PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Biochemistry and Basics of Nutrition - PFYB102C
Anglický název: Biochemistry and Basics of Nutrition
Zajišťuje: Katedra biomedicínského základu v kinantropologii (51-300200)
Fakulta: Fakulta tělesné výchovy a sportu
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: 0
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neomezen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: angličtina
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: Tereza Jandová, Ph.D.
Vyučující: Tereza Jandová, Ph.D.
Anotace -
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (14.11.2023)
Předmět se zabývá základními biochemickými ději v organismu v kontextu s racionální výživou. Předmět je zaměřen na získání teoretických znalostí z oblasti biochemie včetně osvojení si principů biochemických pochodů v organismu.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (14.11.2023)

Cílem předmětu je především seznámit získat teoretické znalosti v oblasti základů biochemie:

Klíčové znalosti a dovednosti:

1/ složení živé hmoty

2/ hlavní živiny - cukry, tuky, bílkoviny  - jejich rozdělení a charakteristika

3/ metabolické přeměny hlavních živin (glykolýza, beta-oxidace, Krebsův cyklus, buněčné dýchání....)

4/ proteosyntéza (princip, význam, posloupnost, začlenění v rámci buňky)

5/ nukleové kyseliny (struktura, funkce, význam)

6/ polarizace/depolarizace plasmatické membrány, přenos vzruchu, děje na nervosvalové ploténce a svalová kontrakce

7/ biologicky aktivní látky (vitamíny, antioxidanty, signální molekuly)

Podmínky zakončení předmětu - angličtina
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (10.09.2020)

Requirements for credit:

credit test

Literatura -
Poslední úprava: Mgr. Linda Mejsnarová, Ph.D. (05.02.2019)

KOOLMAN, J., & RÖHM, K-H. Barevný atlas biochemie. Praha: Grada, 2012, 498 s. ISBN 978-802-4729-770.

KLOUDA, P. Základy biochemie. Ostrava: Nakladatelství Pavel Klouda, 2005, 144 s. ISBN 80-863-6911-0.

MURRAY, R. K. Harperova ilustrovaná biochemie. Praha: Galén, 2012, 730 s. ISBN 978-807-2629-077.

KODÍČEK, M. Biochemické pojmy: výkladový slovník: elektronická interaktivní verze [online]. Verze 2.0, 2007. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2007, 1 CD-ROM [cit. 2015-04-16]. ISBN 978-80-7080-669-2.

KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2011, 140 s. ISBN 802-47-0736-5.

SVAČINA, Š., MŰLLEROVÁ, D., BRETŠNAJDROVÁ, A. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Praha: Triton, 2013, 341 s. ISBN 978-80-7387-699-9.

Požadavky ke zkoušce - angličtina
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (26.06.2019)

Requirements for credit:

  • credit test

Sylabus - angličtina
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (26.06.2019)

Lectures:

1. Reactions of acids bases. Blood buffers.

2. Monosaccharides. Disacharides. Polysacharides.

3. Carbohydrate metabolism (glycolysis, Krebs cycle ).

4. Fatty acids. Triglycerides. Phospholipids.

5. Steroids. Lipid metabolism (beta-oxidation). Compound lipids.

6. Amino acids. Peptide bond.

7. Polypeptides.

8. Protein metabolism (urea cycle).

9. Nucleic acids. Enzymes. Coenzymes.

10. Blood sugar level and its regulation.

11. Hormones.

12. The role of ATP. Vitamins.

13. Minerals.

14. 1st Credit Test

Rozpis datumový
Den Datum Popis Učitel Soubory Poznámka
Pondělí18.12.2023samostudium, příprava na testTereza Jandová, Ph.D. 
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK