Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (31.05.2015)
Cílem předmětu je vybavit studenty nezbytným rozsahem znalostí z chemie a biochemie, aby byli schopni dále rozvíjet danou problematiku v odborných předmětech např. při studiu fyziologie výživy.
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)
The aim of the course is to provide students with the necessary range of knowledge of chemistry and biochemistry, to be able to further develop the issue in specialized subjects for example while studying the physiology of nutrition.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (31.05.2015)
Cílem předmětu je vybavit studenty nezbytným rozsahem znalostí z chemie a dynamické biochemie, aby byli schopni dále rozvíjet danou problematiku v odborných předmětech biologicko-medicínského modulu studia.
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)
The aim of the course is to provide students with essential knowledge of chemistry and dynamic biochemistry to enable them to integrate this knowledge into special courses of biologic-medical module of studies.
Literatura
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)
RŮŽIČKOVÁ, K.; KOTLÍK, B. Chemie II. v kostce [organická chemie, biochemie]: pro střední školy. 3. vyd. Praha : Fragment, 2004. 135 s. ISBN 80-7200-761-0
VODRÁŽKA, Z. Biochemie. 2. opr. vyd. Praha : Academia, 1996. 186 s. ISBN 80-200-0600-1
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
KLOUDA, P. Základy biochemie. 2. přepr. vyd. Ostrava : P. Klouda, 2005. 143 s. ISBN 80-86369-11-0
Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.09.2016)
Požadavky k zápočtu:úspěšné absolvování zápočtového testu - otevřené i uzavřené otázky (min. 75%). Pro získání zápočtu lze využít tři termíny.
Sylabus -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (31.05.2015)
Důležité pojmy z chemie a biochemie.
Základní chemické reakce vybraných makromolekulárních látek (proteiny, polysacharidy a lipidy).
Výskyt a chemické změny vybraných látek v potravinách.
Principy působení enzymů, vitamínů.
Základní metabolické dráhy.
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (31.05.2015)
Important terms of chemistry and biochemistry.
Basic chemical reactions of selected macromolecular substances (proteins, lipids and polysaccharides).
Occurrence and chemical changes of selected substances in foodstuffs.
The principles of the action of enzymes, vitamins.