PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Dietetika - PBML023N
Anglický název: Dietetics
Zajišťuje: Katedra biomedicínského základu v kinantropologii (51-300200)
Fakulta: Fakulta tělesné výchovy a sportu
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: 0
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:1/1, KZ [HT]
Počet míst: 35 / 35 (25)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: Tereza Jandová, Ph.D.
Vyučující: Tereza Jandová, Ph.D.
Anotace -
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (11.11.2023)
Předmět si klade za cíl seznámit studenty s aplikací zásad správného stravování v praxi, orientovat se v diagnostických metodách v dietologii a umět zvolit správnou výživovou intervenci s ohledem na různé faktory. Studenti budou seznámeni s fungováním energetického metabolismu, možnostech stanovení energetického výdeje při různých činnostech a optimální potřebě živin. Návazně budou předloženy aktuálními přístupy ve sportovní výživě při jednotlivých typech zatížení a specifika výživy určitých skupin populace jako jsou děti, těhotné a kojící ženy či senioři. Dále se bude předmět zabývat dietoterapií při různých typech onemocnění. Předložen bude také přehled nejčastěji užívaných doplňků stravy včetně sportovní suplementace a to formou popisu doplňku, jeho užíváním, zaměřením a výčtem vědeckých studií zabývajících se daným suplementem. Studenti budou také seznámeni s dostupnými výživovými programy a databázemi, prací s těmito nástroji a možnostmi sestavování nutričních plánů. Celkově studenti získají přehled, jak upravovat způsob stravovaní s ohledem na řadu faktorů jako je věk a pohlaví jedince, pracovní a fyzické zatížení, přítomnost onemocnění či další faktory životního stylu.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (11.11.2023)

Cílem předmětu je seznámit studenty s aplikací zásad správného stravování do praxe, orientace v diagnostických metodách v dietologii a umět zvolit vhodný postup nutriční intervence s ohledem na různé faktory u specifických skupin populace, případně u vybraných klinických onemocnění.

Znalosti 

Základní pojmy: racionální strava, energetický metabolismus, výživová pyramida, složky stravyalternativní výživa; obecná doporučení, diagnostické metody v dietologii, specifika sportovní výživy

 

Dovednosti (student dovede)  

- vyjmenovat individuální faktory pro optimální složení stravy 

- pojmenovat jednotlivé složky stravy, jejich význam a specifika ve sportu

- popsat diagnostické postupy vdietologii (stravovací zvyklosti - anamnéza, rozhovor, dotazníkové šetření, základní pravidla pro sestavení jídelníčku; somatické parametry a složení těla - základní somatické parametry a jejich hodnocení, parametry tělesného složení, metodiky) 

- popsat základní principy vybraných alternativních výživových směrů 

 

Kompetence (student je kompetentní)

- vyjmenovat faktory ovlivňující individuální nastavení stravovacího režimu a jídelníčku

- vysvětlit význam a odlišnosti jednotlivých složek stravy

- definovat a vysvětlit základní principy diagnostických metod v dietologii

- vyjmenovat základní parametry hodnocení stravovacích zvyklostí

- teoreticky popsat principy hodnocení základních somatických parametrů

- orientovat se a popsat teoretické principy metod k analýze tělesného složení

- popsat pozitiva a negativa vybraných alternativních výživových směrů

- popsat specifika stravovacích doporučení u skupin populace

Rozpis datumový
Den Datum Popis Učitel Soubory Poznámka
Středa29.11.2023výuka v laboratoři - LE2-5Tereza Jandová, Ph.D. 
Středa29.11.2023výuka v laboratoři - LE 2-5Tereza Jandová, Ph.D. 
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK