Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (17.07.2015)
Předmět se zaměřuje na vybrané determinanty zdraví. Sledován je vývoj nutričního chování člověka, vliv výživy, úpravy a skladování poživatin na zdraví. Obsah předmětu je postaven na posuzování hygienické jakosti a nezávadnosti potravin. V návaznosti na odborné poznatky z výživy se předmět věnuje stravovacímu a pitnému režimu dětí, prevenci poruch příjmu potravy a výchově ke správné výživě ve školských zařízeních.
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (17.07.2015)
The subject focuses on selected determinants of health. Monitored the development of nutritional behavior of humans, the influence of nutrition, treatment and storage of food on health. The syllabus of the subject is based on the assessment of hygienic quality and food safety. With reference to the findings within the study of nutrition, the subject deals with eating and drinking regime of children, prevention of eating disorders and education aiming at good nutrition in schools and educational facilities.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (17.07.2015)
Cílem předmětu je poskytnout informace o vlivu výživy, různých způsobech stravování, úpravy poživatin a skladování na zdravotní stav člověka a způsobech výchovy ke správné výživě.
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (17.07.2015)
The aim is to provide information about the influence of nutrition, different diets, treatment and storage of food on human health and educational methods concerning good nutrition.
Literatura -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1
MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
KLIMEŠOVÁ, I.; STELZER, J. Fyziologie výživy. 1. Vyd. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9
PETROVÁ, J.; ŠMÍDOVÁ, S. Základy výživy pro stravovací provozy : školní stravování, výživové normy (spotřební koš), dietní stravování ve školní jídelně, zásady správné výživy, výživa dětí, dospívajících, sportujících dětí a adolescentů, seniorů. 1. Vyd. Plzeň : Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-0-9
SEDLÁČKOVÁ, H.; OTOUPAL, P. Technologie přípravy pokrmů. Fortuna, 2010. ISBN: 80-7168-912-2.
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1
MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
KLIMEŠOVÁ, I.; STELZER, J. Fyziologie výživy. 1. Vyd. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9
PETROVÁ, J.; ŠMÍDOVÁ, S. Základy výživy pro stravovací provozy : školní stravování, výživové normy (spotřební koš), dietní stravování ve školní jídelně, zásady správné výživy, výživa dětí, dospívajících, sportujících dětí a adolescentů, seniorů. 1. Vyd. Plzeň : Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-0-9
SEDLÁČKOVÁ, H.; OTOUPAL, P. Technologie přípravy pokrmů. Fortuna, 2010. ISBN: 80-7168-912-2.
Požadavky ke zkoušce -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
Úspěšné absolvování zápočtového testu (min. 75 %). Student může k získání kreditů využít tři pokusy, jeden řádný a dva opravné.
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
Successful completion of credit test (min. 75 %). The student can obtain credits, take advantage of three attempts, one ordinary and two corrective.
Sylabus -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (17.07.2015)
Vývoj nutričního chování.
Denní stravovací a pitný režim.
Cizorodé látky v potravním řetězci, alimentární nákazy.
Alternativní výživové směry.
Výživa a prevence poruch zdraví, poruchy příjmu potravy.
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (17.07.2015)
Development of nutritional behavior.
Daily eating and drinking regim.
Food contaminats, foodborne disease.
Alternative nutrition.
Nutrition and prevention of health disorders, eating disorders.