PředmětyPředměty(verze: 970)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
Praxe na oddělení léčebné výživy - CCVOLPV3
Anglický název: Practical Training at a Department of Therapeutic Nutrition
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: letní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/30, Z [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Mgr. Daniela Hrnčířová, Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Odborná praxe obeznámí studenty s problematikou zajištění stravování v nemocniční praxi v závislosti na typu příslušného pracoviště.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.05.2008)
Cíl předmětu -

Studenti si osvojí základy organizace práce v nemocniční kuchyni zejména v oblasti personálního, technického, hygienického, provozního zajištění. V průběhu praxe se budou aktivně účastnit činností vykonávaných na jednotlivých úsecích stravovacího provozu. Po absolvování praxe studenti vypracují písemnou práci, která bude obsahovat stručné sdělení o získaných poznatcích.

Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.05.2008)
Literatura -

Štěpán Svačina a kol.: Klinická dietologie, vydáno Grada Publishing, Praha 2008,

Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v psychiatrii

Kohout,P., Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství Krigl, Praha, 2005

Keller,U., Meier, R., Bertoli,S.: Klinická výživa, nakladatelství Scientia Medica, Praha, 1993

Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Metody výuky -

Praktika na oddělení léčebné výživy, procvičování a upevňování teoretických i praktických dovedností.

Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.10.2008)
Požadavky ke zkoušce -

Zápočet je udělen po předložení Zprávy o průběhu praxe, která musí být opatřena razítkem a podpisem odpovědného pracovníka.

Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.10.2008)
Sylabus -
  • Organizace práce v kuchyni a navazujících provozech
  • Technika a technologie skladování potravin a surovin, jejich příprava a technologie zpracování
  • Rozdělení jednotlivých úseků pro přípravu stravy v návaznosti na dietní systém
  • Časový plán přípravy a expedice stravy
  • Základní hygienické nároky na skladování potravin a surovin a dále na jejich přípravu a technologii zpracování
  • Používání ochranných pomůcek a prostředků
  • Kontrola dodržování hygienických norem
  • Dietní systém, individuální diety, doplňky stravy
  • Princip plánování jídelních lístků, normování
  • Objednávání jednotlivých diet, aktualizace
  • Kontrola výživových norem a kvality diet

Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.05.2008)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK