Aplikovaná a preventivní výživa, epidemiologie výživy 2 - B01732 (Nutriční terapeut)
Anglický název: Applied and preventive Nutrition, epidemiology of nutrition 2
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2017
Semestr: zimní
Body: 4
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/2, Z+Zk [HT]
Rozsah za akademický rok: 60 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Další informace: http://int3.lf1.cuni.cz/
Garant: prof. MUDr. Štěpán Svačina, MBA, DrSc.
Atributy: Nutriční terapeut
Prerekvizity : B01723
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
V průběhu studia se studenti musí seznámit zejména s důsledky negativního vlivu výživy na zdraví člověka. Součástí výuky je také epidemiologie výživy, kde závažné poruchy zdravotního stavu se objevují jako důsledek nesprávných stravovacích návyků. Rizika alternativních a netradičních forem výživy, včetně specifických nároků pacientů v různých věkových kategoriích a stavů pacienta.
Poslední úprava: Zlatohlávek Lukáš, doc. MUDr., Ph.D. (20.02.2011)
Cíl předmětu

Cílem je získat znalosti z oblasti nutriční diagnostiky (nejen na základě anamnestických údajů), ale také s pomocí laboratorních či jiných metod (př. bioimpedance). Součástí komplexu znalostí bude také schopnost zpracovat nutriční bilanci, navrhnout optimalizaci nutriční léčby i v závažných nutričních stavech. Klinická výživa ve vazbě na věkovou kategorii, zátěž apod. Komunitní výživa. Zpracování výživové anamnézy, stanovení výživových plánů.

Poslední úprava: Zlatohlávek Lukáš, doc. MUDr., Ph.D. (20.02.2011)
Literatura

Svačina Š. a kol.Klinická dietologie. Grada Praha 2008

Svačina Š. Bretšnajdrová a.: Dietologcký slovník Triton Praha 2010.

Svačina Š. Mullerová D., Bretšnajdrová A.: Dietologie edice Lékařské repetitorium Triton Praha 2010.

Poslední úprava: Zlatohlávek Lukáš, doc. MUDr., Ph.D. (17.06.2010)
Požadavky ke zkoušce

Otázky ke státní závěrečné zkoušce

Akademický rok 2011/2012

1. A Vyšetření stavu výživy

B Sondová enterální výživa

2. A Nutriční anamnéza

B PEG a nutriční terapeut

3. A Poruchy vědomí a výživa

B Definice a patogenese obezity

4. A Vyšetření soběstačnosti a jeho význam pro nutriční terapii

B Výživa v těhotenství a laktaci

5. A Indikace umělé výživy

B Farmakoterapie a chirurgická léčba obezity, principy dietních patření

po chirurgické léčbě obezity

6. A Nutriční opatření u respirační insuficience

B Dietní systém v ČR

7. A Ambulantní nutriční screening

B Dietní režimy při aterosklerose

8. A Vyhledávání podvýživy v průběhu hospitalizace

B Rozdíly mezi diabetickou a redukční dietou, principy léčby obézního

diabetika

9. A Výživa a oběhová nedostatečnost

B Výživa dětí školního věku

10 A Význam stavu hydratace pro posouzení nutričního stavu

B Bezlepková dieta

11 A Gastrointestinální symptomatologie a výživa

B Nejčastější a závažné interakce potravin a léky

12. A Bolest a výživa

B Dieta u pokročilé renální insuficience

13. A Výživa adolescentů

B Stav kůže a sliznic - výživové aspekty

14 A Antropometrické vyšetření

B Dlouhodobá parenterální výživa

15 A Vyhledávání poruch polykání

B Rozdíly mezi dietou diabetika I a II typu

16 A Poruchy polykání diagnostika a léčba z pohledu nutričního terapeuta

B Principy a zásady diety u dyslipidemie

17 A Stav dutiny ústní a výživa

B Zásady parenterální výživy

18 A Laboratorní diagnostika poruch výživy

B Dietní opatření po transplantaci kostní dřeně

19 A Pohybová aktivita a výživa

B Doplňková parenterální výživa. Indikace, provedení

20 A Specifika posouzení nutričního stavu v geriatrii

B Dieta a zánětlivá střevní onemocnění

21 A Vyhodnocení jídelníčku pomocí software

B Dieta u neurologických onemocnění, se zaměřením na Parkinsonovu

nemoc, bulbární syndrom a roztroušenou sklerózu

22 A Nutriční bilance

B Perorální nutriční doplňky, charakteristika, indikace kontraindikace

23 A Přístupy pro sondovou výživu

B Výživa a dietní doporučení při hemodialýze a peritoneální dialýze

24 A Sipping a zásady správné aplikace

B Dietní a režimová opatření při osteoporoze, praktická doporučení

25 A Nutriční plán

B Průjmovitá onemocnění, i v dětském věku, zásady léčby.

Prebiotika, probiotika

26 A Ošetřování vstupů pro sondovou výživu

B Principy redukční diety a edukační režimy u obezity

27A Anorexie a možnosti jejího ovlivnění

B Nutriční příprava obézního pacienta k elektivnímu operačnímu

výkonu

28 A Funkční testy v diagnostice stavu výživy

B Dieta při laktózové intoleranci

29 A Hypovitaminózy a jejich projevy

B Nutriční screening

30 A Nedostatek stopových prvků

B Dieta při jaterním onemocnění

31 A Přístupy pro parenterální výživu

B Charakteristika zdravé výživy dospělého

32 A Domácí nutriční podpora

B Role nutričního terapeuta u mentální anorexie

33 A Léčebné programy

B Dieta a režimová opatření po resekčních výkonech na

gastroisntestnálním traktu

34 A Ekonomické aspekty nutriční péče

B Dieta při onemocnění jícnu a žaludku

35 A Komplikace parenterální výživy

B Dieta při dně a dalších onemocnění kloubů

36 A Nutriční terapeut v rámci zdravotnického týmu a jeho kompetence

B Výživa batolat

37 A Nutriční tým

B Dieta u syndromu krátkého třeba typ II

38 A Stav výživy v dětském věku

B Dieta při onemocnění pankreatu

39 A Komplikace enterální výživy

B Dieta při syndromu krátkého střeva typ I

40 A Přípravky enterální výživy

B Dietní principy u akutních průjmovitých onemocnění, alimentární

infekce

41 A Vodní a nutriční bilance

B Gastrointestinální alergie., nealergická intolerance jídla

42 A Nutriční poradenství

B Sarkopenie a výživa

43 A Nutriční terapeut v rámci zdravotnického týmu a jeho kompetence

B Nutriční plán u nádorů dutiny ústní a krku

44 A Výživová doporučení

B Dieta při chorobách žlučníku

45 A Základní složky výživy

B Umělá mléčná výživa a přípravky v kojeneckém věku

46 A Energetický metabolismus

B Dieta při onemocnění jícnu a žaludku

47 A Nutrigenetika a nutrigenomika

B Nutriční plán během onkologické léčby (chemoterapie, aktinoterapie,

hormonální a biologická léčba)

48 A Preventivní a léčebné programy a ekonomické aspekty nutriční péče

B Metabolický syndrom a možnosti dietních opatření

49 A Nutriční péče v komunitě

B Zásady nutriční péče pro těhotné

50 A Nutriční péče v intenzivní medicíně

B Vegetariánský a veganská dieta

51 A Nutriční péče na standardním oddělení

B Nutriční doporučení před operací, zásady předoperační přípravy

52 A Komplikace enterální výživy

B Poruchy hojení ran a výživa

53 A Výživa a sport

B Přípravky enterální výživy

Poslední úprava: Zlatohlávek Lukáš, doc. MUDr., Ph.D. (27.03.2012)
Sylabus

Obsah předmětu:

Základní složky výživy, Energetický metabolismus, Dietní systém, Základy hygieny výživy, Vodní bilance, otoky, Parenterální a enterální výživa, Výživa a fyzická aktivita, Dieta v psychologii a psychiatrii, Dieta při onemocnění trávicího traktu, Dieta při obezitě, Dieta při hypertenzi, Dietní prevence diabetu, Dieta při diabetu 2. typu, Dieta při podvýživě, Výživa v nefrologii, Dieta při dyslipidémii, Výživa a ateroskleróza, diety u onemocnění srdce a cév, Dieta při kloubních onemocněních, Diety a onemocnění kostí a zubů, Železo, jod a prvky v dietě, Glykemický index potravin, Dieta u diabetu 1. typu, Alternativní dietologie- potravinové doplňky., Vegetariánské diety, Dieta ve stáří a interakce potravin s léky, Výživa u neuropsychiatrických onemocněních, Výživa v onkologii a prevenci nádorových onemocnění, Dieta u alergií a poruch imunity, Biopotraviny, funkční potraviny, geneticky modifikované potraviny Nutrigenetika a nutrigenomika

Poslední úprava: Zlatohlávek Lukáš, doc. MUDr., Ph.D. (20.02.2011)