PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Výživa - PBML001
Anglický název: Nutrition
Zajišťuje: Katedra biomedicínského základu v kinantropologii (51-300200)
Fakulta: Fakulta tělesné výchovy a sportu
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: 1
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Z [HT]
Rozsah za akademický rok: 28 [hodiny]
Počet míst: neurčen / neurčen (15)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D.
Kategorizace předmětu: Sport > Předměty biomedicínského základu
Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Poslední úprava: VELEBIL (14.06.2004)
Základní terminologie z oblasti dietologie, výklad o makroživinách - sacharidech, tucích a bílkovinách a mikroživinách - minerálech a vitamínech, pravidla pitného režimu, základní diagnostické metody používané v dietologii
Literatura
Poslední úprava: VELEBIL (14.06.2004)

CLARKOVÁ, N. (2000) Sportovní výživa. Praha: Grada Publishing

DLOUHÁ, R. (1998) Výživa - přehled základní problematiky. Praha: Karolinum

FOŘT, P. (1996) Výživa nejen pro kulturisty. Pardubice: Svět kulturistiky

KELLER, U., MEIER, R., BERTOLI, S. (1993) Klinická výživa. Praha: Scientia Medica

Časopisy - DMEV, Výživa a potraviny

DUNNE LJ. Nutrition almanac. McGraw-Hill, 3rd ed. 1990.

Nutrition and athletic performance. ACSM´s position statement. Medicine and Science in Sports and Exercise.2000. Available at: http://www.acsm-msse.org

McARDLE WD, KATCH FI, KATCH VL: Exercise physiology. Williams and Wilkins, 4ed.,1996 (selected chapters)

ACSM´s Resource manual for exercise testing and prescription. Williams and Wilkins, 3rd ed. 1998 (selected chapters: Diet and nutrition: pp. 27-35, Nutrition: pp. 387-393, Nutrition and weight management: pp. 466-471)

Sylabus
Poslední úprava: RANDAKOV (26.02.2007)
Přednášky:
Úvod do problematiky předmětu

Základní pojmy z oblasti výživy

Výživová pyramida

Diagnostické metody v dietologii

Základní pravidla zdravé výživy

Principy sestavování jídelníčků

Problematika trávení

Sacharidy

Lipidy

Proteiny

Minerály

Antioxidanty

Vláknina

Vodní bilance v organismu

Pitný režim a dělení nápojů

Cvičení:
Seznámení se vzorci a rovnicemi

Metody pro stanovení tělesného složení

Dotazníková šetření a PC vyhodnocení

Softwary pro dietologii

Jídelníčky a návrhy stravování

Požadavky na zápočet:
  • 80 % účast na teoretické výuce
  • 100 % účast na praktických cvičeních
  • seminární práce v rozsahu cca 3 stran A4 na zadané téma

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK