PředmětyPředměty(verze: 970)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
Fyziologie a patofyziologie výživy - B02719 (Nutriční specialista prezenční)
Anglický název: Physiology and Pathophysiology of Nutrition
Zajišťuje: Fyziologický ústav 1. LF UK (11-00150)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2020
Semestr: zimní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:1/1, Z+Zk [HT]
Rozsah za akademický rok: 30 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. Vladimír Riljak, Ph.D.
Atributy: Nutriční specialista
Teoretický předmět
Je záměnnost pro: B03505
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Výuka je jednosemestrální: zimní semestr 1. ročníku. Zahrnuje přednášky a semináře v počtu 30 hod. Fyziologie metabolizmu substrátů a energetické zdroje (Úvod do problematiky modulu. Zisk energie buňkou; metabolismus sacharidů, tuků a bílkovin, mitochondrie; energetické zdroje organizmu; energetické zdroje zdravého dětského organismu.) Neenergetické složky potravy (Vitaminy, voda a minerály, stopové prvky, vlákniny.) Fyziologie zažívacího ústrojí a funkce jater, čich a chuť (Trávení a vstřebávání potravin; funkce jater; fyziologie čichu a chuti.) Vnitřní prostředí, poruchy vodního a minerálního hospodářství (Poruchy acidobazické rovnováhy; metabolická a respirační acidóza a alkalóza.) Řízení příjmu potravy (Hypothalamická centra; orexigenní a anorexigenní faktory; pocit sytosti a pocit hladu.) Změny metabolizmu při hladovění (Změny metabolizmu při prostém hladovění u jednotlivých substrátů; ostatní metabolické změny; základní metabolické hormony; metabolická reakce na stres, metabolická reakce při stresovém hladovění.)
Poslední úprava: Nedbalová Martina, RNDr., Ph.D. (13.10.2017)
Podmínky zakončení předmětu

Zásady navazujícího magisterského studia pro nutriční specialisty ve Fyziologckém ústavu

 

Denní studium

Student má vyplněnou evidenční kartu ústavu.
Uznány budou 3 absence na přednáškách a cvičeních za semestr.

V zápočtovém týdnu bude test z probrané látky, ve zkouškovém období ústní rigorózní zkouška.

 

Poslední úprava: Nedbalová Martina, RNDr., Ph.D. (22.09.2020)
Literatura

Silbernagl S., Despopoulos A.: Atlas fyziologie člověka, 8. vydání, 2016

Kasper Heinich: Výživa v medicině a dietetika. 11. vydání, Grada, 2015

Mourek J. a kol.: Fyziologie, biochemie a metabolismus pro Nutriční terapeuty. ZSF JU, 2013

Mourek J.: Fyziologie. Učebnice pro studenty zdravotnických oborů. 2. Vydání, Grada, 2012

Kittnar O. a kol: Lékařská fyziologie, Grada, 2012

Heiner Vojtěch: Základy klinické obezitologie, 2. vydání, Grada, 2011

Ganong William F.: Přehled lékařské fyziologie, 20. vydání, Galén, 2005     

Mysliveček Jaromír, Trojan Stanislav: Fyziologie do kapsy, Triton, 2004

Kittnar, O.: Elektronická učebnice lékařské fyziologie http://www.d76.cz/PUBLIC/lf/

Poslední úprava: Nedbalová Martina, RNDr., Ph.D. (13.10.2017)
Požadavky ke zkoušce

Výuka je zakončena zápočtovým testem a ústní zkouškou.

Místo konání zkoušky: Fyziologický ústav 1. LF UK, Albertov 5, Praha 2, přízemí - učebny

 

Nedostavení se ke zkoušce a omluva

Student, který se nedostaví ke zkoušce a neomluví se řádně předem, není klasifikován, ale termín zkoušky propadáPo propadnutí termínu se lze přihlásit na další termín zkoušky. Opožděnou omluvu lze uznat pouze ze závažných a doložených důvodů. O řádnosti omluvy rozhoduje zkoušející. Student se musí omluvit písemně s vysvětlením a doložením důvodu. O výsledku uznání omluvy bude student informován.

UPOZORNĚNÍ: Bez předložení indexu nelze vykonat zkoušku!

 

OTÁZKY  FYZIOLOGIE -  MAGISTŘI  NUTRIČNÍ  SPECIALISTÉ

 

Tělní tekutiny: rozdělení, množství, udržování stálosti

Homeostáza: definice, druhy, mechanismy udržování

Zajištění stálého objemu, složení a pH tělesných tekutin

Hormony, rozdělení, význam pro metabolismus

Fyziologie ústní dutiny, funkce slin, složení, polykání

Žaludek, funkce, řízení motility

Žaludeční šťáva, řízení sekrece

Trávení základních živin v žaludku, řízení

Činnost tenkého střeva, motilita

Pankreatická šťáva, složení, význam, řízení sekrece

Žluč: tvorba, složení, význam, řízení sekrece

Přehled trávení a vstřebávání jednotlivých živin v GIT

Tlusté střevo: činnost, mikrobiální osídlení, defekace

Metabolismus: definice, anabolismus, katabolismus, dusíková bilance

Význam, funkce a distribuce lipidů v organismu

Význam a funkce sacharidů v lidském organismu, glykemie a její řízení

Význam bílkovin v organismu, dusíková bilance

Potřeba minerálních látek ve výživě, stopové prvky

Zásady správné výživy, zbytková, bezezbytková dieta

Vitamíny - přehled, hypo- a hypervitaminozy

Základní a celková přeměna energie, střední energetický ekvivalent, spalné teplo, respirační kvocient

Funkce jater

Hormony, rozdělení, význam pro metabolismus

Mechanismus účinku hormonů na cílové buňky, receptory cytoplazmatické, membránové

Tropní (glandotropní) hormony adenohypofýzy, vztah k výživě

Význam somatotropního hormonu a prolaktinu ve výživě

Hormony štítné žlázy a metabolismus

Stavba a funkce kůry nadledvin, produkce hormonů, řízení

Stres: definice, fáze, vliv hormonů

Řízení výdeje, místo a mechanismus účinku mineralokortikoidů

Glukokortikoidy: tvorba, sekrece, řízení

Hormonální řízení metabolismu vápníku, význam vápníku v těle

Vznik, sekrece a funkce hormonů neurohypofýzy

Řízení metabolismu sacharidů

Stavba a funkce dřeně nadledvin, vliv hormonů na výživu

Mužský reprodukční systém, vztah hormonů k metabolismu

Ženský reprodukční systém, vztah hormonů k metabolismu

Fyziologie těhotenství, změny fyziologických funkcí

Laktace a její řízení, složení mléka

Metabolismus nervové tkáně, zdroje energie a živin

Chuť a čich, řízení

Funkce zrakového analyzátoru ve vztahu k výživě

Funkce hypotalamu, řízení autonomních funkcí a příjmu potravy

Stárnutí organismu, změny ve výživě

 

Hlavní úkoly gastrointestinálního traktu: ústní dutina, jícen, žaludek, tenké, tlusté střevo

Místní a celkové pohyby gastrointestinálního traktu a jejich řízení.

Zvracení, definice, typy, inervace.

Účinek kyseliny chlorovodíkové v žaludku, žaludeční vředy, achlorhydrie.

Vstřebávání vnitřního faktoru (intrinsic factor) a zhoubná chudokrevnost (megaloblastická anémie)

Elektrické projevy gastro-intestinálního traktu, vliv vegetativního nervstva a mediátorů

Imunitní systém G.I.T., typy, vztahy lymfy k cévnímu systému a RES jater

 

FYZIOLOGIE  VÝŽIVY

Srovnání rozvojových a rozvinutých zemí v nemocnosti a úmrtnosti na civilizační choroby (cévní a srdeční, nádory, metabolické choroby)

Základní prvky racionální výživy - kvalitativní, kvantitativní aspekt (pokrmy, tekutiny, další faktory zdravého životního stylu)

Přibližné zastoupení biogenních prvků v lidském těle (C, O, N, H; Ca, P, K; S, Na, Cl, Mg)

Látky povzbuzující a potlačující chuť k jídlu (orexigenní a anorexigenní)

Leptin, adiponektin, rezistin - skladba, tvorba, účinek na příjem stravy

Adipocy - tuková buňka - další funkce kromě skladiště tuku

Zdroje energie v organizmu - přínos jednotlivých živin, iontů vody,vnějšího prostředí

Mastné kyseliny: rozdělení, význam pro výživu

Lipoproteiny: rozdělení, význam v prevenci aterosklerózy

Cytokiny: definice, druhy, funkce

Kyslíkové radikály (ROS) a antioxidanty: definice, druhy, vznik, funkce ve výživě (tuky)

Některé potravinové doplňky a stopové prvky v prevenci civilizačních chorob

Hormony a potravinové doplňky v prevenci osteoporózy

Výživa a genová exprese (epigenom) - vliv zevního prostředí na geny jedince

Obezita: definice, rozdělení dle BMI, druhy, výskyt v rozvojových a rozvinutých zemích, obezita v ČR od r. 1980 do současnosti

Obezita a komplikující onemocnění (cirkulační respirační aparát, metabolická, nádorová onemocnění)

Metabolický syndrom: příznaky cirkulační, metabolické, výskyt v Evropě a v ČR

Řízení energetické rovnováhy - příjem, výdej energie-vliv hormonů

Riziková období pro vznik obezity. Obezita u žen

Onemocnění v hypotalamo-hypofyzární oblasti a poruchy žláz s vnitřní sekrecí (ŠŽ, nadledviny, pohlavní žlázy)

Poruchy funkce štítné žlázy a metabolismus (hypo- a hypertyreóza, struma)

Poruchy funkce gonád u obézních mužů, u žen. Poruchy příštítných tělísek u obézních

Diagnostika obezity neinvazivními metodami

Dieta redukující tělesnou hmotnost - druhy - energetické hodnoty, další látky ve výživě

Léčba u obézních diabetiků - dieta - životní styl, operativně

Prevence kardiovaskulárních onemocnění životním stylem

 

FYZIOLOGIE VYLUČOVÁNÍ

Hlavní 3 zevně sekretorické funkce ledvin

Minutový průtok krve ledvinou, glomerulární filtrace, minimální hodnoty pro zavedení hemodialýzy, filtrační frakce

Průměrné množství moči za den u dospělého člověka, barva, pH, hustota, čirost (zákal)

 

FYZIOLOGIE TERMOREGULACE

Tělesná teplota u člověka, kolísání během dne, řízení, horečka, hypotermie

Poslední úprava: Nedbalová Martina, RNDr., Ph.D. (22.09.2020)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK