PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Výživa - PBML015K
Anglický název: Nutrition
Zajišťuje: Katedra biomedicínského základu v kinantropologii (51-300200)
Fakulta: Fakulta tělesné výchovy a sportu
Platnost: od 2022
Semestr: letní
Body: 0
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:12/0, Zk [HS]
Počet míst: 10 / neurčen (10)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D.
Vyučující: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D.
Záměnnost : PBML015
Je neslučitelnost pro: PBML015
Je záměnnost pro: PBML015
Anotace -
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (23.06.2023)
Náplní a cílem předmětu je nejen seznámení se základní terminologií z oblasti dietologie, ale i výklad o makroživinách (sacharidy, proteiny, lipidy) a mikroživinách (vitamíny, minerály, voda). Studenti jsou seznámeni s obecným pohledem na racionální stravu, základními diagnostickými metodami používanými v dietologii a nutričním poradenství, pravidly a doporučeními. Předmět je zaměřen na teoretické znalosti a praktické dovednosti z výživy a rozšiřuje kompetence v oblasti nutričního poradenství u specifických skupin populace.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (12.09.2023)

Znalosti 

Základní pojmy: racionální strava, energetický metabolismus, výživová pyramida, složky stravy, alternativní výživa; obecná doporučení, diagnostické metody v dietologii, specifika sportovní výživy

 

Dovednosti (student dovede)  

- vyjmenovat individuální faktory pro optimální složení stravy 

- pojmenovat jednotlivé složky stravy, jejich význam a specifika ve sportu

- popsat diagnostické postupy v dietologii (stravovací zvyklosti - anamnéza, rozhovor, dotazníkové šetření, základní pravidla pro sestavení jídelníčku; somatické parametry a složení těla - základní somatické parametry a jejich hodnocení, parametry tělesného složení, metodiky) 

- popsat základní principy vybraných alternativních výživových směrů 

 

Kompetence (student je kompetentní)

- vyjmenovat faktory ovlivňující individuální nastavení stravovacího režimu a jídelníčku

- vysvětlit význam a odlišnosti jednotlivých složek stravy

- definovat a vysvětlit základní principy diagnostických metod v dietologii

- vyjmenovat základní parametry hodnocení stravovacích zvyklostí

- teoreticky popsat principy hodnocení základních somatických parametrů

- orientovat se a popsat teoretické principy metod k analýze tělesného složení

- popsat pozitiva a negativa vybraných alternativních výživových směrů

- popsat specifika stravovacích doporučení u skupin populace

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK