|
|
|
||
Výuka je jednosemestrální: zimní semestr 1. ročníku. Zahrnuje přednášky a semináře v počtu 30 hod.
Fyziologie metabolizmu substrátů a energetické zdroje (Úvod do problematiky modulu. Zisk energie buňkou;
metabolismus sacharidů, tuků a bílkovin, mitochondrie; energetické zdroje organizmu; energetické zdroje
zdravého dětského organismu.)
Neenergetické složky potravy (Vitaminy, voda a minerály, stopové prvky, vlákniny.)
Fyziologie zažívacího ústrojí a funkce jater, čich a chuť (Trávení a vstřebávání potravin; funkce jater; fyziologie
čichu a chuti.)
Vnitřní prostředí, poruchy vodního a minerálního hospodářství (Poruchy acidobazické rovnováhy; metabolická a
respirační acidóza a alkalóza.)
Řízení příjmu potravy (Hypothalamická centra; orexigenní a anorexigenní faktory; pocit sytosti a pocit hladu.)
Změny metabolizmu při hladovění (Změny metabolizmu při prostém hladovění u jednotlivých substrátů; ostatní
metabolické změny; základní metabolické hormony; metabolická reakce na stres, metabolická reakce při
stresovém hladovění.)
Poslední úprava: Nedbalová Martina, RNDr., Ph.D. (13.10.2017)
|
|
||
Zásady navazujícího magisterského studia pro nutriční specialisty ve Fyziologckém ústavu
Denní studium Student má vyplněnou evidenční kartu ústavu. V zápočtovém týdnu bude test z probrané látky, ve zkouškovém období ústní rigorózní zkouška.
Poslední úprava: Nedbalová Martina, RNDr., Ph.D. (22.09.2020)
|
|
||
Silbernagl S., Despopoulos A.: Atlas fyziologie člověka, 8. vydání, 2016 Kasper Heinich: Výživa v medicině a dietetika. 11. vydání, Grada, 2015 Mourek J. a kol.: Fyziologie, biochemie a metabolismus pro Nutriční terapeuty. ZSF JU, 2013 Mourek J.: Fyziologie. Učebnice pro studenty zdravotnických oborů. 2. Vydání, Grada, 2012 Kittnar O. a kol: Lékařská fyziologie, Grada, 2012 Heiner Vojtěch: Základy klinické obezitologie, 2. vydání, Grada, 2011 Ganong William F.: Přehled lékařské fyziologie, 20. vydání, Galén, 2005 Mysliveček Jaromír, Trojan Stanislav: Fyziologie do kapsy, Triton, 2004 Kittnar, O.: Elektronická učebnice lékařské fyziologie http://www.d76.cz/PUBLIC/lf/ Poslední úprava: Nedbalová Martina, RNDr., Ph.D. (13.10.2017)
|
|
||
Výuka je zakončena zápočtovým testem a ústní zkouškou. Místo konání zkoušky: Fyziologický ústav 1. LF UK, Albertov 5, Praha 2, přízemí - učebny
Nedostavení se ke zkoušce a omluva Student, který se nedostaví ke zkoušce a neomluví se řádně předem, není klasifikován, ale termín zkoušky propadá. Po propadnutí termínu se lze přihlásit na další termín zkoušky. Opožděnou omluvu lze uznat pouze ze závažných a doložených důvodů. O řádnosti omluvy rozhoduje zkoušející. Student se musí omluvit písemně s vysvětlením a doložením důvodu. O výsledku uznání omluvy bude student informován. UPOZORNĚNÍ: Bez předložení indexu nelze vykonat zkoušku!
