PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Historie výživy - B03294 (Výživa dospělých a dětí - kombinovaná)
Anglický název: History of Nutrition
Zajišťuje: Ústav dějin lékařství a cizích jazyků 1. LF UK (11-00220)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2021
Semestr: zimní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:8/0, Z+Zk [HS]
Rozsah za akademický rok: 8 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D.
Atributy: Výživa dospělých a dětí kombinovaná
Teoretický předmět
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.02.2021)
Předmět chronologicky pokrývá témata od pravěku po současnost. Zaměřuje se jak na problémy paleopatologické (jako je například analýza stopových prvků v kostních pozůstatcích dávných lidí), tak i na otázky ryze historické (dějiny kuchařských knih, dějiny exotických potravin, institucionální dějiny výuky specializovaných zdravotních sester pro oblast výživy atd.).
Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.02.2021)

Jídlo v antice z pohledu archeologie 1, 2

Antická literární tradice o jídle

Rekonstrukce stravy v pravěku

Nejstarší české kuchařské knihy z 16. a 17. století

Stolování v době rudolfinské

České kuchařky 19. století

Omamná vůně Východu aneb dějiny importu koření

Káva, čaj a čokoláda: od léku k poživatině

Anorexie a bulimie v průběhu času

Špitální strava od nejstarších dob do konce 18. století

Historie stravování v pražských josefinských ústavech

Dějiny výuky výživy na českých školách

Pivo, víno, pálenka - dějiny alkoholických nápojů

Literatura
Poslední úprava: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (18.09.2023)

Povinná:

  • Beranová, Magdalena, Řešátko, Jaroslav. Jak se jedlo ve starověku : římská kuchařka. Praha: Libri, 2000, 165 s. ISBN 80-7277-021-7.
  • Beranová, Magdalena. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Academia, 2015, 553 s. ISBN 978-80-200-2498-5.
  • Zíbrt, Čeněk. Staročeské umění kuchařské. Praha: Dauphin, 2011, 670 s. ISBN 978-80-7272-400-0.

Studijní opory
Poslední úprava: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (30.12.2021)

Studenti budou hodnoceni na základě odevzdaných průběžných prací a ústního pohovoru.

Parametry průběžných prací najde student v aktuální studijní podpoře.

Otázky k ústnímu pohovoru najde student také ve studijní podpoře.

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (18.09.2023)

Předmět je studován dálkově, ale předpokládá účast na jednom setkání, které obvykle probíhá na začátku ledna. Toto setkání není povinné.

Předmět je zakončen zápočtem a zkouškou.

Zápočet je udělen za dvě seminární práce, které jsou odevzdávány v průběhu semestru. Bližší podrobnosti o tématech prací a termínech odevzdání najde studující ve studijní podpoře.

Zkouška je vedena formou ústního pohovoru, podrobnosti viz část "Požadavky ke zkoušce/otázky".

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (18.09.2023)

Předmět je testován formou ústního pohovoru. Otázky k pohovoru jsou zveřejněny ve studijní podpoře, kde je studující najdou za každou tématickou kapitolou. Otázky jsou uspořádány tak, aby se vztahovaly ke kapitole, za níž jsou zařazeny.

Rozpis výuky -
Rozpis semestrální
Výukový týden Datum Od - Do Typ výuky Téma Učitel Soubory Poznámka Hodnocení
105.10.202314:30 - 16:00přednáškaÚvodní hodina, doporučená literatura, podmínky absolvování kurzudoc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. 
212.10.202314:30 - 16:00přednáškaJídlo v antice z pohledu archeologie 1doc. PhDr. Tomáš Alušík, Ph.D. 
319.10.202314:30 - 16:00přednáškaJídlo v antice z pohledu archeologie 2doc. PhDr. Tomáš Alušík, Ph.D. 
426.10.202314:30 - 16:00přednáškaAntická literární tradice o jídleMgr. Jakub Žytek, M.Phil., Ph.D. 
502.11.202314:30 - 16:00přednáškaRekonstrukce stravy v pravěkuprof. MUDr. Václav Smrčka, CSc. 
609.11.202314:30 - 16:00přednáškaPokrmy a nápoje jako součást terapie raného novověkuMgr. Bohdana Divišová, Ph.D. 
716.11.202314:30 - 16:00přednáškaNejstarší české kuchařské knihy z 16. a 17. stoletídoc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. 
823.11.202314:30 - 16:00přednáškaHODINA ODPADÁdoc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. 
930.11.202314:30 - 16:00přednáškaOmamná vůně Východu aneb dějiny importu kořenídoc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. 
1007.12.202314:30 - 16:00přednáškaKáva, čaj a čokoláda: od léku k poživatinědoc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. 
1114.12.202314:30 - 16:00přednáškaČeské kuchařky 19. století (Kouba - Univerzita Pardubice) 
1204.01.202414:30 - 16:00přednáškaHistorie stravování v pražských josefinských ústavechdoc. PhDr. Ludmila Hlaváčková, CSc. 
1311.01.202414:30 - 16:00přednáškaPivo, víno, pálenka – dějiny alkoholických nápojůMgr. David Tomíček, Ph.D. 
1418.01.202414:30 - 16:00přednáškaUdělení zápočtu, zkouškové pohovory. doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. 
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK