PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Dietetics - PBML023NC
Anglický název: Dietetics
Zajišťuje: Katedra biomedicínského základu v kinantropologii (51-300200)
Fakulta: Fakulta tělesné výchovy a sportu
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: 0
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:1/1, KZ [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (10)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: angličtina
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Je zajišťováno předmětem: PBML023N
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: Tereza Jandová, Ph.D.
Anotace -
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (11.11.2023)
Předmět si klade za cíl seznámit studenty s aplikací zásad správného stravování v praxi, orientovat se v diagnostických metodách v dietologii a umět zvolit správnou výživovou intervenci s ohledem na různé faktory. Studenti budou seznámeni s fungováním energetického metabolismu, možnostech stanovení energetického výdeje při různých činnostech a optimální potřebě živin. Návazně budou předloženy aktuálními přístupy ve sportovní výživě při jednotlivých typech zatížení a specifika výživy určitých skupin populace jako jsou děti, těhotné a kojící ženy či senioři. Dále se bude předmět zabývat dietoterapií při různých typech onemocnění. Předložen bude také přehled nejčastěji užívaných doplňků stravy včetně sportovní suplementace a to formou popisu doplňku, jeho užíváním, zaměřením a výčtem vědeckých studií zabývajících se daným suplementem. Studenti budou také seznámeni s dostupnými výživovými programy a databázemi, prací s těmito nástroji a možnostmi sestavování nutričních plánů. Celkově studenti získají přehled, jak upravovat způsob stravovaní s ohledem na řadu faktorů jako je věk a pohlaví jedince, pracovní a fyzické zatížení, přítomnost onemocnění či další faktory životního stylu.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (11.11.2023)

Cílem předmětu je seznámit studenty s aplikací zásad správného stravování do praxe, orientace v diagnostických metodách v dietologii a umět zvolit vhodný postup nutriční intervence s ohledem na různé faktory u specifických skupin populace, případně u vybraných klinických onemocnění.

Znalosti 

Základní pojmy: racionální strava, energetický metabolismus, výživová pyramida, složky stravyalternativní výživa; obecná doporučení, diagnostické metody v dietologii, specifika sportovní výživy

 

Dovednosti (student dovede)  

- vyjmenovat individuální faktory pro optimální složení stravy 

- pojmenovat jednotlivé složky stravy, jejich význam a specifika ve sportu

- popsat diagnostické postupy vdietologii (stravovací zvyklosti - anamnéza, rozhovor, dotazníkové šetření, základní pravidla pro sestavení jídelníčku; somatické parametry a složení těla - základní somatické parametry a jejich hodnocení, parametry tělesného složení, metodiky) 

- popsat základní principy vybraných alternativních výživových směrů 

 

Kompetence (student je kompetentní)

- vyjmenovat faktory ovlivňující individuální nastavení stravovacího režimu a jídelníčku

- vysvětlit význam a odlišnosti jednotlivých složek stravy

- definovat a vysvětlit základní principy diagnostických metod v dietologii

- vyjmenovat základní parametry hodnocení stravovacích zvyklostí

- teoreticky popsat principy hodnocení základních somatických parametrů

- orientovat se a popsat teoretické principy metod k analýze tělesného složení

- popsat pozitiva a negativa vybraných alternativních výživových směrů

- popsat specifika stravovacích doporučení u skupin populace

Literatura -
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (06.05.2021)
Recommended literature:
1. MAUGHAN RJ. Nutrition in sport.Blackwell science, 1 st ed., 2000 (selected chapters)

2. DUNNE LJ. Nutrition almanac. McGraw-Hill, 3rd ed. 1990.

3. Nutrition and athletic performance. ACSM´s position statement. Medicine and Science in Sports and Exercise.2000.

Available at: http://www.acsm-msse.org.

4. McARDLE WD, KATCH FI, KATCH VL. Exercise physiology. Williams and Wilkins, 4rd ed.,1996(selected chapters).

5. ACSM´s Resource manual for exercise testing and prescription. Williams and Wilkins, 3rd ed. 1998 (selected

chapters: Diet and nutrition: pp. 27-35, Nutrition: pp. 387-393, Nutrition and weight management: pp. 466-471).

Czech literature:

KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 2., přeprac. vyd. Praha: Grada, 2011, 140 s. Zdraví & životní styl. ISBN 978-80-247-3433-0.

KOMPRDA, T. Výživou ke zdraví. Velké Bílovice: TeMi, 2009, 112 s. ISBN 978-80-87156-41-4.

KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015, 592 s. ISBN 978-80-247-4533-6.

SVAČINA, Š., MÜLLEROVÁ, D., BRETŠNAJDROVÁ A., Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium, sv. č. 8. ISBN 978-80-7387-699-9.

MAUGHAN, R., J., BURKE, L. Výživa ve sportu: příručka pro sportovní medicínu. 1. české vyd. Praha: Galén, c2006, 311 s. ISBN 80-7262-318-4.

VILIKUS, Z., MACH, I., BRANDEJSKÝ, P,, Výživa sportovců a sportovní výkon. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2012, 177 s. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 978-80-246-2064-0.

KUDLOVÁ, E. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum, 2009. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 978-80-246-1735-0.

Rozpis datumový
Den Datum Popis Učitel Soubory Poznámka
Středa29.11.2023výuka v laboratoři - LE2-5Tereza Jandová, Ph.D. 
Středa29.11.2023výuka v laboratoři - LE 2-5Tereza Jandová, Ph.D. 
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK