PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Kvalita a bezpečnost poživatin - OKBY4P031A
Anglický název: Food quality and safety
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
E-Kredity: 5
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/0, Zk [HT]
Rozsah za akademický rok: 15 [hodiny]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Vyučující: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Prerekvizity : OKBY4P021A
Anotace
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (12.06.2022)
Tento předmět navazuje na předmět Výživa člověka. Přináší vhled do specifikace jednotlivých potravinářských komodit, do systému zabezpečujícího bezpečnost a nezávadnost potravin, do změn nutriční hodnoty stravy v důsledku skladování a technologických úprav.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (12.06.2022)

Cílem předmětu je seznámit studenty se systémem jakosti a nezávadnosti poživatin. Předmět rovněž vytváří prostor pro praktickou aplikaci osvojených znalostí z oblasti výživy a zdravé životosprávy.

Deskriptory
Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (09.08.2022)

Předmět má 5 kreditů dle ECTS, celková časová zátěž studenta odpovídá 135 hodinám. Doba očekávané přípravy na 1 hodinu přednášky 2O minut, doba očekávané přípravy na 1 hodinu semináře 25 minut, samostudium literatury (za celý semestr) 20 hodin, práce se studijními materiály (za celý semestr) 17 hodin, plnění průběžných úkolů (za celý semestr) 19 hodin. Příprava na zkoušku a zkouška 30 hodin.

Literatura
Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (12.09.2019)

BABIČKA, L. (2012). Průvodce světem potravin: rady spotřebitelům, na co si dát pozor

při nakupování a manipulaci s potravinami. Praha: Ministerstvo zemědělství.

DOSTÁLOVÁ, J. & KADLEC, P. (2014). Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Ostrava: KEY Publishing.

HRNČÍŘOVÁ, D. & FLORIÁNKOVÁ, M. (2014). Výživa ve výchově ke zdraví: příručka pro učitele k e-learningovému kurzu. Praha: Ministerstvo zemědělství.

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ. (2018). Víš, co jíš. Dostupné z: http://www.viscojis.cz/

PÁNEK, J., POKORNÝ, J. & DOSTÁLOVÁ, J. (2007). Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT Praha.

Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k označování potravin podle předpisů EU. (2018). Praha: Ministerstvo zemědělství.

SUKOVÁ, I. (2014). Označování potravin průvodce pro spotřebitele. Praha: Ministerstvo zemědělství.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (09.08.2022)

Požadavky ke zkoušce:

Zkouška se skládá ze dvou částí, a to z:

- vypracování všech úkolů zadaných k danému předmětu v Moodle a jejich odevzdání v předem daném termínu (nutné získat minimálně 60 b. z každého průběžného úkolu) 

a

- ústní zkoušky. Jedná se o souhrnnou zkoušku z předmětů Výživa člověka a  Kvalita a bezpečnost poživatin. Student má k úspěšnému absolvování ústní zkoušky max. 3 pokusy  (jeden řádný pokus a dva opravné). Student si tahá jedno číslo otázky. Pod každým číslem otázky je uvedena jedna podotázka z předmětu Výživa člověka a jedna podotázka z předmětu Kvalita a bezpečnost poživatin. Studen musí zdárně odpovědět na obě části zkoušky.

Pokud nebudou všechny zadané úkoly odevzdány v Moodle v uvedeném termínu nebo student z každého průběžného úkolu nezíská min. 60 b., nebude připuštěn k závěrečnému testu a nesplní tak všechny požadavky ke zkoušce, a tudíž si bude muset předmět opakovaně zapsat v dalším roce!!

Ze závažných důvodů si student může před daným termínem odevzdání úkolu do Moodle písemně (e-mailem) požádat o  posunutí termínu odevzdání na jiný. předem určený, termín.

Student má na úspěšné absolvování ústní zkoušky celkem tři pokusy (jeden řádný a dva opravné).

Sylabus
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (09.08.2022)

1.Repetitorium z Výživy člověka (Výživy I)

2. Systém zajišťování bezpečnosti potravin v ČR a EU.

3. Kvalita potravin v ČR.

4. Základy zbožíznalství.

5. Doplňky stravy a jejich využití.

6. Změna výživové hodnoty potravin během kulinárního zpracování.

7. Změna výživové hodnoty potravin během skladování.

8. Platná legislativa v oblasti hromadného stravování.

9. Projekty podpory zdravého stravování na školách.

10. Výuka zdravé výživy nejen teoreticky, ale i prakticky (projekt studentů).

11. Senzorické posouzení vybraných potravinářských výrobků.

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (09.08.2022)

Požadavky ke zkoušce:

Zkouška se skládá ze dvou částí, a to z:

- vypracování všech úkolů zadaných k danému předmětu v Moodle a jejich odevzdání v předem daném termínu (nutné získat minimálně 60 b. z každého průběžného úkolu) 

a

- ústní zkoušky. Jedná se o souhrnnou zkoušku z předmětů Výživa člověka a  Kvalita a bezpečnost poživatin. Student má k úspěšnému absolvování ústní zkoušky max. 3 pokusy  (jeden řádný pokus a dva opravné). Student si tahá jedno číslo otázky. Pod každým číslem otázky je uvedena jedna podotázka z předmětu Výživa člověka a jedna podotázka z předmětu Kvalita a bezpečnost poživatin. Studen musí zdárně odpovědět na obě části zkoušky.

Pokud nebudou všechny zadané úkoly odevzdány v Moodle v uvedeném termínu nebo student z každého průběžného úkolu nezíská min. 60 b., nebude připuštěn k závěrečnému testu a nesplní tak všechny požadavky ke zkoušce, a tudíž si bude muset předmět opakovaně zapsat v dalším roce!!

Ze závažných důvodů si student může před daným termínem odevzdání úkolu do Moodle písemně (e-mailem) požádat o  posunutí termínu odevzdání na jiný. předem určený, termín.

Student má na úspěšné absolvování ústní zkoušky celkem tři pokusy (jeden řádný a dva opravné).

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK