PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Výživa a dietologie - PBML012NK
Anglický název: Nutrition and dietology
Zajišťuje: Katedra biomedicínského základu v kinantropologii (51-300200)
Fakulta: Fakulta tělesné výchovy a sportu
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: 0
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:8/0, KZ [HS]
Počet míst: 20 / neurčen (20)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D.
Vyučující: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D.
Záměnnost : PBML012N
Je neslučitelnost pro: PBML012N
Je záměnnost pro: PBML012N
Anotace -
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (19.01.2021)
Předmět se zabývá především základy výživy a dietologie, diagnostickými metodami a postupy v dietologii a základy sportovní výživy. Předmět je zaměřen na teoretické znalosti a praktické dovednosti z výživy a rozšiřuje kompetence v oblasti nutričního poradenství u specifických skupin populace.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (12.09.2023)

Znalosti
Základní pojmy: racionální strava, energetický metabolismus, výživová pyramida, složky stravy, alternativní výživa; obecná doporučení, diagnostické metody v dietologii, specifika sportovní výživy

Dovednosti (student dovede) 
- vyjmenovat individuální faktory pro optimální složení stravy
- pojmenovat jednotlivé složky stravy, jejich význam a specifika ve sportu
- popsat diagnostické postupy v dietologii (stravovací zvyklosti - anamnéza, rozhovor, dotazníkové šetření, základní pravidla pro sestavení jídelníčku; somatické parametry a složení těla - základní somatické parametry a jejich hodnocení, parametry tělesného složení, metodiky)
- popsat základní principy vybraných alternativních výživových směrů

Kompetence (student je kompetentní)
- vyjmenovat faktory ovlivňující individuální nastavení stravovacího režimu a jídelníčku
- vysvětlit význam a odlišnosti jednotlivých složek stravy
- definovat a vysvětlit základní principy diagnostických metod v dietologii
- vyjmenovat základní parametry hodnocení stravovacích zvyklostí
- teoreticky popsat principy hodnocení základních somatických parametrů
- orientovat se a popsat teoretické principy metod k analýze tělesného složení
- popsat pozitiva a negativa vybraných alternativních výživových směrů
- popsat specifika stravovacích doporučení u skupin populace

Rozpis datumový
Den Datum Popis Učitel Soubory Poznámka
Čtvrtek08.02.2024výuka v laboratoři - LE 2-5Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. 
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK