PředmětyPředměty(verze: 970)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
Analýza potravin - GB239
Anglický název: Food Analysis
Zajišťuje: Katedra analytické chemie (16-16140)
Fakulta: Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Platnost: od 2022
Semestr: letní
Body: 0
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:písemná
Rozsah, examinace: letní s.:28/14, Z+Zk [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (24)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Vysvětlení: (ZB 1.r.navaz.)
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Základní kurz kontrolních metod, které jsou aplikovány dle platné legislativy při hodnocení kvality potravin. Předmět je zaměřen zejména na instrumentální analytické a mikrobiologické metody.
Poslední úprava: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Literatura -

Povinná:

  • Belitz, Hans-Dieter, Schieberle, Peter, Grosch, Werner. Food chemistry. Berlin: Springer-Verlag, 2009, 1070 s. ISBN 978-3-540-69933-0.

Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.09.2024)
Metody výuky -

Přednášky a praktická cvičení

Poslední úprava: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Požadavky ke zkoušce -

Vypracování protokolů z absolvovaných úloh praktických cvičení.
Písemná zkouška (viz sylabus).

Poslední úprava: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
Sylabus -

Kontrola jakosti potravin v intencích platné legislativy.
Odběr a metody úpravy vzorků potravin před analýzou.
Stanovení vody a sušiny. Stanovení minerálních látek.
Stanovení bílkovin a aminokyselin.
Stanovení sacharidů, stanovení tuků, kalorická hodnota.
Aditiva v potravinách a metody jejich stanovení.
Vitamíny v potravinách ? jejich význam a stanovení.
Kontaminující látky v potravinách (PCB, těžké kovy, mykotoxiny) ? metody jejich detekce a stanovení.
Identifikace geneticky modifikovaných potravin.
Mikrobiologická kontrola jakosti potravin.
Senzorické zkoušky potravin.
Stanovení konzervantů v potravinách metodou CZE.
Stanovení těkavých složek potravin metodou GLC.
Senzorické hodnocení vybraných potravin.
Stanovení aditiv optickými metodami (fluorimetrie).

Poslední úprava: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.10.2021)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK