|
|
|
||
V průběhu studia se studenti musí seznámit zejména s důsledky negativního vlivu výživy na zdraví člověka. Součástí výuky je také epidemiologie výživy, kde závažné poruchy zdravotního stavu se objevují jako důsledek nesprávných stravovacích návyků. Rizika alternativních a netradičních forem výživy, včetně specifických nároků pacientů v různých věkových kategoriích a stavů pacienta. Last update: Zlatohlávek Lukáš, doc. MUDr., Ph.D. (20.02.2011)
|
|
||
Cílem je získat znalosti z oblasti nutriční diagnostiky (nejen na základě anamnestických údajů), ale také s pomocí laboratorních či jiných metod (př. bioimpedance). Součástí komplexu znalostí bude také schopnost zpracovat nutriční bilanci, navrhnout optimalizaci nutriční léčby i v závažných nutričních stavech. Klinická výživa ve vazbě na věkovou kategorii, zátěž apod. Komunitní výživa. Zpracování výživové anamnézy, stanovení výživových plánů.
Last update: Zlatohlávek Lukáš, doc. MUDr., Ph.D. (20.02.2011)
|
|
||
Svačina Š. a kol.Klinická dietologie. Grada Praha 2008
Svačina Š. Bretšnajdrová a.: Dietologcký slovník Triton Praha 2010.
Svačina Š. Mullerová D., Bretšnajdrová A.: Dietologie edice Lékařské repetitorium Triton Praha 2010. Last update: Zlatohlávek Lukáš, doc. MUDr., Ph.D. (17.06.2010)
|
|
||
Otázky ke státní závěrečné zkoušce Akademický rok 2011/2012
1. A Vyšetření stavu výživy B Sondová enterální výživa
2. A Nutriční anamnéza B PEG a nutriční terapeut
3. A Poruchy vědomí a výživa B Definice a patogenese obezity
4. A Vyšetření soběstačnosti a jeho význam pro nutriční terapii B Výživa v těhotenství a laktaci
5. A Indikace umělé výživy B Farmakoterapie a chirurgická léčba obezity, principy dietních patření po chirurgické léčbě obezity
6. A Nutriční opatření u respirační insuficience B Dietní systém v ČR
7. A Ambulantní nutriční screening B Dietní režimy při aterosklerose
8. A Vyhledávání podvýživy v průběhu hospitalizace B Rozdíly mezi diabetickou a redukční dietou, principy léčby obézního diabetika
9. A Výživa a oběhová nedostatečnost B Výživa dětí školního věku
10 A Význam stavu hydratace pro posouzení nutričního stavu B Bezlepková dieta
11 A Gastrointestinální symptomatologie a výživa B Nejčastější a závažné interakce potravin a léky
12. A Bolest a výživa B Dieta u pokročilé renální insuficience
13. A Výživa adolescentů B Stav kůže a sliznic - výživové aspekty
14 A Antropometrické vyšetření B Dlouhodobá parenterální výživa
15 A Vyhledávání poruch polykání B Rozdíly mezi dietou diabetika I a II typu
16 A Poruchy polykání diagnostika a léčba z pohledu nutričního terapeuta B Principy a zásady diety u dyslipidemie
17 A Stav dutiny ústní a výživa B Zásady parenterální výživy
18 A Laboratorní diagnostika poruch výživy B Dietní opatření po transplantaci kostní dřeně
19 A Pohybová aktivita a výživa B Doplňková parenterální výživa. Indikace, provedení
20 A Specifika posouzení nutričního stavu v geriatrii B Dieta a zánětlivá střevní onemocnění
21 A Vyhodnocení jídelníčku pomocí software B Dieta u neurologických onemocnění, se zaměřením na Parkinsonovu nemoc, bulbární syndrom a roztroušenou sklerózu
22 A Nutriční bilance B Perorální nutriční doplňky, charakteristika, indikace kontraindikace
23 A Přístupy pro sondovou výživu B Výživa a dietní doporučení při hemodialýze a peritoneální dialýze
24 A Sipping a zásady správné aplikace B Dietní a režimová opatření při osteoporoze, praktická doporučení
25 A Nutriční plán B Průjmovitá onemocnění, i v dětském věku, zásady léčby. Prebiotika, probiotika
26 A Ošetřování vstupů pro sondovou výživu B Principy redukční diety a edukační režimy u obezity
27A Anorexie a možnosti jejího ovlivnění B Nutriční příprava obézního pacienta k elektivnímu operačnímu výkonu 28 A Funkční testy v diagnostice stavu výživy B Dieta při laktózové intoleranci
29 A Hypovitaminózy a jejich projevy B Nutriční screening
30 A Nedostatek stopových prvků B Dieta při jaterním onemocnění
31 A Přístupy pro parenterální výživu B Charakteristika zdravé výživy dospělého
32 A Domácí nutriční podpora B Role nutričního terapeuta u mentální anorexie
33 A Léčebné programy B Dieta a režimová opatření po resekčních výkonech na gastroisntestnálním traktu
34 A Ekonomické aspekty nutriční péče B Dieta při onemocnění jícnu a žaludku
35 A Komplikace parenterální výživy B Dieta při dně a dalších onemocnění kloubů 36 A Nutriční terapeut v rámci zdravotnického týmu a jeho kompetence B Výživa batolat
37 A Nutriční tým B Dieta u syndromu krátkého třeba typ II
38 A Stav výživy v dětském věku B Dieta při onemocnění pankreatu
39 A Komplikace enterální výživy B Dieta při syndromu krátkého střeva typ I
40 A Přípravky enterální výživy B Dietní principy u akutních průjmovitých onemocnění, alimentární infekce
41 A Vodní a nutriční bilance B Gastrointestinální alergie., nealergická intolerance jídla
42 A Nutriční poradenství B Sarkopenie a výživa
43 A Nutriční terapeut v rámci zdravotnického týmu a jeho kompetence B Nutriční plán u nádorů dutiny ústní a krku
44 A Výživová doporučení B Dieta při chorobách žlučníku
45 A Základní složky výživy B Umělá mléčná výživa a přípravky v kojeneckém věku
46 A Energetický metabolismus B Dieta při onemocnění jícnu a žaludku
47 A Nutrigenetika a nutrigenomika B Nutriční plán během onkologické léčby (chemoterapie, aktinoterapie, hormonální a biologická léčba)
48 A Preventivní a léčebné programy a ekonomické aspekty nutriční péče B Metabolický syndrom a možnosti dietních opatření
49 A Nutriční péče v komunitě B Zásady nutriční péče pro těhotné
50 A Nutriční péče v intenzivní medicíně B Vegetariánský a veganská dieta
51 A Nutriční péče na standardním oddělení B Nutriční doporučení před operací, zásady předoperační přípravy
52 A Komplikace enterální výživy B Poruchy hojení ran a výživa
53 A Výživa a sport B Přípravky enterální výživy Last update: Zlatohlávek Lukáš, doc. MUDr., Ph.D. (27.03.2012)
|
|
||
Obsah předmětu: Základní složky výživy, Energetický metabolismus, Dietní systém, Základy hygieny výživy, Vodní bilance, otoky, Parenterální a enterální výživa, Výživa a fyzická aktivita, Dieta v psychologii a psychiatrii, Dieta při onemocnění trávicího traktu, Dieta při obezitě, Dieta při hypertenzi, Dietní prevence diabetu, Dieta při diabetu 2. typu, Dieta při podvýživě, Výživa v nefrologii, Dieta při dyslipidémii, Výživa a ateroskleróza, diety u onemocnění srdce a cév, Dieta při kloubních onemocněních, Diety a onemocnění kostí a zubů, Železo, jod a prvky v dietě, Glykemický index potravin, Dieta u diabetu 1. typu, Alternativní dietologie- potravinové doplňky., Vegetariánské diety, Dieta ve stáří a interakce potravin s léky, Výživa u neuropsychiatrických onemocněních, Výživa v onkologii a prevenci nádorových onemocnění, Dieta u alergií a poruch imunity, Biopotraviny, funkční potraviny, geneticky modifikované potraviny Nutrigenetika a nutrigenomika Last update: Zlatohlávek Lukáš, doc. MUDr., Ph.D. (20.02.2011)
|