Předmět vychází z pojetí výživy jako komplexu bio-psycho-sociálních faktorů, které pronikají celým životem člověka.Zaměřuje se na vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Seznamuje se systémovým posuzováním nutriční hodnoty stravy (obsah jednotlivých živin v potravě, energetická hodnota potravy, hygienická jakost a nezávadnost potravin). Zahrnuje základy fyziologie výživy.
Poslední úprava: MARADOVA (12.07.2005)
The course is based on nutrition as a complex of bio-psycho-social factors, which affect the whole human life. It explores the influence of nutrition on mental health and development of eating behavior. Moreover, students learn principles of assessing nutritious values (content of individual nutrients, energetic value of food, its hygienic quality) and gain basic knowledge of physiology of nutrition.
Poslední úprava: MARADOVA (12.07.2005)
Literatura
MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: VŠH, 2001. ISBN 80-86578-01-1
STRATIL, P. abc zdravé výživy. Brno: 1988. 80-900029-8-6
POKORNÝ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha, VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-468-8
Poslední úprava: MARADOVA (12.07.2005)
Sylabus
Obsah kurzu:
Výživa a zdravotní stav člověka
Hygiena výživy. Denní stravovací režim
Výživa různých skupin obyvatelstva
Fyziologie výživy
Nutriční hodnota potravy
Základní živiny, metabolismus živin
Voda v organismu a v potravě. Nerostné látky
Působky v potravě. Vitamíny, antivitamíny aj.
Cizorodé látky v potravním řetězci
Maso a masné výrobky
Mléko a mléčné výrobky
Obilovina a luštěniny
Zelenina, ovoce
Pochutiny, nápoje
Skladování a konzervace poživatin
Změny výživové hodnoty potravin při jejich zpracování