|
|
|
||
Předává studentům vybrané poznatky o stravování, použití poživatin pro přípravu pokrmů a jejich zařazení do dietní stravy. Seznamuje studenty s jednotlivými postupy při zpracování potravin do finální podoby pokrmů. Nezbytnou součástí výuky je respektování ochrany zdraví všech účastníků stravování, dodržování zásad osobní hygieny, ochrany a bezpečnosti při práci a zásad požární ochrany studentů.
Student musí znát rozdíly mezi zdravou výživou a dietním stravováním a dokáže hodnotit správné technologické postupy a úpravou po stránce chuťové, vzhledové se zaměřením na zachování biologické a nutriční hodnoty pokrmů, zásady estetické úpravy jídel.
Poslední úprava: NOV11127 (14.09.2009)
|
|
||
Získat informace o zásadách ochrany a bezpečnosti při práci, zásad požární ochrany, striktní dodržování zásad hygienických předpisů. Získat poznatky o zdravé výživě, používání potravin pro přípravu pokrmů, základní postupy přípravy pokrmů, zásady estetické úpravy jídel.
Poslední úprava: Marková Eva, Mgr., Ph.D. (02.02.2009)
|
|
||
Základní: Kolektiv autorů. Systém kritických bodů v obchodě (HACCP), 2004. ISBN: 80-903401-2-1 KŘIVÁNEK, M. Česko-anglicko- německý průvodce gastronomií. Vydavatel: RATIO, 2004. ISBN: 80-7335-036-X Rumíšková, M. Základy výživy. Brno 2002 RUNŠTUK, R. Receptury teplých pokrmů. vydavatel: Radek Runštuk - R plus, 2004 RUNŠTUK, J. a kol. Receptury studených pokrmů. Vydavatel: Radek Runštuk - R plus.2008. ISBN: 978-80-902492-9-5
Doporučená: VOLDŘICH, M., JECHOVÁ, M.Bezpečnost pokrmů v gastronomii. Praha: LEDA, 2004. ISBN: 80-903401-0-5 Poslední úprava: NOV11127 (18.06.2010)
|
|
||
1. 90% docházka 2. splnění kontrolního testu Poslední úprava: Marková Eva, Mgr., Ph.D. (02.02.2009)
|
|
||
Seznámení s pracovištěm a organizací práce Zásady ochrany a bezpečnosti při práci Zajištění potravin pro přípravu stravy Předběžná příprava stravy Vlastní zpracování pokrmů Výdej stravy - expedice z kuchyně
Skladové hospodářství a administrativa, Agenda přihlašování ke stravování - stravenky
Hygienické zabezpečení stravování
Poslední úprava: Marková Eva, Mgr., Ph.D. (02.02.2009)
|