|
|
|
||
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví - kombinovaná forma. Předmět je zaměřen na pochopení základů zpracovatelských technologií v členění charakteristika surovin, základní technologické operace od přejímky surovin do finalizace konečného výrobku, nutriční přínos jednotlivých komodit, přehled technologických operací a základních procesů výroby jednotlivých potravinářských komodit.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (01.10.2008)
|
|
||
Studenti se seznámí se základními postupy výroby jednotlivých potravinářských komodit jako první krok ke schopnosti posuzovat správnou hygienickou praxi v provozovnách výroby potravin, pochopit souvislosti, možnosti a principy jednotlivých technologických operací a případně odhadnout, po nabytí praxe, možnosti výroby potravin z pohledu naplnění výživových potřeb obyvatelstva, ochrany životního prostředí a zajištění zdravotní nezávadnosti praktickou činností při výrobě. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (01.10.2008)
|
|
||
Čepička, J. a kol.: Obecná potravinářská technologie, VŠCHT Praha 1995
Kadlec, P. a kol.: Technologie potravin I a II, VŠCHT Praha, FPBT, 2002
Velíšek, J. a kol.:Chemie potravin 1-3, OSSIS 1999
Pešek, M. a kol.: Potravinářské zbožíznalství, JU České Budějovice 2000
Panorama potravinářského průmyslu 2006, MZe a VÚZE 2007
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.10.2008)
|
|
||
Přednášková činnost podle možností realizovaná i dialogovým způsobem, předání schémat učebních textů a souboru pomocných otázek ke studiu. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (15.08.2017)
|
|
||
Závěrečný test – odpovědi na otázky formou výběru ze 4 možností, jen jedna odpověď správná. Za nesprávnou odpověď se body nestrhávají, při vyznačení více odpovědí se nepočítají žádné body. Podmínkou získání zápočtu je 60 % správných odpovědí. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (15.08.2017)
|
|
||
Základní principy technologií a požadavky na suroviny v oblasti
masné výroby zpracování drůbeže a vajec mlékárenství zpracování rostlinných tuků a způsoby náhrady tuků zpracování kakaových bobů technologie nečokoládových cukrovinek cukrovarnictví a použití necukerných sladidel škrobárenství mlýnsko-pekárenské technologie, technologie trvanlivého pečiva a těstovin principů konzervárenství a zpracování ovoce a zeleniny včetně brambor principů fermentačních technologií a výroby organických kyselin sladovnictví a výrobě piva vinařství, lihovarnictví a drožďárenství úpravy technologických a odpadních vod a výroby a třídění nealko nápojů Stručný přehled fyzikálně chemických procesů výroby potravin
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (01.10.2008)
|