PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Výživa a zdravotní stav - ON2314321
Anglický název: Nutrition and Health Condition
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2012
Semestr: letní
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:2/1, Z [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Prerekvizity : ON2314302
Je neslučitelnost pro: ON23142321
Je záměnnost pro: ON23142321
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
Předmět předkládá výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který proniká celým životem člověka. Sleduje vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka s akcentem na prevenci poruch příjmu potravy. Program předmětu je postaven na systémovém posuzování nutriční hodnoty stravy. Pozornost věnována obsahu jednotlivých živin v potravě, energetické hodnotě potravy, hygienické jakosti a nezávadnosti poživatin. Zvládnutí základů fyziologie výživy umožňuje studentům posuzovat vliv způsobu stravování na zdravotní stav člověka. Pozornost je věnována vazbě stravování na životní styl a problémům alternativních směrů ve výživě.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)

Cílem předmětu je vysvětlit výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který prostupuje celým životem člověka a výrazně ovlivňuje jeho zdravotní stav. Poskytuje studentům vhled do vývoje nutričního chování dětí a mládeže s akcentem na možná rizika (poruchy příjmu potravy, alternativní stravování).

Sylabus -
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)

1. Výživa a zdravotní stav člověka.

2. Hygiena výživy. Denní stravovací a pitný režim. Potravinový koš.

3. Výživa různých skupin obyvatelstva.

4. Nutriční hodnota potravy (základní a přídatné živiny, voda, minerální látky a působky v potravě.

5. Cizorodé látky v potravním řetězci, alimentární nákazy.

6. Jednotlivé druhy potravin z hlediska jejich nutriční hodnoty, změny výživové hodnoty při jejich zpracování, skladování a konzervace potravin.

7. Vývoj nutričního chování, psychologie výživy.

8. Alternativní výživové směry.

9. Poruchy příjmu potravy.

10. Výživa a prevence poruch zdraví.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK