PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Speciální hygiena a epidemiologie - B02717 (Výživa dospělých a dětí - prezenční)
Anglický název: Special Hygiene and Epidemiology
Zajišťuje: Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN (11-00200)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: letní
Body: 4
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:1/1, Z [HT]
Rozsah za akademický rok: 30 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: prof. MUDr. Eva Králíková, CSc.
Patří mezi: Povinné NVDD P 2.r._23/24
Atributy: Výživa dospělých a dětí
Teoretický předmět
Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (17.03.2023)

Povinná:

  • Kudlová, Eva. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum, 2009, 287 s. ISBN 978-80-246-1735-0.
  • Králíková, Eva. Závislost na tabáku : epidemiologie, prevence a léčba. Břeclav: Adamira, 2013, 503 s. ISBN 978-80-904217-4-5.
  • Podstatová, Hana. Základy epidemiologie a hygieny. Praha: Galén : Karolinum, 2009, 158 s. ISBN 978-80-246-1631-5.

Doporučená:

  • Zlatohlávek, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016, 422 s. ISBN 978-80-88129-03-5.

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: MUDr. Ivana Holcátová, CSc. (25.03.2024)

Předmět je zakončen zápočtem.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Jana Kolářová (17.03.2023)
Otázky ke státní zkoušce

Epidemiologie nákaz přenášených alimentární cestou.

Epidemiologická problematika alimentárních nákaz v ČR.

Preventivní a represivní protiepidemická opatření u alimentárních nákaz.

Dezinfekce ve stravovacích provozech.

Hygienické a epidemiologické požadavky na stravovací služby.

Primární, sekundární a terciární prevence - úloha výživy.

Výživová doporučení pro populaci dle věkových skupin.

Hodnocení výživového stavu.

Poruchy výživového stavu (nedostatek, nadbytek, prevence).

Druhy potravin a jejich význam ve výživě člověka.

Hlavní živiny: zdroje, význam, nadbytek, deficit.

Vitamíny: zdroje, význam, nadbytek, deficit.

Minerální látky: zdroje, význam, nadbytek, deficit

Stopové prvky: zdroje, význam, nadbytek, deficit.

Význam mikroorganismů ve výživě člověka.

Význam nutriční toxikologie.

Toxické látky v potravinách, prevence otrav z potravin.

Kontaminanty potravin, vstupní cesty do potravního řetězce, prevence.

Nutriční profil kuřáka.

Výživa v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Výživa v prevenci nádorových onemocnění.

Požadavky na kvalitu pitné vody, limity, rizika.

Pitný režim, balená voda, ochranné nápoje.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK