PředmětyPředměty(verze: 970)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
Aplikovaná a preventivní výživa, epidemiologie výživy 1 - B01723 (Nutriční terapeut)
Anglický název: Applied and preventive Nutrition, epidemiology of nutrition 1
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2015
Semestr: letní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:1/1, Z [HT]
Rozsah za akademický rok: 30 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: MUDr. Lukáš Zlatohlávek, PhD.
Další informace: http://int3.lf1.cuni.cz/
Garant: prof. MUDr. Štěpán Svačina, MBA, DrSc.
Atributy: Nutriční terapeut
Prerekvizity : B01691, B01694
Je prerekvizitou pro: B01732
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
V průběhu studia se studenti musí seznámit zejména s důsledky negativního vlivu výživy na zdraví člověka. Součástí výuky je také epidemiologie výživy, kde závažné poruchy zdravotního stavu se objevují jako důsledek nesprávných stravovacích návyků. Rizika alternativních a netradičních forem výživy, včetně specifických nároků pacientů v různých věkových kategoriích a stavů pacienta.
Poslední úprava: Zlatohlávek Lukáš, doc. MUDr., Ph.D. (20.02.2011)
Cíl předmětu

Cílem je získat znalosti z oblasti nutriční diagnostiky (nejen na základě anamnestických údajů), ale také s pomocí laboratorních či jiných metod (př. bioimpedance). Součástí komplexu znalostí bude také schopnost zpracovat nutriční bilanci, navrhnout optimalizaci nutriční léčby i v závažných nutričních stavech. Klinická výživa ve vazbě na věkovou kategorii, zátěž apod. Komunitní výživa. Zpracování výživové anamnézy, stanovení výživových plánů.

Poslední úprava: Zlatohlávek Lukáš, doc. MUDr., Ph.D. (20.02.2011)
Literatura

Svačina Š. a kol.Klinická dietologie. Grada Praha 2008

Svačina Š. Bretšnajdrová a.: Dietologcký slovník Triton Praha 2010.

Svačina Š. Mullerová D., Bretšnajdrová A.: Dietologie edice Lékařské repetitorium Triton Praha 2010.

Poslední úprava: Zlatohlávek Lukáš, doc. MUDr., Ph.D. (17.06.2010)
Sylabus

Obsah předmětu:

Základní složky výživy, Energetický metabolismus, Dietní systém, Základy hygieny výživy, Vodní bilance, otoky, Parenterální a enterální výživa, Výživa a fyzická aktivita, Dieta v psychologii a psychiatrii, Dieta při onemocnění trávicího traktu, Dieta při obezitě, Dieta při hypertenzi, Dietní prevence diabetu, Dieta při diabetu 2. typu, Dieta při podvýživě, Výživa v nefrologii, Dieta při dyslipidémii, Výživa a ateroskleróza, diety u onemocnění srdce a cév, Dieta při kloubních onemocněních, Diety a onemocnění kostí a zubů, Železo, jod a prvky v dietě, Glykemický index potravin, Dieta u diabetu 1. typu, Alternativní dietologie- potravinové doplňky., Vegetariánské diety, Dieta ve stáří a interakce potravin s léky, Výživa u neuropsychiatrických onemocněních, Výživa v onkologii a prevenci nádorových onemocnění, Dieta u alergií a poruch imunity, Biopotraviny, funkční potraviny, geneticky modifikované potraviny Nutrigenetika a nutrigenomika

Poslední úprava: Zlatohlávek Lukáš, doc. MUDr., Ph.D. (20.02.2011)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK