|
|
|
||
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví ve 3. ročníku. Navazuje na předmět Základy klinické medicíny 1.
Endokrinologie, hematologie, onkologie, infekční choroby, neurologie, chirurgie, gynekologie a porodnictví, oční lékařství, psychiatrie, ORL, dermatologie, otravy
Poslední úprava: HABOVA (02.05.2006)
|
|
||
Získat základní znalosti hlavních oblastí klinické medicíny, aby bylo možno lépe pochopit účel preventivních opatření a to jak v úseku výživy komunitní, tak zejména výživy léčebné. Je nutné, aby absolventi dovedli komunikovat se zdravotnickými pracovníky jak v rámci preventivních, tak také léčebných opatření, které budou po absolvování studia realizovat. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (06.10.2008)
|
|
||
Karges, Al Dahouk: Vnitřní lékařství. Stručné repetitorium. GRADA 2011 Berkow,R.(Editor): Merck Manual, Kompendium klinické medicíny. Editor českého překladu Strejček, J., vydalo nakladatelství X-Egem, Praha 1996 Poslední úprava: Švanda Jan, MUDr. (15.08.2017)
|
|
||
Přednášková činnost, praktické seznámení studentů s některými základními projevy onemocnění na lůžkovém oddělení. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (06.10.2008)
|
|
||
Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (06.10.2008)
|
|
||
Seznámení se základy hlavních oblastí klinické medicíny. V přednáškové části je věnována pozornost hlavně interní medicíně a jejím podoborům, konkrétně je to kardiologie, pneumologie, nefrologie, hematologie, onkologie, endokrinní choroby, metabolické choroby. Přednášky jsou zaměřeny na nejrozšířenější onemocnění, zejména je zdůrazněna jejich příčinná nebo epidemiologická souvislost s nutričními faktory, a hlavní formy prevence těchto chorob. Pokud se týká léčby, zde jsou uvedeny pouze okruhy používaných medikamentů, zaměřených na generika, nikoliv jednotlivé medikamenty. V části praktické, která je realizována na 2.interní klinice jsou studentům demonstrováni pacienti s některými konkrétními chorobami, pozornost je zaměřena na nutričně epidemiologické faktory jejich vzniku či jejich souvislosti s výživou, zejména z oblasti kardiologie, gastroenterologie, metabolických chorob a formou jejich léčebné výživy v klinické péči. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (06.10.2008)
|