikrobiologická kontrola jakosti potravin. Senzorické zkoušky potravin. Stanovení konzervantů v potravinách metodou CZE. Stanovení těkavých složek potravin metodou GLC. Senzorické hodnocení vybraných potravin. Stanovení aditiv optickými metodami (fluorimetrie).
Poslední úprava: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Theoretical introduction into quality control of food including current legislation. Food sampling and sample processing. Determination of moisture content of foods and dry residue . Determination of ash and major mineral components. Determination of proteins and amino acid. Determination of carbohydrates and lipids; caloric value. Major food additives and their determination. Determination of vitamins. Major food contaminants; determination of traces of metals. Detection and assay of mycotoxins , PCBs and PAHs. Identification of genetically modified food components. Sensory evaluation of foods. Microbiological tests for food quality. Determination of preservatives by CZE. Determination of volatile components by GLC. Determination of additives by optical methods (fluorimetry).
Poslední úprava: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)