Thesis (Selection of subject)Thesis (Selection of subject)(version: 381)
Thesis details
   Login via CAS
Studium fotodegradace piva optickými metodami
Thesis title in Czech: Studium fotodegradace piva optickými metodami
Thesis title in English: Study of beer photodegradation by optical methods
Key words: Fotodegradace, letinková příchuť, 3-methyl-2-buten-1-thiol, riboflavin
English key words: Phootodegradation, light-struck character, 3-methyl-2-buten-1-thiol, riboflavin
Academic year of topic announcement: 2018/2019
Thesis type: Bachelor's thesis
Thesis language: čeština
Department: Laboratory of General Physics Education (32-KVOF)
Supervisor: RNDr. Petr Gabriel, Ph.D.
Author: hidden - assigned and confirmed by the Study Dept.
Date of registration: 08.11.2018
Date of assignment: 08.11.2018
Confirmed by Study dept. on: 13.05.2019
Date and time of defence: 25.06.2019 09:00
Date of electronic submission:11.06.2019
Date of submission of printed version:11.06.2019
Date of proceeded defence: 25.06.2019
Opponents: doc. RNDr. František Lustig, CSc.
 
 
 
Advisors: RNDr. Miroslav Dienstbier
Guidelines
1. seznámení se s principy moderních optických zdrojů a přijímačů a se základy optické spektroskopie
2. zpracování liter. rešerše k danému tématu
3. seznámení se prací na odpovídajících přístrojích v laboratoři
4. sestavení aparatury pro současné měření transmitance a fluorescence
5. charakterizace a optimalizace aparatury
6. proměření optických změn na vybraných vzorcích ve spojení se světelným poškozením
4. zpracování získaných výsledků
References
[1] E. CHOE, R. HUANG, D. B. MIN: Chemical Reactions and Stability of Riboflavin in Foods, JOURNAL OF FOOD SCIENCE—Vol. 70, Nr. 1, 2005
[2] KEVIN HUVAERE a kol.: Photooxidative Degradation of Beer Bittering Principles: A Key Step on the Route to Lightstruck Flavor Formation in Beer, J. Agric. Food Chem. 2005, 53, 1489-1494
[3] R. POZDRIK, F.A. RODDICK, P.J. ROGERS,T.NGUYEN: Spectrophotometric Method for Exploring 3-Methyl-2-butene-1-thiol (MBT) Formation in Lager, J. Agric. Food Chem. 2006, 54, 6123-6129
Preliminary scope of work
Pokud je pivo vystaveno působení světelného záření, velmi rychle v něm vzniká nežádoucí velmi nepříjemná tzv. letinková (světelná – anglicky výstižně nazývaná též skunky) příchuť. Podle současných představ je za světelnou příchuť v pivu zodpovědná zejména látka
3-methyl-2-buten-1-thiol (MBT), která je člověkem vnímána již při velice nízkých koncentracích ( několik ng/l) . Vznik MBT je spojen s neenzymatickými reakcemi, v nichž vystupují izohumulony a sirné složky aminokyselin a jejich derivátů. Jako fotokatalyzátor zde působí riboflavin (vitamín B2). Riboflavin, který se vyskytuje v řadě potravin, je tepelně stabilní ale na světle sám poměrně rychle degraduje a působí jako efektivní fotosenzibilizátor.

Práce by měla přispět k rozšíření poznatků o mechanismu fotodegradace piva a jiných nápojů. Cílem práce je ověřit možnosti optické detekce fotodegradace piva. Práce je koncipována ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským (VÚPS) v Praze, který bude pro práci dodávat vhodné vzorky a zajistí možnost srovnávacích měření.
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html