PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Výživa člověka - OCRP17VZ07
Anglický název: Human Nutrition
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2020
Semestr: letní
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/0, Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Poznámka: při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Anotace
Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (23.10.2020)
Předmětu má ukázat výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který prostupuje celým životem člověka. Sleduje vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Program předmětu je postaven na systémovém posuzování nutriční hodnoty stravy.
Literatura
Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (23.10.2020)

KOPEC, K. (2010). Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada.

KUDEROVÁ, L. (2010). Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. Praha: Fortuna.

KUNOVÁ, V. (2011). Zdravá výživa. Praha: Grada.

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ. (2018). Víš, co jíš. Dostupné z: http://www.viscojis.cz/

PÁNEK, J., POKORNÝ, J. & DOSTÁLOVÁ, J. (2007). Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT Praha.

PEČ, P. & PEČOVÁ, D. (2011). Učebnice středoškolské chemie a biochemie. Olomouc: Nakladatelství Olomouc.

Referenční hodnoty pro příjem živin. (2012). Praha: Společnost pro výživu.

PELCLOVÁ, D. (2014). Zdravá školní svačina, aneb, Uzdravme svůj školní automat i bufe. Praha: Karolinum.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (24.10.2020)

Předmět bude ukončen písemnou zkouškou (otevřené i uzavřené otázky). Pro úspěšné absolvování je potřeba  dosáhnout 70 %  úspěšnost.

Sylabus
Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (23.10.2020)

1. Základy fyziologie výživy.

2. Nutriční hodnota stravy.

3. Obsah jednotlivých živin v potravě, energetická hodnota potravy.

4. Hygienická jakost a zdravotní nezávadnost potravin.

5. Vliv způsobu stravování na zdravotní stav člověka.

6. Stravování novorozence, kojence, výživa dětí, formování nutričních návyků.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK