PředmětyPředměty(verze: 970)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
Dietologie II - CNT064P3
Anglický název: Dietology II
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:28/42, Z [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Mgr. Daniela Hrnčířová, Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Předmět navazuje na Dietologii 1 a prohlubuje znalosti získané v předchozích odborných dietologických předmětech.
Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Cíl předmětu

Student bude schopen:

  • porozumět principům jednotlivých diet (vhodný výběr poživatin a pochutin, technologie přípravy),
  • znát nutriční požadavky léčebných diet,
  • naplánovat jídelníčky pro dané typy diet,
  • provést nutriční kalkulaci naplánovaných jídelníčků,
  • navrhnout individuální nutriční intervenci u rizikových pacientů (úprava základní diety, využití přípravků nutriční podpory atp.),
  • znát typy modulových dietetik, sippingových přípravků a přípravků enterální výživy,
  • edukovat pacienta (rodinné příslušníky) o zásadách aktuální dietoterapie.
Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Podmínky zakončení předmětu

Podmínkou k udělení zápočtu je úspěšné absolvování zápočtového testu. Zápočtový test sestává ze znalostního testu a kazuistiky.

Podmínkou k připuštění k zápočtovému testu je min. 80 % docházka na praktikách.

V případě vyšší neúčasti na praktikách je možná náhrada vypracováním seminární práce na zadané téma, která musí být odevzdaná nejméně týden před absolvováním zápočtového testu. Minimální účast pro zadání seminární práce je 50 % na praktikách.

Studenti si musí sami hlídat docházku a požádat včas o zadání tématu seminární práce v případě nedostatečné docházky.  

Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Literatura

Základní literatura

  1. KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 9788024745336.
  2. KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009. Informační servis pro lékaře. ISBN 978-80-87250-05-1.
  3. KOHOUT, Pavel et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.
  4. KOHOUT, Pavel et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy II. Praha: Forsapi 2016. ISBN 978-80-8725-032-7.
  5. Kolektiv autorů. Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH). 2., přepracované a doplněné vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2019. Dostupné z: https://www.vyzivaspol.cz/referencni-hodnoty-pro-prijem-zivin-dach-2019/
  6. Kolektiv autorů. Výběr receptur – nejčastější připravované pokrmy ve školním stravování. Praha: Společnost pro výživu, Výživaaservis s.r.o., 2019, kniha dostupná na: http://www.vyzivaspol.cz/vyber-receptur-nejcasteji-pripravovane-pokrmy-ve-skolnim-stravovani.
  7. LEBL Jan. PRŮHOVÁ Štěpánka, ŠUMNÍK Zdeněk a kol. Abeceda diebetu. 5.aktualizované vydání. Maxdorf. 2018
  8. VÁGNEROVÁ Tereza. KLÍMOVÁ Eliška. Standard nutriční péče v gerietrii. ČANT. 2019.
  9. ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.


Doplňující literatura

  1. Česká společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP), doporučení pro klinickou výživu dostupná z:  http://www.skvimp.cz/
  2. KŘÍŽOVÁ, Jarmila, Jaromír KŘEMEN, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 3., přepracované a doplněné vydání. Praha: Mladá fronta, 2019. Aeskulap. ISBN 978-80-204-5009-8.
  3. SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
Poslední úprava: Maternová Kateřina, Bc. (29.03.2022)
Sylabus
  • Znalost principů dietologie a jejich zavedení do praxe. 
  • Tvorba jídelníčku pro konkrétního klienta (nutriční kalkulace atp).
  • Nutriční screening na lůžkovém oddělení nemocničního typu.
  • Typy modulových dietetik, sippingových přípravků a přípravků enterální i parenterální výživy.
  • Edukace pacienta (či rodinných příslušníků) o zásadách aktuální dietoterapie.
Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK