PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Biochemie a základy výživy - PFYB102
Anglický název: Biochemistry and Basics of Nutrition
Zajišťuje: Katedra biomedicínského základu v kinantropologii (51-300200)
Fakulta: Fakulta tělesné výchovy a sportu
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: 0
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neomezen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Vysvětlení: https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a1653ade2b86440b0b2857585835e6f39%40threa
Další informace: https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a89093f66671846af9da0222b62db0b17%40thread.tacv2/conversations?groupId=a17f3b7c-f0df-430a-bba9-fec3d3a7cd0f&tenantId=e09276da-f934-4086-bf08-8816a20414a2
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: doc. RNDr. PhDr. Ing. Jana Jaklová Dytrtová, Ph.D.
Vyučující: doc. RNDr. PhDr. Ing. Jana Jaklová Dytrtová, Ph.D.
Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D.
Neslučitelnost : PFYB102K
Záměnnost : PFYB102K
Je prerekvizitou pro: PFYB113
Je záměnnost pro: PFYB102K, PFYB035
Ve slož. prerekvizitě: PBML021
Anotace -
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (29.01.2021)
Předmět se zabývá základními biochemickými ději v organismu v kontextu s racionální výživou. Předmět je zaměřen na získání teoretických znalostí z oblasti biochemie včetně osvojení si principů biochemických pochodů v organismu.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: doc. RNDr. PhDr. Ing. Jana Jaklová Dytrtová, Ph.D. (22.09.2023)

1. část - BIOCHEMIE

1. Znalosti (student zná)

Obecné principy biochemie: složení živé/neživé hmoty, regulace, enzymy, signální molekuly, hormon, vitamíny

Biochemie sacharidů: Rozdělení sacharidů; jejich odvozování pro aldózy a ketózy; typy zobrazování sacharidů (Fischerova projekce, Tollensova, Haworthova); významné zástupce monosacharidů, oligosacharidů, význam oligosacharidů pro buněčnou signalizaci a určení krevních skupin, významné zástupce polysacharidů jejich rozdělení; Biochemické přeměny sacharidů, fosforečné estery, degradace složitějších sacharidů na jednodušší, glykolýza =  vznik pyruvátu, aerobní a anaerobní přeměny pyruvátu, vznik AcetylCoA, Laktátový cyklus, Pentózový cyklus

Biochemie lipidů: Rozdělení lipidů, popsat obecnou strukturu triacylklicerolu, vysvětlit esterifikaci, význam a evoluci odvozených lipidů, způsob transportu lipidů v krvi; Obecně degradaci lipidů, odbourávání mastné kyseliny (beta-oxidaci), strukturu Koenzymu A, vznik acylCoAa, vznik acetylCoA,

Biochemie proteinu a aminokyselin: Rozdělení aminokyselin na esenciální/neesenciální, kódované/nekódované, obecnou strukturu aminokyselin, triviální názvy a charakter kódovaných aminokyselin, popsat průběh proteosyntézy; Způsoby detoxikace amoniaku, ornitinový cyklus, enzymy

Membránový potenciál a vznik vzruchu a nervosvalový systém: klidový membránový potenciál, akční potenciál, distribuce iontů, výpočet membránového  potenciálu, popis nervosvalového spojení (od nervu ke svalu, od impulzu ke kontrakci), charakteristika svalové tkáně, strukturu kosterního svalu, složení svalu, princip svalové kontrakce; zdroje energie pro svalovou práci

Metabolické přeměny: Krebsův cyklus a dýchací řetězec, makroergické látky

2. část - ZÁKLADY VÝŽIVY

1. Znalosti (student zná)

Základní pojmy: Životní styl, rizikové faktory, civilizační choroby, racionální strava, energetický metabolismus, výživová pyramida, složky stravy, alternativní výživa; diagnostické metody v dietologii; specifika výživy u vybraných skupin populace 

 

2. Dovednosti (student dovede)  

- definovat 2 základní pilíře životního stylu

- vyjmenovat rizikové faktory životního stylu 

- vyjmenovat individuální faktory pro optimální složení stravy

- pojmenovat jednotlivé složky stravy a jejich význam

- popsat diagnostické postupy vdietologii  (diagnostika stravovacích zvyklostí  a diagnostika somatických parametrů a složení těla)

