PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Výživa a dietologie - PBML012N
Anglický název: Nutrition and dietology
Zajišťuje: Katedra biomedicínského základu v kinantropologii (51-300200)
Fakulta: Fakulta tělesné výchovy a sportu
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: 0
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, KZ [HT]
Počet míst: 20 / neurčen (20)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D.
Vyučující: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D.
Neslučitelnost : PBML012NK
Záměnnost : PBML012NK
Je záměnnost pro: PBML012NK
Anotace -
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (23.06.2023)
Cílem předmětu je seznámení se základy výživy a dietologie, diagnostickými metodami a postupy v dietologii a základy sportovní výživy. Předmět je zaměřen na teoretické znalosti a praktické dovednosti z výživy a rozšiřuje kompetence v oblasti nutričního poradenství u specifických skupin populace.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (12.09.2023)

Znalosti 

Základní pojmy: racionální strava, energetický metabolismus, výživová pyramida, složky stravyalternativní výživa; obecná doporučení, diagnostické metody v dietologii, specifika sportovní výživy

 

Dovednosti (student dovede)  

- vyjmenovat individuální faktory pro optimální složení stravy 

- pojmenovat jednotlivé složky stravy, jejich význam a specifika ve sportu

- popsat diagnostické postupy vdietologii (stravovací zvyklosti - anamnéza, rozhovor, dotazníkové šetření, základní pravidla pro sestavení jídelníčku; somatické parametry a složení těla - základní somatické parametry a jejich hodnocení, parametry tělesného složení, metodiky) 

- popsat základní principy vybraných alternativních výživových směrů 

 

Kompetence (student je kompetentní)

- vyjmenovat faktory ovlivňující individuální nastavení stravovacího režimu a jídelníčku

- vysvětlit význam a odlišnosti jednotlivých složek stravy

- definovat a vysvětlit základní principy diagnostických metod v dietologii

- vyjmenovat základní parametry hodnocení stravovacích zvyklostí

- teoreticky popsat principy hodnocení základních somatických parametrů

- orientovat se a popsat teoretické principy metod k analýze tělesného složení

- popsat pozitiva a negativa vybraných alternativních výživových směrů

- popsat specifika stravovacích doporučení u skupin populace

Rozpis datumový
Den Datum Popis Učitel Soubory Poznámka
Čtvrtek21.12.2023Laboratoř LE 2-5Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. 
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK