|
|
|
||
Předmět tematicky pokrývá fyziologii a patofyziologii metabolizmu základních substrátů a energetických zdrojů.
Zabývá se mechanizmy, kterými buňka získává energii.
Poslední úprava: Kolářová Jana (05.02.2021)
|
|
||
Pravidla konání zkoušek a získání zápočtu z předmětu Fyziologie a patofyziologie výživy: A) Vypsání termínů zkoušek Do konce listopadu zimního semestru budou prostřednictvím SISu vypsány všechny zkušební termíny, v nichž je možné zkoušku konat. Tento počet termínů bude konečný. Počet termínu bude bezpečně dostatečný. Vypsány budou termíny v těchto obdobích: a) 1x předtermín v 15. výukovém týdnu b) termíny v řádném zkouškovém období (zpravidla 1-2 termíny v každém týdnu zkouškového období) B) Pravidla zápisu a odhlašování na zkoušku Zahájení zapisování k termínům bude vyznačeno v SISu a může být rozdílné pro jednotlivé skupiny termínů. Konat zkoušku může student pouze tehdy, je-li zapsán na termín v SISu a má-li splněny všechny rekvizity ke zkoušce, především pak zápočet (ten je do SIS zpravidla udělován v den zkoušky). Zápis ke zkoušce není podmíněn udělením zápočtu, ale vlastní konání zkoušky je limitováno udělením zápočtu. C) Nedostavení se ke zkoušce a omluva Student, který se nedostaví ke zkoušce a neomluví se řádně předem, tak není klasifikován, ale termín zkoušky propadá. Po propadnutí termínu se lze přihlásit na další termín zkoušky. Opožděnou omluvu lze uznat pouze ze závažných a doložených důvodů. O řádnosti omluvy rozhoduje zkoušející. O výsledku uznání omluvy bude student informován. D) Opakování zkoušky Student má právo konat zkoušku nejvýše třikrát, má právo na 2 opravné termíny, mimořádný opravný termín se nepřipouští. Pokud však student nevyčerpá tyto možnosti v rámci vypsaných termínů, toto nezakládá nárok na vypsání zvláštního termínu zkoušky. Další zkušební termíny nebudou vypsány. Rovněž nelze konat zkoušky po skončení druhé části zkouškového období v září, resp. po posledním vypsaném termínu. E) Pravidla průběhu zkoušky FORMA ZKOUŠKY Zkouška probíhá v prezenční formě v prostorách Fyziologického ústavu. Didaktický test v řádném a prvním opravném termínu. Druhý opravný termín zkoušky je ústní a student si losuje tři z otázek zveřejněných v SIS. Na zkoušku si studenti s sebou přinesou k ověření totožnosti některý z následujících dokladů: ISIC, občanský průkaz, cestovní pas. Poslední úprava: Riljak Vladimír, doc. MUDr., Ph.D. (24.09.2024)
|
|
||
Povinná:
Poslední úprava: Kolářová Jana (05.02.2021)
|
|
||
Přednášky: Pátek 4. 10. 2024 (posluchárna FARMP1, Albertov 4, Praha 2) Fyziologie a patofyziologie výživy, program:
8:00 - 11:30 Blok přednášek I (Trávicí systém, poruchy, komplexní vztahy potrava-GIT-regulace) (Hana Skarlandtová) Přestávka 11:30-13:00 13:00 - 14:30 Blok přednášek II (Metabolizmus) (Vladimír Hrachovina) 14:45 - 16:30 Blok přednášek III (Regulace příjmu potravy a jeho poruchy) (Kvido Smitka) Poslední úprava: Jandová Kateřina, MUDr., Ph.D. (26.09.2024)
|
|
||
Fyziologie a patofyziologie výživy – zkušební otázky pro druhý opravný termín: Tělní tekutiny: rozdělení, množství, udržování stálosti Homeostáza: mechanismy udržování Zajištění stálého objemu, složení a pH tělesných tekutin Hormony, rozdělení, význam pro metabolismus Fyziologie ústní dutiny, funkce slin, složení, polykání Žaludek, funkce, řízení motility Žaludeční šťáva, řízení sekrece Trávení základních živin v žaludku, řízení Činnost tenkého střeva, motilita Pankreatická šťáva, složení, význam, řízení sekrece Žluč: tvorba, složení, význam, řízení sekrece Přehled trávení a vstřebávání jednotlivých živin v GIT Tlusté střevo: činnost, mikrobiální osídlení, defekace Metabolismus: definice, anabolismus, katabolismus, dusíková bilance Význam, funkce a distribuce lipidů v organismu Význam a funkce sacharidů v lidském organismu, glykemie a její řízení Význam bílkovin v organismu, dusíková bilance Potřeba minerálních látek ve výživě, stopové prvky Zásady správné výživy, zbytková, bezezbytková dieta Vitamíny - přehled, hypo- a hypervitaminozy Základní a celková přeměna energie, střední energetický ekvivalent, spalné teplo, respirační kvocient Funkce jater Hormony, rozdělení, význam pro metabolismus Mechanismus účinku hormonů na cílové buňky, receptory cytoplazmatické, membránové Hormony štítné žlázy a metabolismus Stavba a funkce kůry nadledvin, produkce hormonů, řízení Stres: definice, fáze, vliv hormonů Řízení výdeje, místo a mechanismus účinku mineralokortikoidů Glukokortikoidy: tvorba, sekrece, řízení Hormonální řízení metabolismu vápníku, význam vápníku v těle Vznik, sekrece a funkce hormonů neurohypofýzy Řízení metabolismu sacharidů Stavba a funkce dřeně nadledvin, vliv hormonů na výživu Fyziologie těhotenství, změny fyziologických funkcí Laktace a její řízení, složení mléka Chuť a čich, řízení Funkce zrakového analyzátoru ve vztahu k výživě Funkce hypotalamu, řízení autonomních funkcí a příjmu potravy Stárnutí organismu, změny ve výživě Srovnání rozvojových a rozvinutých zemí v nemocnosti a úmrtnosti na civilizační choroby (cévní a srdeční, nádory, metabolické choroby) Základní prvky racionální výživy - kvalitativní, kvantitativní aspekt (pokrmy, tekutiny, další faktory zdravého životního stylu) Přibližné zastoupení biogenních prvků v lidském těle (C,O,N,H; Ca, P, K; S, Na Cl, Mg) Látky povzbuzující a potlačující chuť k jídlu (orexigenní a anorexigenní) Zdroje energie v organizmu - přínos jednotlivých živin, iontů vody,vnějšího prostředí Mastné kyseliny: rozdělení, význam pro výživu Lipoproteiny: rozdělení, význam v prevenci aterosklerózy Cytokiny: definice, druhy, funkce Kyslíkové radikály (ROS) a antioxidanty: definice, druhy, vznik, funkce ve výživě (tuky) Některé potravinové doplňky a stopové prvky v prevenci civilizačních chorob Hormony a potravinové doplňky v prevenci osteoporózy Výživa a genová exprese (epigenom)-vliv zevního prostředí na geny jedince Obezita: definice, rozdělení dle BMI, druhy, výskyt v rozvojových a rozvinutých zemích, obezita v ČR od r. 1980-2015 Obezita a komplikující onemocnění (cirkulační respirační aparát, metabolická, nádorová onemocnění) Metabolický syndrom: příznaky cirkulační, metabolické, výskyt v Evropě a v ČR Řízení energetické rovnováhy - příjem, výdej energie-vliv hormonů Riziková období pro vznik obezity. Obezita u žen Onemocnění v hypotalamo-hypofyzární oblasti a poruchy žláz s vnitřní sekrecí (ŠŽ, nadledviny, pohlavní žlázy) Poruchy funkce štítné žlázy a metabolismus (hypo- a hypertyreóza, struma) Poruchy funkce gonád u obézních mužů, u žen. Poruchy příštítných tělísek u obézních Diagnostika obezity neinvazivními metodami Dieta redukující tělesnou hmotnost - druhy - energetické hodnoty, další látky ve výživě Léčba u obézních diabetiků - dieta - životní styl, operativně Prevence kardiovaskulárních onemocnění životním stylem Poslední úprava: Riljak Vladimír, doc. MUDr., Ph.D. (24.09.2024)
|
|
||
Podává přehled o neenergetických složkách potravy (vitaminy, voda a minerály, stopové prvky a vláknina). Další kapitolu představuje fyziologie zažívacího ústrojí a fyziologie jater, trávení a vstřebávání živin. Dále je přednášena fyziologie a patofyziologie vnitřního prostředí a jeho poruchy. Řízení příjmu potravy: orexigenní a anorexigenní faktory a centra. Přednášeny jsou změny metabolizmu při hladovění, metabolická reakce na stres. Rizikové faktory civilizačních onemocnění souvisejících s výživou, specifika racionální výživy. Výživa jako součást životního stylu, problematika obezity. Poslední úprava: Kolářová Jana (05.02.2021)
|
|
||
Studijni opory jsou včas zveřejněny v MS Teams jednotlivými přednášejícími (podklady k přednáškám, doplňující literatura). Poslední úprava: Riljak Vladimír, doc. MUDr., Ph.D. (24.09.2024)
|