PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Výživa - PBML003TSA
Anglický název: Nutrition
Zajišťuje: Katedra biomedicínského základu v kinantropologii (51-300200)
Fakulta: Fakulta tělesné výchovy a sportu
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:1/0, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 6 [hodiny]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Úroveň:  
Vysvětlení: Pouze pro Trenérskou školu!!!
Poznámka: předmět lze zapsat opakovaně
Garant: Marcela Kloučková
Tereza Jandová, Ph.D.
Anotace
Poslední úprava: Mgr. Jiří Kolář (12.09.2017)
Náplní předmětu je především seznámení se základními pravidly sportovní výživy, obeznámení s některými odlišnostmi od výživy běžné populace. Studenti jsou seznámeni s pravidly sestavování jídelníčků, volbou potravin a pravidly pitného režimu v závislosti na pohybovém zatížení. Jsou podávány informace týkající se výživových doplňků a suplementů. Studenti jsou seznámeni s využitelností diagnostických metod v diabetologii.
Literatura
Poslední úprava: Mgr. Jiří Kolář (12.09.2017)

1. Výživa a potraviny; Diabetologie, Metabolismus, Endokrinologie

2. CLARKOVÁ, N. Sportovní výživa. Praha: Grada Publishing, 2000, 266 s.

3. DLOUHÁ, R. Výživa - přehled základní problematiky. Praha: Karolinum, 1998, 215 s.

4. FOŘT, P. Výživa nejen pro kulturisty. Pardubice: Svět kulturistiky, 1. vydání, 1996, 253 s.

5. MAUGHAN,RJ., BURKE, L.Výživa ve sportu - příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén, 2006, 311 s.

6. MAUGHAN, RJ. (ed). Nutrition in sport. Blackwell science, 2000, 680 pp.

Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Jiří Kolář (12.09.2017)

Přednášky:

1. Úvod do problematiky předmětu

2. Krátké a obecné zopakování se základními pojmy z oblasti výživy

3. Pojem sportovní výživa a její dělení

4. Specifika sportovní výživy s ohledem na různé druhy sportů

5. Sacharidová superkompenzace

6. Volba vhodných potravin v závislosti na pohybovém zatížení

7. Pitný režim ve sportu

8. Výživové doplňky

9. Metody stanovení tělesného složení

Požadavky na zápočet:

zápočtový test

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK