|
|
|
||
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví ve 3. ročníku. Předmět seznamuje s principy správné výživy, nutričními potřebami různých skupin populace a s rolí výživy v patofyziologii a prevenci nemocí. Nedílnou součástí je problematika nutriční diagnostiky (hodnocení nutričního stavu, poradenství a klinické výživy (nemocniční dietní systém, nutriční podpora, enterální a parenterální výživa, metabolické bilance a měření energetické spotřeby ...). Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (03.11.2014)
|
|
||
Studenti si osvojí problematiku fyziologie výživy, preventivní výživy a nutriční diagnostiky a klinické výživy v rozsahu potřebném pro činnost asistenta ochrany veřejného zdraví v praxi na hygienických stanicích a zdravotních ústavech. - ovládat základy fyziologie a patofyziologie výživy Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (03.11.2014)
|
|
||
1) Kasper, Heinrich a Walter Burghardt. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015. 572 s. 2) DACH Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. 192 s. dostupné z https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/ 3) Zadák Z. Výživa v intenzivní péči. Grada Publishing, 2008, 542 s. 4) Teplan V., Mengerová O. Dieta a nutriční opatření u chorob ledvin. Mladá fronta, 2010, 353 s. 5) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi – souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004, 733 s. 6) Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001, 210 s. 7) Kraml P.: Hyperlipoproteinémie v klinické praxi. Tigis, Praha, 2008, 128 s. 8) Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005, 80 s. 9) Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008, 384 s. 10) Bowman B.A., Russell R.M. (edit.): Present Kowledge in Nutrition, 9th Edition, ILSI Press, Washington, 2006, 11) US Dep. of Health and Human Services and U.S. Dep. of Agriculture: Dietary Guidelines for Americans, Washington, 2005 12) IOM: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids, The National Academies Press, , Washington, 2005 13) Willett W.: Nutritional epidemiology. Oxford University Press, 1998, 514 s 14) Gibbon R.S.: Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, 2005, 928 s. 15) Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004, 316 s. 16) Mason J., Nitenberg G. A kol.: Cancer & Nutrition: Prevention and Treatment, Karger, Basel, 2000, 300 s. 17) Dean T a kol.: Food intolerance and the food industry, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 2000, 228 s. 18) Goldstein D.J. a kol.: The Management of Eating Disorders and Obesity, Humana Press, New Jersey, 1999, 367 s. 19) Simopoulos A.P., Visioli F. a kol.: Mediterranean Diets, Karger, Basel, 2000, 184 s.
Doporučené časopisy 1) Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa 2) Výživa a potraviny 3) Central European Journal of Public Health 4) Annals of Nutrition & Metabolism 5) The American Journal of Clinical Nutrition Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2019)
|
|
||
Přednášky, praktická cvičení Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (03.11.2014)
|
|
||
Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních a prezenteci zadaného odborného tématu v rámci praktických cvičení. Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (03.11.2014)
|
|
||
Preventivní část: - Zásady správné výživy. Nová výživová doporučení pro obyvatelstvo. Doporučené výživové dávky a jejich použití - Výživa v prevenci chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu) - Výživa zvláštních skupin populace (Výživa novorozenců a kojenců. Kojení, složení mateřského mléka, význam a podpora kojení. Umělá kojenecká výživa. Výživa dětí. Výživa těhotných žen a kojících žen. Výživa starých lidí, faktory, ovlivňující nutriční stav ve stáří) - Hladovění a malnutrice - příčiny, typy, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence - Poruchy příjmu potravy - Obezita, možnosti prevence a léčby - Alternativní výživové směry - Vyšetřování nutričního stavu. Metody hodnocení nutričního stavu. Vyšetření antropometrická, biochemická, hematologická a imunologická. Nutriční prognostické indexy - Metody sledování spotřeby. - Hodnocení jídelníčků počítačovými programy - Metabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchy - Nutriční poradenství, zásady edukace klientů - Intervenční programy v oblasti zdravého životního stylu a správné výživy
Klinická část: 1. dietologie 2. výživa nemocných v závažných klinických stavech Část zabývající se dietologií se zabývá převážně léčebnou výživou u osob s potřebou restriktivních diet. Je zde ale rovněž zdůrazňována potřeba zajištění optimální výživy i v případě dlouhodobé restrikce některého nutrientu. Zde je možno zařadit dietu pankreatickou, šetřivou, dietu při coeliakální chorobě, fenylketonurii a podobně. V druhé hlavní složce jsou studenti seznamováni s výživou u různých závažných zdravotních stavů, jsou probírány požadavky na výživu doplňkovou a to jak formou sippingu, tak také kompletní nutriční péči na příklad při zavedeném PEG. Rovněž jsou probírány i základy výživy parenterální a to jak částečné, tak úplné. V praktické části provádějí studenti pod vedením erudované nutriční terapeutky mezi jiným sestavování či úpravu jídelníčku u různých chorob, jsou seznamováni s pomocnými metodami, jako je provádění indirektní kalorimetrie, vyšetření pomocí bioimpedance a podobně. Účastní se také edukace pacientů se závažnými chorobami (např. diabetu a podobně).
Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (03.11.2014)
|