OTÁZKY FYZIOLOGIE - MAGISTŘI NUTRIČNÍ SPECIALISTÉ
Tělní tekutiny: rozdělení, množství, udržování stálosti Homeostáza: definice, druhy, mechanismy udržování Zajištění stálého objemu, složení a pH tělesných tekutin Hormony, rozdělení, význam pro metabolismus Fyziologie ústní dutiny, funkce slin, složení, polykání Žaludek, funkce, řízení motility Žaludeční šťáva, řízení sekrece Trávení základních živin v žaludku, řízení Činnost tenkého střeva, motilita Pankreatická šťáva, složení, význam, řízení sekrece Žluč: tvorba, složení, význam, řízení sekrece Přehled trávení a vstřebávání jednotlivých živin v GIT Tlusté střevo: činnost, mikrobiální osídlení, defekace Metabolismus: definice, anabolismus, katabolismus, dusíková bilance Význam, funkce a distribuce lipidů v organismu Význam a funkce sacharidů v lidském organismu, glykemie a její řízení Význam bílkovin v organismu, dusíková bilance Potřeba minerálních látek ve výživě, stopové prvky Zásady správné výživy, zbytková, bezezbytková dieta Vitamíny - přehled, hypo- a hypervitaminozy Základní a celková přeměna energie, střední energetický ekvivalent, spalné teplo, respirační kvocient Funkce jater Hormony, rozdělení, význam pro metabolismus Mechanismus účinku hormonů na cílové buňky, receptory cytoplazmatické, membránové Tropní (glandotropní) hormony adenohypofýzy, vztah k výživě Význam somatotropního hormonu a prolaktinu ve výživě Hormony štítné žlázy a metabolismus Stavba a funkce kůry nadledvin, produkce hormonů, řízení Stres: definice, fáze, vliv hormonů Řízení výdeje, místo a mechanismus účinku mineralokortikoidů Glukokortikoidy: tvorba, sekrece, řízení Hormonální řízení metabolismu vápníku, význam vápníku v těle Vznik, sekrece a funkce hormonů neurohypofýzy Řízení metabolismu sacharidů Stavba a funkce dřeně nadledvin, vliv hormonů na výživu Mužský reprodukční systém, vztah hormonů k metabolismu Ženský reprodukční systém, vztah hormonů k metabolismu Fyziologie těhotenství, změny fyziologických funkcí Laktace a její řízení, složení mléka Metabolismus nervové tkáně, zdroje energie a živin Chuť a čich, řízení Funkce zrakového analyzátoru ve vztahu k výživě Funkce hypotalamu, řízení autonomních funkcí a příjmu potravy Stárnutí organismu, změny ve výživě
Hlavní úkoly gastrointestinálního traktu: ústní dutina, jícen, žaludek, tenké, tlusté střevo Místní a celkové pohyby gastrointestinálního traktu a jejich řízení. Zvracení, definice, typy, inervace. Účinek kyseliny chlorovodíkové v žaludku, žaludeční vředy, achlorhydrie. Vstřebávání vnitřního faktoru (intrinsic factor) a zhoubná chudokrevnost (megaloblastická anémie) Elektrické projevy gastro-intestinálního traktu, vliv vegetativního nervstva a mediátorů Imunitní systém G.I.T., typy, vztahy lymfy k cévnímu systému a RES jater
FYZIOLOGIE VÝŽIVY Srovnání rozvojových a rozvinutých zemí v nemocnosti a úmrtnosti na civilizační choroby (cévní a srdeční, nádory, metabolické choroby) Základní prvky racionální výživy - kvalitativní, kvantitativní aspekt (pokrmy, tekutiny, další faktory zdravého životního stylu) Přibližné zastoupení biogenních prvků v lidském těle (C, O, N, H; Ca, P, K; S, Na, Cl, Mg) Látky povzbuzující a potlačující chuť k jídlu (orexigenní a anorexigenní) Leptin, adiponektin, rezistin - skladba, tvorba, účinek na příjem stravy Adipocy - tuková buňka - další funkce kromě skladiště tuku Zdroje energie v organizmu - přínos jednotlivých živin, iontů vody,vnějšího prostředí Mastné kyseliny: rozdělení, význam pro výživu Lipoproteiny: rozdělení, význam v prevenci aterosklerózy Cytokiny: definice, druhy, funkce Kyslíkové radikály (ROS) a antioxidanty: definice, druhy, vznik, funkce ve výživě (tuky) Některé potravinové doplňky a stopové prvky v prevenci civilizačních chorob Hormony a potravinové doplňky v prevenci osteoporózy Výživa a genová exprese (epigenom) - vliv zevního prostředí na geny jedince Obezita: definice, rozdělení dle BMI, druhy, výskyt v rozvojových a rozvinutých zemích, obezita v ČR od r. 1980 do současnosti Obezita a komplikující onemocnění (cirkulační respirační aparát, metabolická, nádorová onemocnění) Metabolický syndrom: příznaky cirkulační, metabolické, výskyt v Evropě a v ČR Řízení energetické rovnováhy - příjem, výdej energie-vliv hormonů Riziková období pro vznik obezity. Obezita u žen Onemocnění v hypotalamo-hypofyzární oblasti a poruchy žláz s vnitřní sekrecí (ŠŽ, nadledviny, pohlavní žlázy) Poruchy funkce štítné žlázy a metabolismus (hypo- a hypertyreóza, struma) Poruchy funkce gonád u obézních mužů, u žen. Poruchy příštítných tělísek u obézních Diagnostika obezity neinvazivními metodami Dieta redukující tělesnou hmotnost - druhy - energetické hodnoty, další látky ve výživě Léčba u obézních diabetiků - dieta - životní styl, operativně Prevence kardiovaskulárních onemocnění životním stylem
FYZIOLOGIE VYLUČOVÁNÍ Hlavní 3 zevně sekretorické funkce ledvin Minutový průtok krve ledvinou, glomerulární filtrace, minimální hodnoty pro zavedení hemodialýzy, filtrační frakce Průměrné množství moči za den u dospělého člověka, barva, pH, hustota, čirost (zákal)
FYZIOLOGIE TERMOREGULACE Tělesná teplota u člověka, kolísání během dne, řízení, horečka, hypotermie Poslední úprava: Nedbalová Martina, RNDr., Ph.D. (22.09.2020)
|