Pořadí |
Název předmětu |
Tématický okruh 1 (TO1) |
1 |
a) Historický vývoj primární a sekundární prevence. Ochrana a podpora zdraví (výklad pojmů). Základní právní předpis (zákon 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví). Struktura hygienické služby ČR. |
1 |
b) Prevence kardiovaskulárních onemocnění – populační a individuální strategie. Použití tabulky koronárního rizika v primární prevenci ICHS. |
1 |
c) Kulturní, etnické a náboženské aspekty zdravotní péče. Specifika klinické praxe v multikulturní společnosti. |
2 |
a) Nebezpečné faktory životního a pracovního prostředí (základní pojmy a cesty vstupu). Nekarcinogenní a karcinogenní účinky (vztah mezi dávkou a účinkem). Zvýšená expoziční vnímavost. |
2 |
b) Hygiena pedagogického procesu – specifické rysy, aplikace pro prevenci poškození zdraví, negativní zdravotní důsledky. |
2 |
c) Systém financování zdravotnictví, základní typy úhradových mechanismů, příklad České republiky. |
3 |
a) Charakteristiky obtíží po chronické chemické expozici. Možnosti zjišťování nebezpečnosti chemické expozice. Monitorování prostředí a biologické monitorování chemické expozice. |
3 |
b) Zásady vhodné a pravidelné pohybové aktivity (druh, objem, intenzita a frekvence), přínosy a rizika. Základní součásti Wellness. |
3 |
c) Determinanty zdraví. Sociální determinanty zdraví. Ekvita ve zdraví. |
4 |
a) Systém hodnocení zdravotních rizik (popis fází hodnocení a řízení chemických rizik). |
4 |
b) Rizikové faktory a prevence nádorů obecně. Primární a včasná sekundární prevence |
4 |
c) Demografie a její využití v péči o zdraví populace. Počet a struktura obyvatelstva, věková pyramida. Demografické stárnutí a jeho dopady na zdravotní a sociální péči. |
5 |
a) Chemické karcinogeny (příklady). Klasifikace karcinogenů podle IARC. Testování mutagenního a karcinogenního potenciálu (in vivo, in vitro; Amesův test; chromozomové aberace). |
5 |
b) Metabolický syndrom (definice, epidemiologie, význam pro prevenci chorob). |
5 |
c) Základní charakteristiky českého zdravotnického systému. |
6 |
a) Ionizující záření (definice, zdroje, expozice, základní charakteristiky, účinky IZ na živou hmotu, účinky deterministické a stochastické a jejich vliv na zdraví člověka, ochrana před IZ – atomový zákon, přijatelnost ozáření, indikace, principy ochrany před IZ). |
6 |
b) Přímá rizika výživy – nejčastější rizika v ČR. Zásady zdravé stravy. Grafická doporučení zdravé výživy (pyramida, zdravý talíř). |
6 |
c) Tradiční statistiky o zdravotním stavu populace. Národní zdravotnický informační systém. Význam a použití mezinárodní klasifikace nemoci. |
7 |
a) Účinky neionizujícího záření na organismus a ochrana před ním (UV-A, B, C; viditelné světlo, IR, mikrovlny a radiovlny). |
7 |
b) Energetický výdej a namáhavost práce. Pracovní výkon a možnosti jeho ovlivnění.
Únava a odpočinek. Režim dne. Cirkadiánní biorytmy a problematika práce na směny.
|
7 |
c) Zdravotní stav populace České republiky. Hlavní zdravotní problémy současnosti. |
8 |
b) Diabetes mellitus (definice, klasifikace, epidemiologie, význam primární a včasné sekundární prevence). |
8 |
a) Ochrana zdraví zdravotnických pracovníků před účinky ionizujícího záření. RTG
a radioizotopová pracoviště. Kategorizace zdrojů IZ, pracovišť a pracovníků. Sledované
a kontrolované pásmo. Kolektivní a individuální prevence IZ.
|
8 |
c) Systém sociálního zabezpečení v ČR. Sociální pojištění, státní sociální podpora, sociální pomoc. Příspěvek na péči. |
9 |
a) Zdravotní účinky faktorů obytných místností (teplota, vlhkost, osvětlení, chemické látky, rostlinné toxiny a alergeny, ionizace ovzduší, nemoc z budov, syndrom nemoci z budov). |
9 |
b) Preventivní periodické prohlídky v primární péči u dospělých – prohlídky u praktického lékaře, stomatologa, gynekologa (náplň, význam). |
9 |
c) Občanskoprávní odpovědnost ve zdravotnictví (náhrada při újmě na přirozených právech člověka – jednotlivé nároky; škoda způsobená věcí, škoda na věci odložené a vnesené; postavení poskytovatele zdravotních služeb, pojištění odpovědnosti). |
10 |
a) Zdravotní účinky kontaminace venkovního ovzduší (determinující faktory, smog, prašnost PM, polycyklické aromatické uhlovodíky, oxid siřičitý, oxidy dusíku, oxid uhelnatý, ozón, benzen). |
10 |
b) Profesionální dermatózy (vlivy fyzikální, chemické, biologické), kontraindikace pro práci v riziku kožních chorob. Příklady ve vybraných průmyslových odvětvích, vliv na zdraví pracovníků. |
10 |
c) Zdravotnická dokumentace. Obsah, forma, způsob vedení, uchování, nahlížení
do zdravotnické dokumentace.
|
11 |
a) Nebezpečné odpady (definice, značení, příklady). Odstraňování pevných a tekutých odpadních látek ve zdravotnických zařízeních. |
11 |
b) Stres – rizikové faktory a prevence jeho zdravotních následků, příklady v životním
a pracovním prostředí, monitorování stresu, možnosti jeho ovlivnění. Psychická zátěž
ve zdravotnictví. Syndrom vyhoření. Stres jako imunomodulátor. Metody používané v mentální hygieně.
|
11 |
c) Ekonomie zdravotnictví. Tržní selhání v systému zdravotnictví. Důvody, příklady. Základní struktura nákladů a výnosů ve zdravotnictví. |
12 |
a) Hygiena provozu nemocnic (příjem nemocných, osobní hygiena personálu a nemocných, manipulace s prádlem, manipulace se stravou, úklid, kontrola sterilizace, nakládání
se zdravotnickým odpadem, problematika návštěv).
|
12 |
b) Ergonomie z hlediska hygieny. Práce vsedě a ve stoje (charakteristiky, pozitiva a negativa, zdravotní následky, prevence). Doporučení pro práci s počítačem. |
12 |
c) Zdravotní pojištění. Práva a povinnosti pojištěnců. Princip solidarity. |
13 |
b) Stárnutí jako rizikový faktor. Stárnutí populace, vztah stárnutí a nemoci, biologický věk
a rychlost stárnutí, délka života ve zdraví a její determinanty.
|
13 |
c) Trestněprávní odpovědnost ve zdravotnictví (trestní odpovědnost fyzických osob, trestní odpovědnost právnických osob, vybrané trestné činy ve zdravotnictví, vybrané problémy trestního řízení, součinnost s orgány činnými v trestním řízení). |
13 |
a) Nozokomiální nákazy, faktory ovlivňující jejich vznik a šíření. Vysvětli pojmy: zdroj nákazy, cesta přenosu, vnímavý jedinec. Možnosti prevence nozokomiálních nákaz. |
14 |
a) Kategorizace prací (význam, proces určení kategorie, charakteristika jednotlivých kategorií). Rizikové faktory (fyzikální, chemické, biologické), neměřitelné a měřitelné faktory (limity). |
14 |
c) Návaznost zdravotní a sociální péče. Sociální služby (služby sociální péče, služby sociální prevence, sociální poradenství). |
14 |
b) Alergie – civilizační nemoc 21. století. Potravinové alergie, potravinové intolerance. |
15 |
a) Riziková práce, poškození zdraví z práce – pracovní úraz, nemoc z povolání, ohrožení nemocí z povolání (podmínky, pravidla uznávání, finanční kompenzace). |
15 |
b) Zdravotní problematika pitné vody (zdroje, kritéria kvality, doporučení pro konzumaci). |
15 |
c) Právní aspekty postavení nezletilého pacienta (zletilost, zákonný zástupce, informované souhlasy a negativní reversy u nezletilých pacientů, specifika v postavení nezletilých pacientů, sociálně-právní ochrana dětí). |
16 |
a) Způsoby prevence na pracovišti – kolektivní (technická, technologická, organizační), individuální (skupiny OOPP, pracovně-lékařské preventivní prohlídky – typy, frekvence, provádění, náplň, výstupy). |
16 |
b) Epidemiologie a prevence neinfekčních onemocnění dýchacího systému, úloha prostředí při jejich vzniku a rozvoji (CHOPN, astma, intersticiální plicní procesy). |
16 |
c) Systemická perspektiva v medicíně; spolupráce s rodinou nemocného v průběhu léčby. Rodinná terapie v medicíně a interdisciplinární spolupráce. |
17 |
a) Medicína katastrof, protiepidemická opatření. |
17 |
c) Role a význam primární zdravotní péče. Primární péče a sebepéče. Domácí péče. |
17 |
b) Účinky vibrací na lidský organismus – místní a celkové, možnosti prevence, kontraindikace práce v riziku vibrací. Příklady ve vybraných průmyslových odvětvích nebo pracích, vliv na zdraví pracovníků. |
18 |
a) Alkoholismus (metabolismus a účinky alkoholu, klasifikace konzumentů, akutní
a chronická intoxikace, prevence).
|
18 |
b) Pracovní rizika ve zdravotnictví – fyzikální, chemická (včetně rizik genotoxických), biologická, nadměrná fyzická a psychická zátěž, možnosti prevence. Nemoci z povolání ve zdravotnictví. |
18 |
c) Systém vzdělávání lékařů v ČR. Odborný dohled a dozor. Odborná způsobilost, kmen, specializovaná způsobilost.
|
19 |
a) Drogové závislosti (kanabinoidy, opiáty, halucinogeny, těkavé látky, stimulační a taneční drogy – účinky, rizika, prevence). |
19 |
b) Profesionální poškození sluchu z hluku. Možnosti prevence, kontraindikace pro práci v riziku hluku. Příklady ve vybraných průmyslových odvětvích nebo pracích, vliv na zdraví pracovníků. |
19 |
c) Druhy a formy zdravotní péče. Poskytovatelé zdravotních služeb v návaznosti na typ péče. |
20 |
a) Problematika tabakismu. Možnosti expozice – aktivní kouření, pasivní kouření,
Third-Hand Smoke. Účinky kouření na zdraví. Prevalence kouření v ČR. Možnosti pro odvykání kouření – úloha lékaře v léčbě tabakismu. Metoda 4R, Metoda 4P, náhradní terapie nikotinem – podstata, účinek; nenikotinová terapie. Aktivity za nekouření, MPOWER, peer programy. Zahřívaný tabák a elektronické cigarety.
|
20 |
b) Základní složky potravy – bílkoviny (charakteristika, význam pro zdraví člověka). Zdravotní důsledky nadměrného a sníženého příjmu. Hyperurikémie (definice, význam pro prevenci chorob). |
20 |
c) Poskytovatelé zdravotních služeb, struktura, členění (veřejný vs. soukromý sektor). |
21 |
a) Zvýšený příjem potravy – obezita, nadváha – výskyt, rizika pro zdraví, prevence (na úrovni jednotlivce a společnosti). Hodnocení výživového stavu (BMI, tělesný tuk, WHR). Možnosti sledování výživových zvyklostí. |
21 |
b) Zdravotně-hygienická problematika expozice vybraným organickým látkám – halogeny (chlór a jeho sloučeniny, halogenované uhlovodíky), sloučeniny dusíku (amoniak, kyanidy
a izokyanáty), benzen a jeho homology (toluen, xylen).
|
21 |
c) Kvalita a bezpečí zdravotních služeb, základní principy sledování, systém hodnocení. |
22 |
a) Snížený příjem potravy – příčiny, rozdělení dle WHO, vliv na zdraví, prevence. |
22 |
b) Zdravotně-hygienická problematika expozice vybraným anorganickým látkám – olovo, kadmium, arzen, rtuť, chrom, nikl (z životního a pracovního prostředí). |
22 |
c) Paliativní péče. Hospicová péče v České republice. |
23 |
a) Základní složky potravy – sacharidy (rozdělení, rizika nadměrného příjmu cukrů
a sníženého příjmu vlákniny). Glykemický index (definice, význam, možnosti snížení).
