PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Výživa člověka - ORVZ17207
Anglický název: Human Nutrition
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2020
Semestr: zimní
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/0, Zk [HT]
Rozsah za akademický rok: 8 [hodiny]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Poznámka: při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)
Předmětu má ukázat výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který prostupuje celým životem člověka. Sleduje vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Program předmětu je postaven na systémovém posuzování nutriční hodnoty stravy.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)

Cílem předmětu je vysvětlit výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který prostupuje celým životem člověka.

Literatura -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ. Víš, co jíš? [online]. 2018 [cit. 2018-01-04]. Dostupný z: http://www.viscojis.cz/

PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 

MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9

VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3

Výživa a zdraví. Praha: Raabe, 2012, 84 s. Dobrá škola. Výchova ke zdraví, 1. ISBN 978-80-87553-69-5.

KŘEMEN, Jaromír, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2009, 139 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2070-1.

Požadavky ke zkoušce -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)

Písemná zkouška v rozsahu doporučené literatury (min. 75 %). Student může zkoušku skládat max. třikrát, jeden pokus řádný, dva pokusy opravné.

Sylabus -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)

1. Základy fyziologie člověka.

2. Nutriční hodnota stravy.

3. Obsah jednotlivých živin v potravě, energetická hodnota potravy.

4. Hygienická jakost a zdravotní nezávadnost potravin.

5. Vliv způsobu stravování na zdravotní stav člověka.

6. Stravování vybraných skupin obyvatelstva

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK