Předmět zkoumá nutriční hodnoty jednotlivých druhů potravin, faktory ovlivňující výživovou hodnotu při skladování a technologických úpravách potravin rostlinného a živočišného původu. Seznamuje s platnou legislativou o ochraně veřejného zdraví, se zákonem o potravinách a příslušnými vyhláškami.
Poslední úprava: MARADOVA (12.07.2005)
The course studies nutritious values of various kinds of food and factors affecting the nutritious value during storage and technical alteration of food of vegetal and animal origin. Besides, the course provides an overview on current legislation on public health protection and food directives.
Poslední úprava: MARADOVA (12.07.2005)
Literatura
STRATIL, P. abc zdravé výživy. Brno: 1998 ISBN 80-900029-8-6
JUNGBAUEROVÁ, L. a VODÁKOVÁ, J. Úvod ke zdravé výživě pro studenty pedagogických fakult. Praha: PedF UK, 1996.
BALAŠTÍK. J. a SKALKA, M. Zákon o potravinách a vyhlášky. Uherské Hradiště: Print, 1998.
Poslední úprava: MARADOVA (12.07.2005)
Sylabus
Obsah kurzu:
Úvod do studia předmětu.Rozdělení poživatin
Jednotlivé skupiny a druhy potraviny - chemické složení, použití a tržní druhy