|
23 |
b) Zdravotní důsledky práce v prašných provozech, možnosti prevence, kontraindikace práce v prašných provozech. Příklady ve vybraných průmyslových odvětvích nebo pracích, vliv na zdraví pracovníků. |
23 |
c) Duševní zdraví a nemoc; bio-psycho-sociální pohled, epidemiologie, preventivní strategie, organizace systému péče o duševní zdraví, interdisciplinární spolupráce. |
24 |
a) Základní složky výživy – tuky (nasycené a nenasycené MK, vliv na zdraví, zdroje, význam polynenasycených MK). Trans-mastné kyseliny (zdroje, vliv na zdraví). |
24 |
b) Vliv fyzické zátěže na zdraví – celková a lokální zátěž, manipulace s břemeny, dlouhodobé nadměrné jednostranné zatížení (druhy poškození zdraví), prevence. |
24 |
c) Vznik a činnost WHO, zdravotní programy uplatňované v ČR. Zdraví 2030. |
25 |
a) Vitamíny (rozpustné ve vodě a v tucích), minerální látky (makro-, mikroelementy, stopové prvky) – charakteristika, význam pro zdraví. |
25 |
c) Odmítnutí péče pacientem. Negativní revers a jeho náležitosti. Hospitalizace a péče bez souhlasu pacienta. |
25 |
b) Primární a včasná sekundární prevence karcinomu prsu a kůže, role praktického lékaře. |
26 |
b) Primární a včasná sekundární prevence kolorektálního karcinomu a karcinomu plic.
Role praktického lékaře.
|
26 |
c) Poučení pacienta. Informovaný souhlas. Dříve vyslovené přání. |
26 |
a) Výživa – nepřímá rizika (biologická – enterotoxikózy, enteroinfekce; chemická – přirozeně se vyskytující toxické látky, chemizace zemědělství). Kontrola bezpečnosti potravin v ČR. Prevence kontaminace potravy (HACCP). Mezinárodní dohled (RASFF, EFSA). |
27 |
a) Úrazy a poškození zdraví u dětí – typy, prevence, pravidla pro organizování akcí pro děti, dětská hřiště. |
27 |
b) Hygiena práce ve vybraných průmyslových oborech – strojírenství, chemický
a gumárenský průmysl, stavebnictví, dřevozpracující průmysl, textilní průmysl (typická rizika daných oborů, zdravotní následky, prevence). Hygiena práce v zemědělství (hnojiva, pesticidy – organofosfáty a další).
|
27 |
c) Povinnosti pacienta. Odmítnutí přijetí pacienta do péče. Ukončení péče o pacienta. |
28 |
b) Genetika a epigenetika v prevenci nemocí. Determinanty délky životy, vliv genetiky
na zdraví, polygenní dědičnost, epigenetické mechanismy, způsoby ovlivnění epigenomu.
|
28 |
a) Výživa dětí – výživa matky v těhotenství, kojení, zavádění příkrmu, odlišnosti výživy batolat, výživa starších dětí. Rizika spojená s výživou v dětském věku. |
28 |
c) Kvalita života. Kvalita života související se zdravím. Metody hodnocení kvality života. |
29 |
a) Vývoj dítěte – charakteristika jednotlivých období, hodnocení. Zevní a vnitřní faktory ovlivňující tělesný rozvoj dítěte. Preventivní prohlídky u praktického lékaře
a stomatologa, očkovací kalendář.
|
29 |
c) Zdravotnické systémy – typologie. |
29 |
b) Postavení fakultních nemocnic v systému zdravotnictví v ČR. Centra vysoce specializované péče, charakteristika, význam. |
30 |
a) Aditivní látky v potravinách – typy, použití. Biopotraviny. Vliv výživy na střevní mikrobiom. |
30 |
c) Hodnocení zdravotního stavu populace a jeho význam. Hlavní ukazatele výskytu nemocnosti a úmrtnosti v populaci, definování, interpretace a využití. |
30 |
b) Lékařská etika I: význam etiky v současné medicíně, základní principy lékařské etiky
a jejich uplatňování v klinické praxi a výzkumu. Etické kodexy.
|
31 |
a) Spánková hygiena, nedostatečná produkce melatoninu. Vliv sportu na spánek a regeneraci organismu. Cirkadiánní stravování v prevenci civilizačních chorob. |
31 |
b) Lékařská etika II: typické oblasti etických dilemat v klinické medicíně a výzkumu
– přehled a příklady. Význam etických komisí.
|
31 |
c) Epidemiologie a její využití. Epidemiologické studie – typy, výhody a nevýhody jednotlivých studií. Asociace a kauzalita v epidemiologii. |