|
|
|
||
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (10.01.2022)
|
|
||
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (21.01.2022)
Cílem předmětu je objasnit studentům základními pojmy z oblasti výživy, seznámit je s hlavními složkami poživatin, jejich metabolickými pochody v organismu, se zásadami správné výživy, racionální výživy a výživovými zvyklostmi. Podat základní informaci o chorobách plynoucích z nesprávného způsobu stravování i některých metabolických onemocněních. |
|
||
Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (04.01.2022)
Předmět má 5 kreditů dle ECTS, celková časová zátěž studenta odpovídá 135 hodinám. Doba očekávané přípravy na 1 hodinu přednášky 25 minut, doba očekávané přípravy na 1 hodinu semináře 25 minut, samostudium literatury (za celý semestr) 20 hodin, práce se studijními materiály (za celý semestr) 18 hodin, plnění průběžných úkolů (za celý semestr) 16 hodin. Příprava na zkoušku a zkouška 30 hodin. |
|
||
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (21.01.2022)
KOPEC, K. Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada, 2010. KUDEROVÁ, L. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. Praha: Fortuna, 2010. KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2011. MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ. Víš, co jíš. 2018. Dostupné z: http://www.viscojis.cz/ PÁNEK, J., POKORNÝ, J. & DOSTÁLOVÁ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT Praha, 2007. PEČ, P. a PEČOVÁ, D. Učebnice středoškolské chemie a biochemie. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2011. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu, 2012 PELCLOVÁ, D. Zdravá školní svačina, aneb, Uzdravme svůj školní automat i bufe. Praha: Karolinum, 2014. POUROVÁ, V. a A. JAKEŠOVÁ. O výživě. Praha: Pointa, 2019. ISBN 978-80- 88335-68-9. |
|
||
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (21.01.2022)
|
|
||
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (26.01.2024)
Vypracování všech úkolů zadaných k danému předmětu v Moodle a jejich odevzdání v předem daném termínu a s ohodnocením - úkol SPLŃEN. Pokud nebudou všechny zadané úkoly odevzdány v Moodle v uvedeném termínu nebo úkoly nebudou vypracovány v požadované kvalitě (budou mít hodnocení nesplněno), nebude student připuštěn k závěrečnému testu a nesplní tak všechny požadavky ke zkoušce, a tudíž si bude muset předmět opakovaně zapsat v dalším roce!! Ze závažných důvodů si student může před daným termínem odevzdání úkolu do Moodle písemně (e-mailem) požádat o posunutí termínu odevzdání na jiný, předem určený termín. Úspěšné absolvování písemného testu (min. 75 %, otevřené i uzavřené otázky) a následná rozprava k písemnému testu. Student má na úspěšné absolvování závěrečného testu celkem tři pokusy (jeden řádný a dva opravné). |
|
||
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (21.01.2022)
2. Funkce stravy. Strava jako zdroj energie. Strava jako zdroj vody. Úloha vody v organismu. 3. Význam bílkovin ve výživě, jejich trávení a biochemická přeměna v lidském organismu. 4. Význam sacharidů ve výživě, jejich trávení a biochemická přeměna v lidském organismu. 5. Význam lipidů ve výživě, jejích trávení a biochemická přeměna v lidském organismu. 6. Minerální látky a stopové prvky. 7. Vitaminy. 8. Další prospěšné složky stravy. Zvyšování výživové hodnoty stravy. 9. Alternativní způsoby stravování, důvody a vhodnost tohoto stravování pro děti a mládež. 10. Onemocnění související s výživou. |