PředmětyPředměty(verze: 970)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
Hygiena a epidemiologie - B02440 (Fyzioterapie)
Anglický název: Hygiene and Epidemiology
Zajišťuje: Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN (11-00200)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:1/1, Z+Zk [HT]
Rozsah za akademický rok: 30 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: doc. MUDr. M. Tuček, CSc.
Další informace: http://hyg.lf1.cuni.cz/
Staré označení: 244
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: prof. MUDr. Milan Tuček, CSc.
Atributy: Fyzioterapie
Teoretický předmět
Prerekvizity : B01505, B01521
Je prerekvizitou pro: B01046
Je záměnnost pro: B02430
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Vybrané kapitoly z hygieny a epidemiologie: epidemiologie prostředí, toxikologie, rizikové faktory ve výživě, rizikové faktory v pracovním prostředí, epidemiologie infekční, epidemiologie onemocnění hromadného výskytu - rizikové faktory, prevence - životní styl, podpora zdraví.
Poslední úprava: SLA01900 (09.12.2013)
Cíl předmětu

Cílem předmětu hygiena a epidemiologie 1 ( společný kmen) je  získání základních poznatků o vztazích člověka a prostředí. Student bude seznámen se základními faktory ovlivňující zdraví jedince i celé populace. Bude schopen identifikovat základní faktory životního a pracovního prostředí (fyzikální, chemické a biologické), pochopit jejich vzájemnou interakci, jejich vliv na zdraví, principy ochrany před jejich nepříznivým působením. Získá základní znalosti o faktorech životního stylu, jejich vlivech na zdraví jedinců i jednotlivých populačních skupin. V epidemiologii bude seznámen se základními ukazateli zdravotního stavu, způsoby jejich zjišťování i hodnocení. Bude seznámen se základními principy medicínské biostatistiky. Na základě získaných poznatků bude student schopen posoudit význam a váhu faktorů životního prostředí a životního stylu v ochraně a podpoře zdraví a vymezit priority v oblasti primární, sekundární i terciální prevence.

 

Poslední úprava: HOL02040 (05.09.2014)
Deskriptory

 

Znalosti: Studenti získají přehled o faktorech prostředí a jejich vlivů na zdraví člověka. Seznámí se s faktory životního prostředí (půda, voda, ovzduší) způsoby jejich hodnocení, možnostech posuzování vlivů na zdraví jedinců i populačních skupin. Budou seznámeni s možnosti prevence nepříznivého působení těchto faktorů na zdraví lidí. Získají znalosti o faktorech pracovního prostředí, způsobech jejich identifikace, analýzy i možnostech regulace nepříznivých vlivů.  Získají znalosti o faktorech životního stylu, metodách jejich hodnocení, aplikací výsledků posouzení faktorů životního stylu do praxe. Získají znalosti o metodách hodnocení výživového stavu, význam hlavních druhů potravin, zásady správné výživy dospělé populace, výživě kojenců a malých dětí. Seznámí se s problematikou drogových závislostí, především kouření tabáku , jejich epidemiologií . V epidemiologii bude seznámen se základními ukazateli zdravotního stavu, způsoby jejich zjišťování i hodnocení. Získá znalosti z infekční epidemiologie o procesu šíření nákaz - zdroji, cestách přenosu a vnímavém jedinci.

Dovednosti: Student bude schopen na základě získaných znalostí posoudit vliv jednotlivých faktorů prostředí na zdraví člověka. Bude schopen navrhnout jednoduchá základní opatření na ochranu zdraví před nepříznivými vlivy faktorů prostředí (chování jedinců i skupin při nepříznivých meteorologických podmínkách, - inverzi, způsob přípravy nezávadné vody v havarijních či polních podmínkách,….). Posoudit jednoduchým způsoben pracovní zátěž a pracovní námahu, posoudit uspořádání pracovního místa. Navrhnout a provést hodnocení výživového stavu včetně hodnocení spotřeby a konceptu doporučených dávek živin. Navrhnout základní preventivní a represivní protiepidemická opatření.

Kompetence:

Na základě získaných poznatků bude student schopen posoudit význam a váhu faktorů životního prostředí a životního stylu v ochraně a podpoře zdraví a vymezit priority v oblasti primární, sekundární i terciální prevence.

Poslední úprava: SLA01900 (09.12.2013)
Literatura

ZÁKLADNÍ LITERATURA:

1.    Tuček, M., Slámová, A. a kol. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: Karolinum, 2018. ISBN 978-80-246-3932-1

2.    Podstatová, H.: Základy epidemiologie a hygieny. Galén, Karolinum 2009, 153s.

3.    Bencko, V. a kol.: Hygiena a epidemiologie - učební texty k seminářům a praktickým cvičením pro studijní obor zubní lékařství. UK Praha, 2006, 175s.

4.    Podstatová, H.: Hygiena provozu zdravotnických zařízení a nová legislativa. Epava. 2002. 262 s.

DOPORUČENÁ LITERATURA:

1.    Göpfertová, D. a kol.: Epidemiologie obecná a speciální: Karolinum. 2007. 300s.

2.    Kudlová, E. a kol.: Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Karolinum Praha, 2009,287 s

3.    Fait, T., a kol: Preventivní medicína. Maxdorf.2008. 551 s.

4.    Maďar, R., a kol.: Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Grada Publishing. 2006, 178 s.

5.    Králíková, E. e al.: Závislost na tabáku - epidemiologie, prevence a léčba, Adamira, Břeclav, 2013.

OPORY STUDIA:

KOMÁREK,L. a kol.: Manuál prevence v lékařské praxi.

Dostupné na : http://www.szu.cz/manual-prevence-v-lekarske-praxi

ZVÁROVÁ, J., a kol.: Biomedicínská statistika .

Dostupné na: http://ucebnice.euromise.cz/index.php?conn=0&section=knihy

Poslední úprava: Slámová Alena, MUDr., Ph.D. (16.05.2019)
Požadavky ke zkoušce

Požadavky ke zkoušce:

zkoška probíhá ústně . Skládá se z 1 otázky z hygieny a 1 otázky z epidemiologie. Při neúspěchu v jedné části musí student opakovat při dalším pokusu obě. části znovu.

Zkušební otázky:

1.     Hygiena a epidemiologie,.definice oborů. Ochrana a podpora zdraví

2.     Chemické látky ve vnitřním prostředí budov, prevence.

3.     Pozdní účinky xenobiotik (mutagenní, karcinogenní, teratogenní, alergenní), možnosti prevence

4.     Znečištění ovzduší a zdraví člověka. Zdravotní význam hlavních škodlivin v ovzduší

5.     Zdravotní rizika z odpadů,  včetně nemocničních.

6.     Hygiena práce, základní pojmy (expozice, nebezpečí, riziko). Analýza a hodnocení rizik při práci

7.     Ochrana zdraví před fyzickým, psychickým a smyslovým přetížením..

8.     Zdravotní problematika denního a umělého osvětlení, druhy oslnění. Principy ochrany zdraví

9.     Zdravotní problematika tepelně vlhkostního mikroklimatu, jednotlivé faktory. Principy ochrany zdraví.

10.  Zdravotní problematika ionizujícího a neionizujícího záření. Principy ochrany zdraví..

11.  Zdravotní problematika hluku a vibrací, typy, principy ochrany zdraví.

12.  Rizika práce ve zdravotnictví, nemoci z povolání u zdravotníků.

13.  Voda a zdraví, požadavky na kvalitu pitné vody.

14.  Veřejné a individuální zásobování vodou, zdravotní rizika z vody.

15.  Balená voda, pitný režim.

16.  Výživová doporučení pro populaci.

17.  Význam jednotlivých druhů potravin ve výživě.

18.  Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy): zdroje a význam pro zdraví člověka.

19.  Vitaminy: zdroje a význam pro zdraví člověka.

20.  Minerální látky a stopové prvky: zdroje a význam pro zdraví člověka.

21.  Poruchy zdravotního stavu se vztahem k výživě (nadbytek nebo nedostatek živin).

22.    Hygiena potravin a bezpečné stravování

23.  Toxické a přídatné látky v potravinách.

24.  Zdravotní specifika vulnerabilních populačních skupin (děti, mladiství, těhotné ženy, senioři) 

25.  Preventivní lékařské prohlídky, jejich účel a druhy.

26.  Poškození zdraví z práce, druhy a prevence

27.  Riziko biologických činitelů na pracovišti, hodnocení rizika.Režim pracovišť s biologickými činiteli.

28.  Nákazy přenášení krví

 

