|
|
|
||
Přednáška je určena pro posluchače bakalářského studia biologie.
Podmínkou zkoušky z mikrobiologie je zápočet z praktika k přednášce. Přednáška předpokládá předchozí absolvování přednášek: Biologie buňky, Biochemie. Poslední úprava: Rothová Olga, RNDr., Ph.D. (23.04.2012)
|
|
||
Madigan, Martinko, Dunlap, Clark: Brock Biology of Microorganisms, Benjamin Cummings; 13 edition (2010) Hardcover: ISBN-10: 032164963X, Paperback: ISBN-13: 978-0-321-73551-5 Mikrobiologické praktikum, František Kaprálek, 1999, Karolinum Doplňková literatura: Základy bakteriologie, František Kaprálek, 1999, Karolinum Poslední úprava: Rothová Olga, RNDr., Ph.D. (23.04.2012)
|
|
||
1. Mikroorganizmy a mikrobiologie. Úvod, mikroorganizmy, milníky mikrobiologie, pozorování mikroorganizmů, zvláštní vlastnosti mikroorganizmů.
2. Struktura a funkce bakteriální buňky. Tvar buňky, velikost, cytoplazmatická membrána, transportní mechanizmy, buněčná stěna, další buněčné struktury, mechanizmy pohybu.
3. Výživa a metabolizmus mikroorganizmů. Výživa a složení mikroorganizmů, mikrobiologická média, přenašeče elektronů, ATP, Glykolýza, Krebsův cyklus, aerobní respirace.
4. Růst mikroorganizmů Růst individuální buňky, Exponenciální růst a fáze růstové křivky. Teplota, pH, osmotický tlak a další fyzikální fakory ovlivňující růst.
5. Molekulární biologie a genetika bakterií a archea. Chromozom Escherichia coli, plazmidy, replikace DNA, transkripce a sigma faktory, horizontální přenos genetické informace - transformace, transdukce a konjugace. Mobilní DNA. Bakteriální genomika.
6. Diverzita metabolizmů. Průmyslová mikrobiologie a biotechnologie. Fototrofie a chemolitotrofie, fermentace a anaerobní respirace. Produkty mikroorganizmů v průmyslové mikrobiologii. Produkty geneticky modifikovaných mikroorganizmů.
7. Evoluce mikroorganizmů a jejich systematika. Vývoj Země, původ a diverzifikace života. Fylogeneze mikroorganizmů. Pojem druhu, klasifikace a nomenklatura.
8. Diverzita bakterií. Fototrofní bakterie, pseudomonády, enterobakterie, Vibrio a Photobacterium, morfologicky charakteristické proteobakterie, mykobakterie, stafylokoky a streptokoky, bakterie tvořící endospory, mykoplazmy, streptomycety, sinice, zelené sirné bakterie, spirochéty. Archea, evoluce a život ve vysoké teplotě.
9. Inhibice růstu mikroorganizmů. Potlačení růstu mikroorganizmů fyzikálními faktory a chemickými látkami.
10. Mikroorganizmy a člověk. Prospěšné vztahy hostitele s mikroorganizmy. Virulenční faktory a patogenita bakterií, infekce a odpověď hostitele. Příklady: choroby přenášené vzduchem, pohlavní cestou, zvířecími vektory, potravou.
11. Viry. Vlastnosti virů, virion, replikace virů, produkce virových nukleových kyselin a proteinů. Bakteriofágy. Viroidy, priony.
12. Houby Fyziologie hub, struktura mycelií, rozmnožování a vývoj hub, Saccharomyces cerevisiae jako modelový organizmus.
Poslední úprava: Konopásek Ivo, doc. RNDr., CSc. (13.10.2011)
|