Odborná praxe obeznámí studenty s problematikou zajištění stravování v nemocniční praxi v závislosti na typu příslušného pracoviště.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.05.2008)
Expert practical training will make students aware of issues related to food preparation in a hospital setting and related workplaces.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Cíl předmětu -
Studenti si osvojí základy organizace práce v nemocniční kuchyni zejména v oblasti personálního, technického, hygienického, provozního zajištění. V průběhu praxe se budou aktivně účastnit činností vykonávaných na jednotlivých úsecích stravovacího provozu. Po absolvování praxe studenti vypracují písemnou práci, která bude obsahovat stručné sdělení o získaných poznatcích.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.05.2008)
Students shall master the basics of work organization at a hospital kitchen, in the area of personnel, technical, hygiene, and operational management. During their practice, students shall actively participate in activities performed in respective sections of a food catering facility. Having completed this training, students will write a report demonstrating the knowledge obtained during the training.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Literatura -
Štěpán Svačina a kol.: Klinická dietologie, vydáno Grada Publishing, Praha 2008,
Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v psychiatrii
Kohout,P., Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství Krigl, Praha, 2005
Keller,U., Meier, R., Bertoli,S.: Klinická výživa, nakladatelství Scientia Medica, Praha, 1993
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Štěpán Svačina a kol.: Klinická dietologie, vydáno Grada Publishing, Praha 2008,
Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v psychiatrii
Kohout,P., Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství Krigl, Praha, 2005
Keller,U., Meier, R., Bertoli,S.: Klinická výživa, nakladatelství Scientia Medica, Praha, 1993
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Metody výuky -
Praktika na oddělení léčebné výživy, procvičování a upevňování teoretických i praktických dovedností.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.10.2008)
Practices at a Department of Therapeutic Nutrition
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Požadavky ke zkoušce -
Zápočet je udělen po předložení Zprávy o průběhu praxe, která musí být opatřena razítkem a podpisem odpovědného pracovníka.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.10.2008)
For receiving credit student has to submit "The report of practice course".
This forms must be signed and stamped by the responsible person (ie. chief of the department).
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Sylabus -
Organizace práce v kuchyni a navazujících provozech
Technika a technologie skladování potravin a surovin, jejich příprava a technologie zpracování
Rozdělení jednotlivých úseků pro přípravu stravy v návaznosti na dietní systém
Časový plán přípravy a expedice stravy
Základní hygienické nároky na skladování potravin a surovin a dále na jejich přípravu a technologii zpracování
Používání ochranných pomůcek a prostředků
Kontrola dodržování hygienických norem
Dietní systém, individuální diety, doplňky stravy
Princip plánování jídelních lístků, normování
Objednávání jednotlivých diet, aktualizace
Kontrola výživových norem a kvality diet
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.05.2008)
Organization of work in a kitchen and related workplaces
Techniques and technology of food storage, its preparation and processing technology
Division into sections for food preparation in relation to dietary systems
Time plan of food preparation and expedition
Basic hygiene requirements for food storage, its preparation and processing technology