|
|
|
||
Předmět je zaměřen na prohloubení teoretické a praktické znalosti vztahů utváření jakosti v systému rostlina - produkt - technologie zpracování - výrobek. V rámci předmětu bude sledován vliv agroekologických podmínek na utváření jakosti rostlinných produktů jako základní předpoklad pro výrobu kvalitních potravin. Pozornost bude věnována stavbě a vnitřnímu složení rostlinných produktů z pohledu zpracování, užití a kvality potravin. Cílem výuky je poskytnout znalosti o složení a kvalitě rostlinných produktů, naučit studenty vyhodnotit kvalitu rostlinných produktů. Základní formou výuky jsou přednášky a praktické úlohy na cvičeních. Znalosti studentů jsou kontrolovány pravidelnými testy. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (21.02.2025)
|
|
||
Student získá přehled o složení hlavních plodin, hlavní nutriční výhody a nedostatky, hlavní technologické vlastnosti, definování jakostních parametrů, vysvětlení pojmů a proč jsou parametry definovány, jak mohou ovlivnit procesy zpracování; vliv sklizně a čištění na kvalitu, základní nároky na skladování. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (21.02.2025)
|
|
||
Zápočet - docházka, vypracování protokolů, splnění požadovaného počtu bodů za průběžné testy Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (21.02.2025)
|
|
||
Základní literatura: DOSTÁLOVÁ J., KADLEC P. a kol. (2014). Potravinářské zbožíznalství. Key Publishing, Ostrava, 425 s. BYUNG-KEE B., ULLRICH S. E. (2008). Barley for food: Characteristics, improvement and renewed intrest, J. Cereal Sci., 48, 233-242. Doporučená literatura: Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (21.02.2025)
|
|
||
Základní formou výuky jsou přednášky a praktické úlohy na cvičeních. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (21.02.2025)
|
|
||
Náplň přednášek:
Náplň cvičení:
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (21.02.2025)
|