|
|
|
||
Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (19.08.2017)
|
|
||
Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (19.08.2017)
Cílem předmětu je prohloubení znalostí z mikrobiologie, imunologie, hygieny a epidemiologie vzhledem k zaměření oboru výchova ke zdraví. Předmět má teoreticko-praktický charakter. |
|
||
Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (28.09.2020)
Vzhledem k tomu, že prozatím nebude z důvodu pandemie COVID -19 možnost se osobně setkávat, je nutné upravit kontaktní výuku na distanční. Předmět je hodnocen 2 kredity. To odpovídá cca 40 hodinám studentské práce (včetně přímé výuky). Je nutné tedy počítat s domácí přípravou a úkoly. Naše komunikace se bude uskutečňovat přes mail, on-line a v Moodle. Přímá výuka se přesune do on-line prostředí. A to konkrétně přes MS Teams. Prosím, zajistěte si přístup k internetu, mikrofon a popř. i kameru. Odkaz na Moodle máte uvedený v SISu. Vstupní klíč (k zápisu) k předmětu do Moodlu obdržíte na prvním našem on-line setkání. V Moodlu naleznete studijní materiály, úkoly apod. Zadané úkoly bude potřeba odevzdávat v průběhu semestru k určeným datům do Moodle. Po každém stanoveném termínu do Moodlu napíšu každému zpětnou vazbu. Vlastní průběh písemné zkoušky, vzhledem k možným preventivním hygienickým opatřením (COVID-19), bude upřesněn v průběhu semestru. |
|
||
Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (19.08.2017)
Göpfertová, D. et al. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie a hygiena: pro střední a vyšší odborné zdravotnické školy. 3., dopl. vyd. Praha: Triton, 2002. 148 s. ISBN 80-7254-223-0. Hamplová, L. a kol. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol. 1. vydání. Praze: Triton, 2015. 263 stran. ISBN 978-80-7387-934-1. Podstatová, H. Základy epidemiologie a hygieny. 1. vyd. Praha: Galén, 2009. 158 s. ISBN 978-80-7262-597-0. Tuček, M. a kol. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. 1. vyd. V Praze: Karolinum, 2012. 214 s. ISBN 978-80-246-2136-4.
Další doporučená literatura: Aktuální informace Státního zdravotního ústavu a UZIS http://www.uzis.cz/ Aktuální informace http://www.mzcr.cz/ Šulcová, M. Základy hygieny a epidemiologie: modul Klinických předmětů. Vyd. 1. v Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, Ústav zdravotnických studií, 2007. 144 s. ISBN 978-80-7044-881-6. ZLOCH, Z. a kol. Kapitoly z hygieny. Praha : Karolinum, 2003. 159 s. ISBN 80-246-0269-5 |
|
||
Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (19.08.2017)
Požadavky k zápočtu:úspěšné absolvování zápočtového testu - otevřené i uzavřené otázky (min. 75%). Pro získání zápočtu lze využít maximálně tři termíny. |
|
||
Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (19.08.2017)
1. Základní pojmy I - mikroorganismus, mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, prevalence, incidence, patogen, virologie, bakteriologie, parazitologie. 2. Základní pojmy II - inkubační doba, ohnisko nákazy a proces šíření nákazy, endemie, epidemie, pandemie, virulence, asanace, antisepse, asepse, deratizace. 3. Speciální mikrobiologie. 4. Respirační infekce. 5. Dětská virová a bakteriální onemocnění. 6. Alimentární nákazy. 7. Enterotoxikózy. 8. Onemocnění kůže. 9. Zoonózy. 10. Onemocnění přenášené krví, krevními produkty a jinými biologickými materiály. |