|
|
|
||
Předmět je vyučován v doktorském studijním programu Všeobecné lékařství v 5.ročníku, jako volitelný předmět. Předmět seznamuje s klinickou výživou a nutriční péčí v širokém spektru souvislostí vč. problematiky střevní mikrobioty. Poslední úprava: Vejmelka Jiří, MUDr., MBA (28.07.2022)
|
|
||
Studenti se naučí: - hodnotit nutriční stav pacienta vč. evaluace rizika malnutrice - indikovat nutriční podporu a správně volit nutriční přístup - enterální (nasogastrická, nasojejunální sonda a perkutánní endoskopické gastrostomie), žilní (navigované zavádění cévních vstupů a péče o ně) - základy rozepisování enterální či parenterální výživy včetně volby složení vaku all in one - komplexní hodnocení klinického stavu pacienta se zaměřením na výživu a problematiku střevní mikrobioty Poslední úprava: Vejmelka Jiří, MUDr., MBA (28.07.2022)
|
|
||
80% docházky Poslední úprava: Vejmelka Jiří, MUDr., MBA (28.07.2022)
|
|
||
1) KOHOUT, Pavel (ed.) — HAVEL, Eduard (ed.) — MATĚJOVIČ, Martin (ed.) — ŠENKYŘÍK, Michal (ed.). Klinická výživa. První vydání. Praha : Galén, [2021]. 944 stran : ilustrace, tabulky ; 29 cm. ISBN: 978-80-7492-555-9. Poslední úprava: Vejmelka Jiří, MUDr., MBA (28.07.2022)
|
|
||
Přednášky, praktická cvičení Poslední úprava: Vejmelka Jiří, MUDr., MBA (28.07.2022)
|
|
||
Studenti se v rámci předmětu seznámí s problematikou malnutrice, nutričního screeningu a nutriční péče v ambulantním i nemocničním provozu. Budou seznámeni s prací nutričního týmu, nutričních terapeutek, jak na lůžkových stanicích, tak ve stravovacím provozu, s vyšetřením nutričního stavu, indikací k nutriční podpoře, základy enterální a parenterální výživy, včetně zajištění vstupů (jak enterálního přístupu - nasogastrické, nasojejunální sondy a perkutánní endoskopické gastrostomie, tak žilního přístupu – navigované zavádění cévních vstupů) a péče o ně, rozpisu enterální či parenterální výživy včetně přípravy vaků all in one. Poslední úprava: Vejmelka Jiří, MUDr., MBA (28.07.2022)
|