|
|
|
||
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví ve 2. ročníku. Zabývá se vazbou biologických a ekonomických aspektů výživy obyvatelstva jako mezioborového problému. Výuka je zaměřena na úvodní ekonomické parametry výroby potravin, rozmanitá výživová doporučení, kvalitu potravinářských výrobků, potravinářskou legislativa, spotřebu potravin, DBSP jako nástroje hodnocení výživy, uvádí do problematiky výživové a potravinové politiky, biopotravin, funkčních potravin a použití GMO a informuje o světových organizacích působících v oblasti výživy.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (02.06.2008)
|
|
||
Poskytnutí základních informací a znalostí komplexu problémů spojených s výživou obyvatelstva a závislostí mezi biologickými s ekonomickými parametry spotřeby potravin, úvod do statistických podkladů pro hodnocení stavu výživy v populačních skupinách. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (02.06.2008)
|
|
||
Potravinová legislativa uvedená na serveru www.bezpecnostpotravin.cz nebo www.agronavigator.cz Prugar J. a kol., Kvalita rostlinných produktů na prahu 3.tisíciletí, VÚPS Praha 2008 Kalač, P., Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice 2003 Buňka, F. a kol.: Ekonomika výživy a výživová politika I, UTB Zlín 2006 Novák, V., a kol.: Ekonomika výživy a výživová politika II, UTB Zlín 2006 Perlín, C. a kol.: Jakost z pohledu zbožíznalství. ÚZPI Praha 2000 Blatná, J. a kol.: Výživa na začátku 21.století, Společnost pro výživu a Nadace Nutrivit 2005 Perlín, C. a kol.: Potravinové tabulky I a II. Společnost pro výživu a Mze Praha 1992 a 1993 Pánek, J. a kol.: Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, FPBT, 2002
Doporučené časopisy: Výživa a potraviny Potravinářská revue Ernährung Am J Clin Nutr Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (02.06.2008)
|
|
||
Přednášková činnost, vytváření schémat, upřednostňování obecných zásad a principů před konkrétním zněním, zejména u legislativy, zaměření na vývojové řady u spotřeby potravin, zdůraznění klíčových problémů před okrajovými, uplatňování logiky. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.03.2009)
|
|
||
Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních.
Uspokojivé odpovědi na 3 otázky ze tří oblastí přednášených témat při zkoušce. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (21.08.2008)
|
|
||
Úvod do studia nutriční ekonomiky. Nutriční ekonomika jako spojení biologických a ekonomických parametrů ve výživě obyvatelstva Výživová doporučení. Seznámení s principy a orientačními hodnotami výživových doporučených dávek, doporučených dávek potravin, výživových trendů, nutriční pyramidy a systému HEI (health eaten index) Spotřeba potravin. Metodické základy sledování průměrné spotřeby hlavních komodit potravin a spotřeby potravin podle metodiky rodinných účtů včetně zhodnocení rozdílů a trendů Databáze složení potravin . Problematika tvorby a využívání databází chemického složení potravin včetně zhodnocení limitujících faktorů a validity získaných hodnot Jakost potravin jako ekonomická kategorie. Jakost potravin jako komplexní vícefaktoriální funkce aspektů nutričních, hygienických, technologických, senzorických, informačních a užitných Obecné zásady výživové a potravinové politiky. Vývoj trendů výživové a potravinové politiky ve světě a dílčí aspekty této politiky v ČR Legislativní mantinely: (obecná informace o náplni jednotlivých zákonných norem, jejich struktuře a náplni se zaměřením na náplň obecných vyhlášek a struktuře komoditních vyhlášek)
Speciální typy potravinářských výrobků: (biopotraviny, funkční potraviny, potraviny na bázi GMO) a jejich význam ve spotřebě potravin a při řešení globálních problémů udržitelného rozvoje produkce potravin Světové organizace a jejich role při výrobě a obchodování s potravinam (FAO, WHO, Codex Alimentarius, WTO) a jejich funkce na trhu s potravinami Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.03.2009)
|