Applied and preventive Nutrition, epidemiology of nutrition 1 - B01723 (Nutriční terapeut)
Title: Aplikovaná a preventivní výživa, epidemiologie výživy 1
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2015
Semester: summer
Points: 2
E-Credits: 2
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:1/1, C [HT]
Extent per academic year: 30 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Explanation: MUDr. Lukáš Zlatohlávek, PhD.
Additional information: http://int3.lf1.cuni.cz/
Guarantor: prof. MUDr. Štěpán Svačina, MBA, DrSc.
Attributes: Nutriční terapeut
Pre-requisite : B01691, B01694
Is pre-requisite for: B01732
Opinion survey results   Examination dates   Schedule   Noticeboard   
Annotation - Czech
V průběhu studia se studenti musí seznámit zejména s důsledky negativního vlivu výživy na zdraví člověka. Součástí výuky je také epidemiologie výživy, kde závažné poruchy zdravotního stavu se objevují jako důsledek nesprávných stravovacích návyků. Rizika alternativních a netradičních forem výživy, včetně specifických nároků pacientů v různých věkových kategoriích a stavů pacienta.
Last update: Zlatohlávek Lukáš, doc. MUDr., Ph.D. (20.02.2011)
Aim of the course - Czech

Cílem je získat znalosti z oblasti nutriční diagnostiky (nejen na základě anamnestických údajů), ale také s pomocí laboratorních či jiných metod (př. bioimpedance). Součástí komplexu znalostí bude také schopnost zpracovat nutriční bilanci, navrhnout optimalizaci nutriční léčby i v závažných nutričních stavech. Klinická výživa ve vazbě na věkovou kategorii, zátěž apod. Komunitní výživa. Zpracování výživové anamnézy, stanovení výživových plánů.

Last update: Zlatohlávek Lukáš, doc. MUDr., Ph.D. (20.02.2011)
Literature - Czech

Svačina Š. a kol.Klinická dietologie. Grada Praha 2008

Svačina Š. Bretšnajdrová a.: Dietologcký slovník Triton Praha 2010.

Svačina Š. Mullerová D., Bretšnajdrová A.: Dietologie edice Lékařské repetitorium Triton Praha 2010.

Last update: Zlatohlávek Lukáš, doc. MUDr., Ph.D. (17.06.2010)
Syllabus - Czech

Obsah předmětu:

Základní složky výživy, Energetický metabolismus, Dietní systém, Základy hygieny výživy, Vodní bilance, otoky, Parenterální a enterální výživa, Výživa a fyzická aktivita, Dieta v psychologii a psychiatrii, Dieta při onemocnění trávicího traktu, Dieta při obezitě, Dieta při hypertenzi, Dietní prevence diabetu, Dieta při diabetu 2. typu, Dieta při podvýživě, Výživa v nefrologii, Dieta při dyslipidémii, Výživa a ateroskleróza, diety u onemocnění srdce a cév, Dieta při kloubních onemocněních, Diety a onemocnění kostí a zubů, Železo, jod a prvky v dietě, Glykemický index potravin, Dieta u diabetu 1. typu, Alternativní dietologie- potravinové doplňky., Vegetariánské diety, Dieta ve stáří a interakce potravin s léky, Výživa u neuropsychiatrických onemocněních, Výživa v onkologii a prevenci nádorových onemocnění, Dieta u alergií a poruch imunity, Biopotraviny, funkční potraviny, geneticky modifikované potraviny Nutrigenetika a nutrigenomika

Last update: Zlatohlávek Lukáš, doc. MUDr., Ph.D. (20.02.2011)