29.  Epidemiologie závislosti na tabáku v ČR a celosvětově, trendy.

30.   Mortalita a morbidita způsobená užíváním tabáku. Léčba závislosti na tabáku

31.  Užívání tabákových výrobků, účinná prevence

32.  Epidemiologie závislostí na alkoholu a nedovolených návykových látkách.

33.  Základní ukazatelé zdravotního stavu.

34.  Deskriptivní epidemiologické studie. Základní epidemiologické charakteristiky.

35.  Analytické epidemiologické studie - typy.

36.  Experimentální epidemiologické studie. Metoda slepého pokusu.

37.  Sterilizace - význam, metody.

38.  Dezinfekce - význam, metody.

39.  Proces šíření nákazy - zdroj.

40.  Přenos původců nákaz.

41.  Vnímavý organismus v procesu šíření nákazy.

42.  Proces šíření nozokomiálních nákaz.

43.  Rizikové faktory vzniku nozokomiálních nákaz, možnosti prevence.

44.  Zásady práce s biologickým materiálem.

45.  Preventivní protiepidemická opatření.

46.  Represivní protiepidemická opatření.

47.  Preventivní protiepidemická opatření ve zdravotních zařízeních.

48.  Imunizace - typy očkovacích látek, indikace, reakce po očkování.

49.  Očkování v ČR.

50.  Alimentární nákazy - původci, zdroj, přenos, prevence

51.  Nákazy přenášené vzdušnou cestou- původci, zdroj, přenos, prevence

52.  Nákazy přenášené kontaktem - původci, zdroj, přenos, prevence

53.  Nákazy přenášené vektory.

54.  Chronická onemocnění s hromadným výskytem - rizikové faktory

55.  Epidemiologie kardiovaskulárních onemocnění.

56.  Epidemiologie nádorových onemocnění-trendy.

Poslední úprava: Slámová Alena, MUDr., Ph.D. (23.11.2020)
Sylabus

Výuka probíhá formou seminářů a přednášek, každé téma je částečně předneseno, částečně probráno na semináři. Semináře jsou pro studenty povinné!

HYGIENA
 Člověk a jeho zdraví: Základní termíny a definice hygieny a epidemiologie. Stručná historie oboru a profil ústavu. Primární, sekundární, terciální prevence. Prevence nemocí ovlivněním životních podmínek versus zvyšováním odolnosti organismu člověka proti nepříznivým faktorům prostředí (adaptace, aklimatizace, indukce, tolerance) nebo proti infekcím.Role státu v ochraně zdraví. Podpora zdraví, význam odpovědnosti jednotlivce za své zdraví.
Člověk a prostředí: význam životního stylu z hlediska zdraví člověka (individuální a sociální aspekty, populační hlediska). Místní problémy (průmysl a doprava, chemizace zemědělství, cizorodé látky v potravním koši populace). Současné globální problémy.
 Hygiena práce: Základní pojmy hygieny práce (pracoviště, prqacovní místo, pracovní zátěž, pracovní námaha), kategorizace prací, analýza rizik při práci.Práce a pracoviště zakázaná ženám, těhotným ženám a mladistvým, nemoci z povolání . Vztah práce a zdraví,  vymezení pracovních systémů, metodika hodnocení pracovišť, pracovního místa a činnosti, základní ergonomické pojmy. Hodnocení pracovní a tepelné zátěže, energetický výdej a metody jeho hodnocení, typy práce s jejich nároky, režim práce a odpočinku. Faktory fyzikální, chemické a biologické a jejich vliv na zdraví.
Rizika práce ve zdravotnictví, specifické faktory pracovního prostředí, nemoci z povolání u zdravotníků, preventivní opatření na ochranu zdraví pracovníků ve zdravotnictví, zdravotní kontraindikace.
 Fyzikální faktory prostředí: mikroklima, osvětlení,  hluk, ionizující záření, elm. záření -   jejich vliv na zdraví člověka,principy ochrany před nepříznivými účinky.

Výživa:Základní pojmy. Význam jednotlivých druhů potravin. Zásady správné výživy dospělé populace. Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy). Význam minerálů a vitaminů. Význam jednotlivých druhů potravin.
Hodnocení spotřeby potravin: metody hodnocení, tabulky složení potravin, doporučené dávky. Zásady hygieny potravin v domácnosti, ve společném stravování a v potravinářství.
Alternativní výživa: hlavní typy alternativního způsobu stravování, jejich pozitivní a negativní stránky.
 Onemocnění z poruch výživy: obezita, protein energetická malnutrice, specifické deficity živin. Terapeutické diety.
 Voda: Voda a zdraví, fyziologický význam, metabolismus vody. Původ, zdroje a transport pitné vody. Dezinfekce pitné vody. Vyhláška 252 pro pitnou vodu. Individuální a veřejné zásobování pitnou vodou, požadavky na kvalitu pitné vody. Principy vodárenské úpravy pitné vody. Příprava nezávadné vody v havarijních a polních podmínkách. Zdravotní rizika z vody, infekce z vody. Fluorizace vody a její význam.
Epidemiologie závislost na tabáku: Historie a vývoj tabákové pandemie, epidemiologie užívání tabáku v ČR a ve světě, obecné souvislosti. Vliv kouření na zdraví  člověka
včetně pasivního. Morbidita a mortalita způsobená užíváním  tabáku. Příklady epidemiologických studií.
Možnosti léčby závislosti na tabáku, krátká intervence u kuřáka (nebo pacienta, který užívá jiné tabákové výrobky).
 
EPIDEMIOLOGIE
 Epidemiologická metoda práce: Deskriptivní epidemiologické studie,  základní epidemiologické charakteristiky. Analytické studie,  kohortové , studie případů a kontrol. Intervenční experimentální studie, klinická a terénní kontrolovaná studie, metoda slepého pokusu.Etické problémy studií, informované souhlasy.
Základní ukazatelé zdravotního stavu - morbidita, mortalita,letalita. Incidence, prevalence, attack rate. 
Základní pojmy infekční epidemiologie: Sporadický výskyt, epidemie, pandemie, endemie, eliminace, eradikace. Etiologické agens, patogenita, virulence, rezistence atd.
Dezinfekce, sterilizace - metody fyzikální, chemické. Předsterilizační příprava. Vyšší stupeň dezinfekce a další postupy dekontaminace.
 Proces šíření nákazy: Zdroj, cesta přenosu, vnímavý  jedinec.Vlastnosti mikroorganizmů - rezistence, infekční dávka, Zdroj - člověk, zvíře, vnější prostředí, rezervoár nákazy. Přenos -  přímý, nepřímý. Ingesce, inhalace, inokulace, kontakt. Vnímavý jedinec  - obrana makroorganizmu - nespecifická rezistence, přirozená nespecifická imunita, získaná specifická imunita. Proces šíření nozokomiální nákazy  - vnímavý jedinec = pacient.
 Protiepidemická opatření: Preventivní, represivní. Bariérově ošetřovací techniky, hygienické zabezpečení rukou, manipulace s biologickým materiálem, protiepidemický režim.
 Imunizace:  typy  a druhy očkovacích látek. Indikace a kontraindikace očkování. Reakce po očkování. Organizace očkování v ČR  - očkování pravidelné, zvláštní (VHB), mimořádné, osob před odjezdem do zahraničí, očkování při úrazech a nehojících se ránách, očkování na požádání.
 Hlavní skupiny infekčních onemocnění: Epidemiologie vybraných skupin infekčních onemocnění - alimentární nákazy, transmisivní nákazy, krevní nákazy, respirační, nákazy kůže a povrchových sliznic. Charakteristika, výskyt, etiologické agens, zdroj, cesta přenosu, inkubační doba, vnímavost, preventivní a represivní opatření. Jednotlivé nákazy vyskytující se v ČR.
 Epidemiologie zhoubných novotvarů: Hlavní rizikové faktory : neovlivnitelné,  ovlivnitelné, metody zjišťování, možnosti prevence.
České priority ve výskytu nádorů.Trendy ve výskytu nádorových onemocnění. Nádorové registry
 Epidemiologie onemocnění hromadného výskytu - pojem civilizační choroba.Epidemiologické modely vzniku chronických nemocí.
Rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění. - členění, prevence.

Poslední úprava: HOL02040 (12.09.2014)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK