Mikrobiologie - MB140P33I
Anglický název: Microbiology
Zajišťuje: Katedra genetiky a mikrobiologie (31-140)
Fakulta: Přírodovědecká fakulta
Platnost: od 2018
Semestr: zimní
E-Kredity: 5
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Z+Zk [HT]
Rozsah za akademický rok: 3 [dny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: zrušen
Jazyk výuky: čeština
Úroveň: základní
Vysvětlení: praktikum je třídenní turnusové
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: doc. RNDr. Ivo Konopásek, CSc.
Je neslučitelnost pro: MB140P88, MB140C88, MB140P33, MB140P26
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Přednáška je určena pro posluchače bakalářského studia biologie.

Podmínkou zkoušky z mikrobiologie je zápočet z praktika k přednášce.

Přednáška předpokládá předchozí absolvování přednášek: Biologie buňky, Biochemie.

Poslední úprava: Rothová Olga, RNDr., Ph.D. (23.04.2012)
Literatura

Madigan, Martinko, Dunlap, Clark: Brock Biology of Microorganisms, Benjamin Cummings; 13 edition (2010) Hardcover: ISBN-10: 032164963X, Paperback: ISBN-13: 978-0-321-73551-5

Mikrobiologické praktikum, František Kaprálek, 1999, Karolinum

Doplňková literatura: Základy bakteriologie, František Kaprálek, 1999, Karolinum

Poslední úprava: Rothová Olga, RNDr., Ph.D. (23.04.2012)
Sylabus

1. Mikroorganizmy a mikrobiologie.

Úvod, mikroorganizmy, milníky mikrobiologie, pozorování mikroorganizmů, zvláštní vlastnosti mikroorganizmů.

2. Struktura a funkce bakteriální buňky.

Tvar buňky, velikost, cytoplazmatická membrána, transportní mechanizmy, buněčná stěna, další buněčné struktury, mechanizmy pohybu.

3. Výživa a metabolizmus mikroorganizmů.

Výživa a složení mikroorganizmů, mikrobiologická média, přenašeče elektronů, ATP, Glykolýza, Krebsův cyklus, aerobní respirace.

4. Růst mikroorganizmů

Růst individuální buňky, Exponenciální růst a fáze růstové křivky. Teplota, pH, osmotický tlak a další fyzikální fakory ovlivňující růst.

5. Molekulární biologie a genetika bakterií a archea.

Chromozom Escherichia coli, plazmidy, replikace DNA, transkripce a sigma faktory, horizontální přenos genetické informace - transformace, transdukce a konjugace. Mobilní DNA. Bakteriální genomika.

6. Diverzita metabolizmů. Průmyslová mikrobiologie a biotechnologie.

Fototrofie a chemolitotrofie, fermentace a anaerobní respirace. Produkty mikroorganizmů v průmyslové mikrobiologii. Produkty geneticky modifikovaných mikroorganizmů.

7. Evoluce mikroorganizmů a jejich systematika.

Vývoj Země, původ a diverzifikace života. Fylogeneze mikroorganizmů. Pojem druhu, klasifikace a nomenklatura.

8. Diverzita bakterií.

Fototrofní bakterie, pseudomonády, enterobakterie, Vibrio a Photobacterium, morfologicky charakteristické proteobakterie, mykobakterie, stafylokoky a streptokoky, bakterie tvořící endospory, mykoplazmy, streptomycety, sinice, zelené sirné bakterie, spirochéty. Archea, evoluce a život ve vysoké teplotě.

9. Inhibice růstu mikroorganizmů.

Potlačení růstu mikroorganizmů fyzikálními faktory a chemickými látkami.

10. Mikroorganizmy a člověk.

Prospěšné vztahy hostitele s mikroorganizmy. Virulenční faktory a patogenita bakterií, infekce a odpověď hostitele. Příklady: choroby přenášené vzduchem, pohlavní cestou, zvířecími vektory, potravou.

11. Viry.

Vlastnosti virů, virion, replikace virů, produkce virových nukleových kyselin a proteinů. Bakteriofágy. Viroidy, priony.

12. Houby

Fyziologie hub, struktura mycelií, rozmnožování a vývoj hub, Saccharomyces cerevisiae jako modelový organizmus.

Poslední úprava: Konopásek Ivo, doc. RNDr., CSc. (13.10.2011)