PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Výživa - O02317029
Anglický název: Nutrition
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2008
Semestr: letní
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:1/1, Z+Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Staré označení: VÝŽI
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Kategorizace předmětu: Učitelství > Rodinná výchova
Prerekvizity : O02317028
Je prerekvizitou pro: O02317030, O02317SOZ
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Poslední úprava: MARADOVA (12.07.2005)
Předmět vychází z pojetí výživy jako komplexu bio-psycho-sociálních faktorů, které pronikají celým životem člověka.Zaměřuje se na vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Seznamuje se systémovým posuzováním nutriční hodnoty stravy (obsah jednotlivých živin v potravě, energetická hodnota potravy, hygienická jakost a nezávadnost potravin). Zahrnuje základy fyziologie výživy.
Literatura
Poslední úprava: MARADOVA (12.07.2005)

MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: VŠH, 2001. ISBN 80-86578-01-1

STRATIL, P. abc zdravé výživy. Brno: 1988. 80-900029-8-6

POKORNÝ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha, VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-468-8

Sylabus
Poslední úprava: MARADOVA (11.11.2005)

Obsah kurzu:

  • Výživa a zdravotní stav člověka
  • Hygiena výživy. Denní stravovací režim
  • Výživa různých skupin obyvatelstva
  • Fyziologie výživy
  • Nutriční hodnota potravy
  • Základní živiny, metabolismus živin
  • Voda v organismu a v potravě. Nerostné látky
  • Působky v potravě. Vitamíny, antivitamíny aj.
  • Cizorodé látky v potravním řetězci
  • Maso a masné výrobky
  • Mléko a mléčné výrobky
  • Obilovina a luštěniny
  • Zelenina, ovoce
  • Pochutiny, nápoje
  • Skladování a konzervace poživatin
  • Změny výživové hodnoty potravin při jejich zpracování

Požadavky k zápočtu:

  • Aktivní účast
  • Seminární práce

Zápočtové testy (2)

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK