Cílem předmětu je ověření a doplnění poznatků získaných studiem problematiky zdravého stravování. Předmět vytváří prostor pro praktickou aplikaci osvojených znalostí z oblasti výživy a zdravé životosprávy.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (31.05.2015)
The purpose of this subject is to verify and complete the knowledge acquired by studying the issues of healthy alimentation. The subject provides space for the practical application of the acquired knowledge about nutrition and healthy lifestyle.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (31.05.2015)
Cíl předmětu -
Cílem předmětu je praktické využití získaných poznatků z oblasti výživy a další prohloubení znalostí z výživy a stravování.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (31.05.2015)
The aim of the course is the practical application of acquired knowledge in the field of nutrition and further deepen the knowledge of nutrition and alimentation.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (31.05.2015)
Literatura -
FRAŇKOVÁ, S.; DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha : UK, 2003. 256 s. ISBN 80-246-0548-1
KLEINWÄCHTEROVÁ, H.; BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. 2. přepr. vyd. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001. 102 s. ISBN 80-7013-336-8
KRCH, F. D. aj. Poruchy příjmu potravy. Praha : Grada, 1999. ISBN 80-7169-627-7
MÁLKOVÁ, I.; KRCH, F. D. SOS nadváha - Průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha : Portál, 2001. 236 s. ISBN 80-7178-521-0
NEVORAL, J. aj. Výživa v dětském věku. Jinočany : H&H, 2003. ISBN 80-86-022-93-5
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1
DOSTÁLOVÁ J.; KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2
MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
FRAŇKOVÁ, S.; DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha : UK, 2003. 256 s. ISBN 80-246-0548-1
KRCH, F. D. aj. Poruchy příjmu potravy. Praha : Grada, 1999. ISBN 80-7169-627-7
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
FRAŇKOVÁ, S.; DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha : UK, 2003. 256 s. ISBN 80-246-0548-1
KLEINWÄCHTEROVÁ, H.; BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. 2. přepr. vyd. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001. 102 s. ISBN 80-7013-336-8
KRCH, F. D. aj. Poruchy příjmu potravy. Praha : Grada, 1999. ISBN 80-7169-627-7
MÁLKOVÁ, I.; KRCH, F. D. SOS nadváha - Průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha : Portál, 2001. 236 s. ISBN 80-7178-521-0
NEVORAL, J. aj. Výživa v dětském věku. Jinočany : H&H, 2003. ISBN 80-86-022-93-5
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1
DOSTÁLOVÁ J.; KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2
MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
FRAŇKOVÁ, S.; DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha : UK, 2003. 256 s. ISBN 80-246-0548-1
KRCH, F. D. aj. Poruchy příjmu potravy. Praha : Grada, 1999. ISBN 80-7169-627-7
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
Požadavky ke zkoušce -
Podmínkou k zápočtu je vypracování a včasné odevzdání semestrální práce na zadané téma.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
A condition for the credit is the development and timely submission of semester work on given topic.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
Sylabus -
1. Úloha výživy v prevenci onemocnění.
2. Pronikání cizorodých látek do potravního řetězce.
3. Nové směry v přípravě pokrmů.
4. Alternativní výživa.
5. Smyslové posouzení potravin - tvorba formuláře pro smyslové posouzení potraviny.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (04.10.2016)
1. The role of nutrition in the prevention of disease.
2. Penetration of contaminants into the food chain.