PředmětyPředměty(verze: 970)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
Dietologie I - CNT026P2
Anglický název: Dietology I
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: letní
Body: 4
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:14/42, Z [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Mgr. Daniela Hrnčířová, Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Předmět je zaměřen na prohloubení znalostí týkajících se dietního stravování včetně vypracování jídelníčků pomocí profesionálních nutričních softwarů. Dále bude zaměřen na plánování a vlastní realizaci diet v praxi.
Poslední úprava: Wildová Elena, MUDr., Ph.D. (11.05.2020)
Cíl předmětu

Student bude schopen zhodnotit a naplánovat léčebnou výživu pacientům dle typu onemocnění

Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Podmínky zakončení předmětu

Podmínkou k udělení zápočtu je úspěšné absolvování zápočtového testu. Zápočtový test sestává ze znalostního testu a kazuistiky.

Podmínkou k připuštění k zápočtovému testu je min. 80 % docházka na praktikách.

V případě vyšší neúčasti na praktikách je možná náhrada vypracováním seminární práce na zadané téma, která musí být odevzdaná nejméně týden před absolvováním zápočtového testu. Minimální účast pro zadání seminární práce je 50 % na praktikách.

Studenti si musí sami hlídat docházku a požádat včas o zadání tématu seminární práce v případě nedostatečné docházky.  

Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Literatura

Základní literatura

  1. KOHOUT, Pavel. Klinická výživa. Galén, 2021. ISBN: 9788074925559
  2. WIERDSMA Nicolette. Kapesní průvodce dietologií. Dospělí. VU University press. Amsterdam, 2017 (překlad ČANT - odborný garant Hrnčířová Dana)
  3. KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 9788024745336.
  4. KOHOUT, Pavel et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.
  5. KOHOUT, Pavel et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy II. Praha: Forsapi 2016. ISBN 978-80-8725-032-7.
  6. Kolektiv autorů. Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH). 2., přepracované a doplněné vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2019. Dostupné z: https://www.vyzivaspol.cz/referencni-hodnoty-pro-prijem-zivin-dach-2019/
  7. LEBL Jan. PRŮHOVÁ Štěpánka, ŠUMNÍK Zdeněk a kol. Abeceda diebetu. 5.aktualizované vydání. Maxdorf. 2018
  8. ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.


Doplňující literatura

  1. Česká společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP), doporučení pro klinickou výživu dostupná z:  http://www.skvimp.cz/
  2. KŘÍŽOVÁ, Jarmila, Jaromír KŘEMEN, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 3., přepracované a doplněné vydání. Praha: Mladá fronta, 2019. Aeskulap. ISBN 978-80-204-5009-8.
  3. SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.



Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (31.08.2022)
Sylabus
  • dietní systém ve zdravotnických zařízeních,
  • přehled nutričních databází a SW,
  • metody a možnosti získávání informací o příjmu stravy na individuální úrovni (FFQ, 24-recall) a jejich využití, kazuistiky
  • znalost principů základních a vybraných specifických typů diet (vhodný výběr poživatin a pochutin, technologie přípravy),
  • znalost nutričních požadavků léčebných diet,
  • plánování jídelníčků pro léčebné diety,
  • nutriční kalkulace naplánovaných jídelníčků
  • moderní trendy v dietologii.
Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK