|
|
|
||
Předmět přináší informace o legislativě týkající se hygieny a zdravotní nezávadnosti potravin, jak na úrovni národních i evropských předpisů. Pozornost je věnována fyzikálním, chemickým a biologickým, zejména pak mikrobiologickým alimentárním rizikům. Seznamuje s nejčastějšími prionovými, virovými, bakteriálními a parazitárními onemocněními z potravin, způsobem jejich přenosu a ochrany spotřebitelů na úrovni primární produkce, ve zpracovatelských závodech, přepravě a skladování potravin. Součástí je i popis úlohy primárních a sekundárních mikrobiálních metabolitů v ochraně zdraví člověka. Závěrem je věnována pozornost hygieně jednotlivých skupin potravin Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (24.09.2023)
|
|
||
Pro zápočet je třeba 80% účast na cvičeních, případnou nepřítomnost je třeba vždy řádně omluvit vyučujícímu. Cvičení je možné si nahradit v jiném termínu, ale ve stejném týdnu a po dohodě s vyučujícím. Aktivní účast na cvičeních bude prokázána vypracováním protokolů. Během cvičení bude prezentována jedna krátká aktualita ze systému RASSF. V průběhu semestru budou znalosti prověřovány dvěma krátkými testy. Na cvičení je nezbytné nosit ochranný oděv, nejlépe plášť, a přezůvky. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (24.09.2023)
|
|
||
Přednášky, praktická cvičení Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (24.09.2023)
|
|
||
Zkouška je písemná a ústní. Písemná část je skládána formou testu. Studující vybírá jednu správnou odpověď ze 4 možných. V případě úspěšného složení testu (min. 65 % správných odpovědí) je možnost ústního dozkoušení. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (24.09.2023)
|
|
||
Přednášky: Základní pojmy a definice týkající se hygieny a zdravotní nezávadnosti potravin Evropské a národní legislativní předpisy týkající se hygieny potravin, hygienický balíček HACCP, správná výrobní a hygienická praxe, správná laboratorní praxe Fyzikální a chemická alimentární nebezpečí Biologická nebezpečí, alimentární nákazy virového a prionového původu Alimentární nákazy bakteriálního původu, bakteriální toxiny Parazitární alimentární nebezpečí Kažení potravin a nebezpečné mikrobiální metabolity Mykotoxiny Sanitace v potravinářských provozech Hygiena a zdravotní nezávadnost mléka Hygiena a zdravotní nezávadnost masa a vajec Cvičení: Bezpečnost v laboratoři, mikroskopické preparáty Biologická konzervace potravin Indikátory hygienické kvality potravin, mikrobiologický rozbor mléka Izolace indikátorových mikroorganismů, selektivní kultivační média Konfirmační testy – imunologické, biochemické Identifikace indikátorových mikroorganismů pomocí MALDI-TOF Stanovení indikátorů produkční kvality Stanovení dusičnanů v zelenině Stanovení reziduí inhibičních látek v mase a mléce Falšování potravin Hlášení v systému RASFF – prezentace studentů Zápočtový test Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (24.09.2023)
|