|
|
|
||
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví - kombinovaná forma. Zabývá se vazbou biologických a ekonomických aspektů výživy obyvatelstva jako mezioborového problému. Výuka je zaměřena na úvodní ekonomické parametry výroby potravin, rozmanitá výživová doporučení, kvalitu potravinářských výrobků, potravinářskou legislativa, spotřebu potravin, DBSP jako nástroje hodnocení výživy, uvádí do problematiky výživové a potravinové politiky, biopotravin, funkčních potravin a použití GMO a informuje o světových organizacích působících v oblasti výživy.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (01.10.2008)
|
|
||
Poskytnutí základních informací a znalostí komplexu problémů spojených s výživou obyvatelstva a závislostí mezi biologickými a ekonomickými parametry spotřeby potravin, úvod do statistických podkladů pro hodnocení stavu výživy v populačních skupinách. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.03.2009)
|
|
||
Potravinová legislativa uvedená na serveru www.bezpecnostpotravin.cz nebo
www.agronavigator.cz
Prugar J. a kol., Kvalita rostlinných produktů na prahu 3.tisíciletí, VÚPS Praha 2008
Kalač, P., Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice 2003
Buňka, F. a kol.: Ekonomika výživy a výživová politika I, UTB Zlín 2006
Novák, V., a kol.: Ekonomika výživy a výživová politika II, UTB Zlín 2006
Perlín, C. a kol.: Jakost z pohledu zbožíznalství. ÚZPI Praha 2000
Blatná, J. a kol.: Výživa na začátku 21.století, Společnost pro výživu a Nadace Nutrivit 2005
Perlín, C. a kol.: Potravinové tabulky I a II. Společnost pro výživu a Mze Praha 1992 a 1993
Pánek, J. a kol.: Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, FPBT, 2002
Doporučené časopisy:
Výživa a potraviny
Potravinářská revue
Ernährung
Am J Clin Nutr
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (01.10.2008)
|
|
||
Přednášková činnost, vytváření schémat, upřednostňovat obecné zásady a principy před konkrétním zněním, zejména u legislativy, zaměřená na vývojové řad u spotřeby potravin, zdůrazňovat klíčové problémy před okrajovými, uplatňovat logiku. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (01.10.2008)
|
|
||
Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.03.2009)
|
|
||
Úvod do studia nutriční ekonomiky. Nutriční ekonomika jako spojení biologických a
ekonomických parametrů ve výživě obyvatelstva
Výživová doporučení. Seznámení s principy a orientačními hodnotami výživových
doporučených dávek, doporučených dávek potravin, výživových trendů, nutriční
pyramidy a systému HEI (health eaten index)
Spotřeba potravin. Metodické základy sledování průměrné spotřeby hlavních komodit
potravin a spotřeby potravin podle metodiky rodinných účtů včetně zhodnocení rozdílů
a trendů
Databáze složení potravin . Problematika tvorby a využívání databází chemického složení
potravin včetně zhodnocení limitujících faktorů a validity získaných hodnot
Jakost potravin jako ekonomická kategorie. Jakost potravin jako komplexní vícefaktoriální
funkce aspektů nutričních, hygienických, technologických, senzorických, informačních a
užitných
Obecné zásady výživové a potravinové politiky. Vývoj trendů výživové a potravinové
politiky ve světě a dílčí aspekty této politiky v ČR
Legislativní mantinely: (obecná informace o náplni jednotlivých zákonných norem, jejich
struktuře a náplni se zaměřením na náplň obecných vyhlášek a struktuře komoditních
vyhlášek)
zákon o potravinách a jeho vyhlášky se specielním zaměřením na označování a E čísla, HACCP a požadavcích na chemické a mikrobiologické parametry potravin veterinární zákon a jeho vyhlášky ve vztahu k potravinám zákon o veřejném zdraví a jeho vztah ke spotřebě potravin zákon o preventivní ochraně životního prostředí (IPPC) a jeho vztah k potravinám problematika bezpečnosti potravin Speciální typy potravinářských výrobků: (biopotraviny, funkční potraviny, potraviny na bázi
GMO) a jejich význam ve spotřebě potravin a při řešení globálních problémů
udržitelného rozvoje produkce potravin
Světové organizace a jejich role při výrobě a obchodování s potravinam (FAO, WHO, Codex
Alimentarius, WTO) a jejich funkce na trhu s potravinami
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (01.10.2008)
|