- popsat základní principy vybraných alternativních výživových směrů 

- popsat rozdíly ve výživových doporučeních u specifických skupin populace (charakteristika skupiny populace, faktory pro optimalizaci stravy, výživová doporučení) 

 

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: doc. RNDr. PhDr. Ing. Jana Jaklová Dytrtová, Ph.D. (15.09.2023)

Požadavky na zkoušku:
Tento předmět je zakončen úspěšným napsáním testu. Pro jeho úspěšné absolvování je nutné zvládnout požadovanou látku v souladu se sylabem a výstupy předmětu. Je doporučeno studovat průběžně, navštěvovat přednášky, využívat k samostudiu skript a on-line dostupných přednášek.

 

Podmínky uznávání ZK:

Zkoušku lze uznat pouze v případě, že

1)      datum jejího složení není starší než 3 roky,

2)      výsledná známka není horší než 2 (pro ZK složenou na FTVS) nebo 1 (pro ZK složenou na jiné fakultě než je FTVS)

3)      sylaby předmětů se neliší o více než 10%

4)      uchazeč předloží kompletní žádost o uznání ZK včetně studijním oddělením potvrzeným výpisem studijních povinností a pro uchazeče z jiných fakult též vyučujícím (u kterého byla zkouška absolvována) potvrzeným sylabem předmětu včetně platného kontaktu na vyučujícího.

5)      kompletní žádost je doručena na sekretariát katedry Biomedicínského základu v kinantropologii k paní Kopřivové (E324, 3. patro) do 31.10 každého daného roku

Studenti se specifickými potřebami v učení (SPU):

V případě, že jste studentem/studentkou se specifickými studijními potřebami, které Vám znemožňují aktivní účast ve výuce, nebo objektivním způsobem znevýhodňují psaní závěrečného testu, tak je třeba tuto skutečnost doložit věrohodným dokumentem, např. vyjádřením pedagogicko-psychologické poradny a to nejpozději do 31.10 emailem obsahujícím všechny potřebné dokumenty dokládající vaši SPU. Na pozdější žádosti, či žádosti nepodložené lékařským/psychologickým posudkem nebude brán zřetel.

Příklad: V případě, že např. trpíte určitým stupněm dislexie a z toho důvodu potřebujete na psaní testu více času, což v případě digitálního společného testu není možné zajistit, tak si zkoušející vyhrazuje právo změnit formu testu např. na test v papírové formě.

Literatura
Poslední úprava: doc. RNDr. PhDr. Ing. Jana Jaklová Dytrtová, Ph.D. (15.09.2023)

https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a1653ade2b86440b0b2857585835e6f39%40thread.tacv2/conversations?groupId=2e1f8cb3-5c54-42a0-9052-6f126582b412&tenantId=e09276da-f934-4086-bf08-8816a20414a2


JAKLOVÁ DYTRTOVÁ, J. JAKL, M., ŠTEFFL, M.: Základy biochemie. UK FTVS, 2018, s.151. ISBN 978-80-87647-431-1.

KOOLMAN, J., & RÖHM, K-H. Barevný atlas biochemie. Praha: Grada, 2012, 498 s. ISBN 978-802-4729-770.

KLOUDA, P. Základy biochemie. Ostrava: Nakladatelství Pavel Klouda, 2005, 144 s. ISBN 80-863-6911-0.

MURRAY, R. K. Harperova ilustrovaná biochemie. Praha: Galén, 2012, 730 s. ISBN 978-807-2629-077.

KODÍČEK, M. Biochemické pojmy: výkladový slovník: elektronická interaktivní verze [online]. Verze 2.0, 2007. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2007, 1 CD-ROM [cit. 2015-04-16]. ISBN 978-80-7080-669-2.

KODÍČEK, M., VALENTOVÁ, O., & HYNEK, R. Biochemie: chemický pohled na biologický svět. 2. přepracované vydání. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2018. ISBN 978-80-7592-013-3.

KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2011, 140 s. ISBN 802-47-0736-5.

KOMPRDA, T. Výživou ke zdraví. Velké Bílovice: TeMi, 2009, 112 s. ISBN 978-80-87156-41-4.

KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015, 592 s. ISBN 978-80-247-4533-6.

SVAČINA, Š., MŰLLEROVÁ, D., BRETŠNAJDROVÁ, A. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Praha: Triton, 2013, 341 s. ISBN 978-80-7387-699-9.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: doc. RNDr. PhDr. Ing. Jana Jaklová Dytrtová, Ph.D. (15.09.2023)

Požadavky na zkoušku:
Tento předmět je zakončen úspěšným napsáním testu. Pro jeho úspěšné absolvování je nutné zvládnout požadovanou látku v souladu se sylabem a výstupy předmětu. Je doporučeno studovat průběžně, navštěvovat přednášky, využívat k samostudiu skript a on-line dostupných přednášek.

 

Podmínky uznávání ZK:

Zkoušku lze uznat pouze v případě, že

1)      datum jejího složení není starší než 3 roky,

2)      výsledná známka není horší než 2 (pro ZK složenou na FTVS) nebo 1 (pro ZK složenou na jiné fakultě než je FTVS)

3)      sylaby předmětů se neliší o více než 10%

4)      uchazeč předloží kompletní žádost o uznání ZK včetně studijním oddělením potvrzeným výpisem studijních povinností a pro uchazeče z jiných fakult též vyučujícím (u kterého byla zkouška absolvována) potvrzeným sylabem předmětu včetně platného kontaktu na vyučujícího.

5)      kompletní žádost je doručena na sekretariát katedry Biomedicínského základu v kinantropologii k paní Kopřivové (E324, 3. patro) do 31.10 každého daného roku

Studenti se specifickými potřebami v učení (SPU):

V případě, že jste studentem/studentkou se specifickými studijními potřebami, které Vám znemožňují aktivní účast ve výuce, nebo objektivním způsobem znevýhodňují psaní závěrečného testu, tak je třeba tuto skutečnost doložit věrohodným dokumentem, např. vyjádřením pedagogicko-psychologické poradny a to nejpozději do 31.10 emailem obsahujícím všechny potřebné dokumenty dokládající vaši SPU. Na pozdější žádosti, či žádosti nepodložené lékařským/psychologickým posudkem nebude brán zřetel.

Příklad: V případě, že např. trpíte určitým stupněm dislexie a z toho důvodu potřebujete na psaní testu více času, což v případě digitálního společného testu není možné zajistit, tak si zkoušející vyhrazuje právo změnit formu testu např. na test v papírové formě.

Sylabus
Poslední úprava: doc. RNDr. PhDr. Ing. Jana Jaklová Dytrtová, Ph.D. (15.09.2023)

Témata přednášek:

1. Obecné principy biochemie, složení živé hmoty, voda, biokatalyzátory

2. Význam výživy a základní terminologie, složky stravy (mikronutrienty, makronutrienty)

3. Biochemie cukrů

4. Biochemie tuků

5. Biochemie bílkovin

6. Metabolismus cukrů

7. Metabolismus, tuků a bílkovin. Dýchací řetězec

8. Diagnostické metody v dietologii (analýzy stravovacích zvyklostí, diagnostika tělesného složení)

9. Proteosyntéza a její význam pro život

10. Nukleové kyseliny a jejich role v organismu

11. Specifika výživy u vybraných skupin populace (stručně), alternativní způsoby výživy

12. Klidový membránový potenciál, vedení vzruchu, výpočet potenciálu membrány

13. Přenos vzruchu a svalová práce

Studijní opory
Poslední úprava: doc. RNDr. PhDr. Ing. Jana Jaklová Dytrtová, Ph.D. (27.10.2023)

Odkaz na Moodle

https://dl1.cuni.cz/enrol/index.php?id=11113

klíč je:BiVyz23!

Odkaz na online výuku v MS Teams

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3a1653ade2b86440b0b2857585835e6f39%40thread.tacv2/1631600366074?context=%7b%22Tid%22%3a%22e09276da-f934-4086-bf08-8816a20414a2%22%2c%22Oid%22%3a%22d7bbd48c-d894-4029-bf2d-ccaa8868c991%22%7d

https://www.youtube.com/@janadytrtova2289/videos

https://www.facebook.com/groups/739012476451349

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK